ERZURUM gazetesi
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Memurlara siyaset hakkı verilmelidir" dedi.
Ankara'da çeşitli sendikalardan katılımıyla gerçekleştirilen 'Ankara Şube İstişare Toplantısı'nda bir konuşma yapan Avcı, memurlara 12 Haziran genel seçimleri öncesinde siyaset hakkı yanı sıra grev ve toplu sözleşme hakkının da fiilen verilmesi gerektiğini söyledi.
ÖZGÜRLÜKÇÜ YAKLAŞIM VURGUSU
Türkiye'de yeni bir milat başladığını ve artık hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını belirten Avcı, "Daha güçlü, daha itibarlı, daha onurlu yeni bir Türkiye var artık. Bu büyük dirilişi hesaba katmadan yapılan tüm yol haritaları sil baştan yeniden yazılmak zorunda. Türkiye'nin en yeni, en demokrat, en özgürlükçü, en projeci, en saygın ve en güçlü sendikasıyız. Kaliteyi ve keyfiyeti, sayısal kalabalıktan daha değerli ve önemli gören bir sendikayız. Yalnızca eğitimcilerin değil, Türkiye'nin sendikası olmaya gayret ediyoruz. 1980 dönemi çatışmacı, kavgacı, ideolojik sendikal anlayış son demlerini yaşıyor. Yanlış hesaplar gerisin geri dönüyor. Eğitimcilerin değer ve taleplerinden uzak duranların, kamu çalışanlarına ideolojik bakanların ve millete tuzak kurarak kandıranların hesapları bozuluyor" dedi.
EVET GEREKÇESİ
12 Eylül referandumunda "Evet" demelerinin nedeninin gelecek nesle daha özgür, daha demokratik bir ülke bırakmak olduğunu ifade eden Avcı, "Yıllardır milletin kanını emen statükoculara, millete hor ve kötü bakanlara, kültür ve değerleriyle alay edenlere dün olduğu gibi bugün de karşıyız, karşı duracağız. Bizim için en doğrunun ne olduğuna biz karar vereceğiz. DES, kültürümüzün ve medeniyetimizin hamuruyla yoğrulmuş bir sendikal duruşu esas almaktadır. DES, demokratik bir eğitim sistemini, demokratik bir
Türkiye'yi, daha özgür bireyi, daha güçlü bir gençliği istemektedir. Bir milyonluk eğitim ordusuyla, 15 milyonu aşkın öğrencisi ve milyonlarca velisiyle en nitelikli ve en verimli eğitim sisteminin inşasını gerçekleştirmek istiyoruz. Eğitimcilerin mesleki, özlük ve ekonomik standartlarını yükselterek ülkemizin dünyanın eğitim, bilim, teknoloji ve kültür üssü olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
ARAPÇA ZORUNLU YABANCI DİL OLMALI
Sendika olarak İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinde olduğu gibi Arapça'nın da zorunlu yabancı dil kapsamına alınması yönünde yürüttükleri çalışmaların netice vererek geçen yıl itibariyle Arapça'nın da seçmeli yabancı diller arasına alınmasının tarihi bir konjonktüre rastlamış olmasını da bir şans olarak değerlendirdiklerini kaydeden Avcı, "DES, sendikacılıkta ezberi bozmak zorundadır. DES eylem ve ücret sendikacılığı yapmıyor. DES Sendikal mücadeleyi ideolojik kavgaların ve kişisel davaların
platformu olarak görmüyor. DES milletin kültür, değer ve inançlarına düşmanlık besleyenlerin boyunduruğuna karşı çıkıyor. DES Siyasi partilerle hiyerarşik değil demokratik ve eşitlikçi ilişki kurarak parti sendikacılığı anlayışını çöpe atıyor. DES çeşitli güç odaklarının ve uluslararası kuruluşların işbirlikçisi değil yurtsever sendikacılık anlayışıyla hareket ediyor. Türkiye'de bizlere, demokrat eğitimcilere büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. DES, derin yapıların tekelinde, çetelerin kucağında oyuncak olan defolu demokrasi yerine katılımcı, çağdaş, tam demokrasi istiyor. DES, 27 Mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubatçıların hesaplarını tamamen bozmak istiyor" diyerek sözlerine son verdi" dedi.