Tandır var ya bizim şu tandır, bir baktım almanya da Tandura olmuş. Çok şık bir restorandı. Erzurum’a dönünce “tandır’a tandure diyecem arkadaşlar”dedim ve baktım akşam yemeğini burada yiyoruz. Meğer değerli bir hemşerimiz İspirli Mürsel Demir üniversite tahsili için buraya gelmiş, 1987 de okulunu bitirip Türkiye’ye geri dönmüş fakat tekrar almanyaya geri gelmiş. Bu şık restoranı açmış. Gurbette ne olursa olsun insanın hemşerisi gibi olmuyor.
Gurbet elde zarın zarın ağlarım
Çalın çapraz can evimi dağlarım
Öz yurdumun hasretiyle yanarım
Kollarını kulaç eyle öyle uç
Erzurumdan toprak getir bir avuç
Derken sıra gecemize geldi. Dedim ya esas amaç Erzurum kültürünü yaşamak ve yaşatmaktı. Erzurumdan tek katılımcı da ablaları olan Zekiye Çomaklı idi. Benden Erzurum Kongresi ve Atatürk, Erzurum’da Ermeni Mezalimi ile ilgili bilgiler aktarmamı istediler. Buradan götürdüğüm Slâytlar eşliğinde elimden geldiğince tüm birikimi mi aktarmaya çalıştım.
Atatürk’ün ilk sivil kıyafeti Erzurum da giyinmesinden, Sivas Kongresine Erzurum delegesi olarak katılmasına, “cumhuriyet” kelimesini ilk defa Erzurum da zikretmesinden, Kazım Karabekir Paşanın Ata’ya iltihak etmesine, ilk nüfus kaydını Erzurum’a yaptırmasından 19 Aralık 1919seçimlerinde Erzurum Milletvekili olarak TBMM’ye girmesine, hatta bazı utanmazların “mecburiyet caddesi” adını takdıkları “Cumhuriyet Caddesinin “adını Mustafa Kemal Atatürk’ün belirlemesine kadar bu konuda bildiğim her şeyi anlattım. Ağlayarak dinledi sıla hasreti çeken uzaklarda ki yakınlarımız.
Yılmaz Bülbül’ün şiirleri, ozanların sazlı sözlü konserleri, aralara serpiştirilen Murat Balkuş ile Fuat Özalpoğlu’nun parodileri, Zeki Erdem’in güzel sesi ile seslendirdiği parçaları derken Yılmaz Bülbül’ün özel şiiri ile sahneye davet edilen Güler Duman. Bunu ben unutmadım Yılmaz Bülbül de unutmasın ,beni özel şiirler ile davet etmedi bu kültür günleri elbette devam edecek inşallah, ölmez sağ kalırsak yine görüşeceğiz!!!
Yalnız çok iyi bir bar ekibi kurmak isteyen hepsi birbirinden değerli tertip komitesinin üyelerinin ve de şahsımızın üzüldüğümüz bir nokta çıktı ortaya. Erzurumlular gecesinde Erzurum Bar ekibi yoktu, aynen Erzurum da olduğu gibi. Diğer yörelere ait çok güzel folklorcular bu durumu kurtarmaya çalıştılar…
Gurbetteki hemşerilerimiz arasında Aşkaleliler, Oltulular, Şenkayalılar, Narmanlılar, Tekmanlılar derken benim ortaokul ve liseden sınıf arkadaşım Vecihi Hanoğlu, ağabeysi, kızı, amca çocukları yanıma gelmezler mi… ağlamakla sevinç bir arada bu tür etkinliklerde ortaya çıkıyor. Saatlerce sözümüz bitmiyor…
O arada Halit Simitçioğlu bana ve aynı masayı paylaştığımız önce ki erzurumlular gecelerinin organizasyonunu ve sponsorluğunu üstlenen Zeki Çakal, Tuncelili Köln belediye meclis üyesi Şengül ŞENOL ile bana çay taşımakla meşgul. Bir elinde kendi bardağı bir elinde bizim bardaklar…doldur doldur taze çay..bu arada Orhan Akdeniz de bizim çay faslına katılıyor.
Salon ağzına kadar dolu. Program dopdolu..tüm konuklar ev sahibi, kimsenin kimseden hizmet bekleyecek durumu yok…herkes birbiri ile sohbete hasret. Demek ki o gurbet ellerinde de fazla görüşemiyorlar. Tertip Komitesinin en büyük arzurusu bu hasreti bitirebilmek için bir Dernek çatısı altında toplanmak. Bu konuda görüşler alarak çalışmalar yapıyorlar.
Halaylar çekildi, oyunlar oynandı. Gece geç saatlere kadar süren programın ardından sevgili hemşerilerimiz mekânı terk etmek istemiyorlar. 3-4 saatlik yoldan gelenler, Hollanda’ dan, Belçika’dan, Fransa’dan gelenler var. Zor da olsa ayrıldılar birbirlerinden…bir daha ki kültür günlerinde bululmak üzere birbirlerine söz vererek..DEVAM EDECEK