ERZURUM gazetesi
Siyasi parti liderleri, yaklaşık 1. 5 aydır devam eden yoğun bir o kadar da tartışmalı, kimi zaman sert polemiklerin yaşandığı bir Seçim maratonunu geride bıraktı.
Türkiye, 12 Haziran Pazar günü genel Seçimler için sandık başına gitmeye hazırlanırken, siyasi parti liderleri de yaklaşık 1 Türkiye 12 Haziran Pazar günü genel Seçimler için sandık başına gitmeye hazırlanırken, siyasi parti liderleri de yaklaşık 1. 5 aydır devam eden yoğun bir o kadar da tartışmalı, kimi zaman sert polemiklerin yaşandığı bir Seçim maratonunu geride bıraktı. Erdoğan Seçim maratonunu toplam 72 miting tamamlayacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Nisan'da başlattığı Seçim maratonunu 11 Haziran Cumartesi günü İzmir'de ilçe ziyaretleri ile tamamlayacak. Kılıçdaroğlu, 81 ilde miting yaparken 200 ilçeyi de ziyaret etti. 1 Ekim 2010'da başlattığı Seçim çalışmalarını 18 Mayıs'tan itibaren Kastamonu mitingi ile sürdüren MHP lideri Bahçeli ise il ve ilçe ziyaretlerinin yanı sıra 40 miting gerçekleştirdi.
Türkiye 12 Haziran Pazar günü, genel Seçimler için 17'nci kez sandığa gitmeye hazırlanırken siyasi parti liderleri de yoğun bir maratonu geride bıraktı. Seçim maratonundan geriye ise yaklaşık 1. 5 aydır Anadolu'yu karış karış gezen ve yaptıkları mitinglerde vatandaşlarla buluşan siyasi parti liderlerinin karşılıklı söz düellosu, MHP'li 9 yöneticinin istifasına yol açan kasetler, Kastamonu'da, Başbakan'ın mitinginin ardından polis aracına yapılan PKK saldırısı, Hopa'da bir kişinin ölümüne yol açan olaylar, ekranları süsleyen müzikli tanıtım filmleri ile Bahçeli'nin "püskevit'i damgasını vurdu.
BAŞBAKAN ERDOĞAN, MARATONU 72 MİTİNGLE TAMAMLAYACAK
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugüne kadar toplam 68 miting gerçekleştirdi. Bu mitinglerin 6'sını İstanbul ve ilçelerinde yapan Başbakan Erdoğan mitinglerine 22 Nisan'da Bayburt'ta başladı. Başbakan Erdoğan Seçim propaganda çalışmalarını bugün yapacağı Sivas ve Gaziantep, yarın (10 Haziran) yapacağı Erzurum ve Ağrı mitingleriyle tamamlayacak. Erdoğan Seçim maratonunda toplam 72 miting yapmış olacak.
KILIÇDAROĞLU ANADOLU'YU KARIŞ KARIŞ GEZDİ
12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde, genel başkan olarak ilk kez sandığa gidecek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Seçim startını 24 Nisan'da Samsun'dan verdi. Yaklaşık 1. 5 aylık süre içerisinde bir günde neredeyse dört ile giderek miting düzenleyen Kılıçdaroğlu, yaşanan helikopter arızaları nedeniyle gezilerini ağırlıklı olarak karayoluyla sürdürdü. Kılıçdaroğlu Seçim propaganda çalışmalarını 11 Haziran Cumartesi günü İzmir'de ilçe ziyaretleri ile tamamlayacak. Kılıçdaroğlu, 1. 5 aylık sürede 81 ilde miting yaparken 200 ilçeyi de ziyaret etti.
BAHÇELİ ERKEN YOLA ÇIKTI 40 MİTİNGLE ÜÇÜNCÜ SIRADA YER ALDI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, Seçim çalışmalarını 1 Ekim 2010'da Kars'ta Ani Harabeleri ziyaretiyle başlattı. Partisinin Seçim beyannamesini açıklamakta da diğer partilerinden daha önce davranan Bahçeli, miting programına 18 Mayıs'tan itibaren Kastamonu mitingi ile başladı. Bahçeli, Seçim maratonunu bugün yapacağı Mersin ve Adana mitingleri, yarın yapacağı Kahramanmaraş ve Gaziantep mitingleri ve 11 Haziran Cumartesi günü yapacağı Hatay ve Osmaniye mitingleri ile tamamlayacak. Bahçeli Seçim çalışmaları kapsamında 40 miting yapmış olacak.
KASTAMONU VE HOPA'DA KAN DÖKÜLDÜ
Seçim öncesi döneme damgasını vuran olayların başında ise Kastamonu'da Başbakan Erdoğan'ın mitinginin ardından polis aracına yapılan PKK saldırısı ile Hopa'da yine Başbakan Erdoğan'ın mitingi öncesinde ve sonrasında çıkan olaylar geldi. Kastamonu'daki PKK saldırısında bir polis yaşamını yitirirken, Hopa'daki olaylarda da bir kişi öldü. Hafızalarda ise Başbakan Erdoğan'ın "Hopa'ya eşkıyaların indiğini bilmiyordum. Eli taşlı eşkıyalar Hopa'da taşlarla araçlarımıza saldırdılar. Artvin'de bize taş atanlarla Hakkari'de taş atanlar aynı zihniyet. CHP Hakkari'de Türk bayrağını eline alamadı. CHP, MHP, BDP el ele vermiş AK Parti karşıtlığı yapıyor" sözleri kaldı.
KASETLER MHP'Yİ ZORLADI
Seçim öncesi döneme damgasını vuran önemli olaylardan birisi ise MHP'li yöneticilerin istifasına yol açan kasetler oldu. Bahçeli'nin A takımından 9 yöneticinin istifasına yola açan kasetler "farklı ülkücülük" isimli internet sitesinde yayınlandı. Seçim öncesi MHP'yi zorlayan kaset skandallarının ardından konu yargıya intikal ederken, yine kaseti çıkan eski İstanbul il başkanı İhsan Barutçu Bahçeli'nin ısrarına rağmen milletvekili adaylığından ayrılmadı. Barutçu'nun partiden ihraç edilmesine rağmen YSK MHP listelerinden seçime girebileceğine karar verdi. Bu kararla ilk kez partiden ihraç edilmiş bir aday parti listelerinden seçime girmiş olacak. Barutçu MHP listelerinden seçilse bile yeni dönemde bağımsız milletvekili olacak.
BAŞBAKAN, MHP'Lİ ADAY ENGİN ALAN'I HEDEF ALDI
Seçim döneminde Başbakan Erdoğan'ın hedefindeki MHP'li isimlerden biri de İstanbul adayı Balyoz davası sanığı emekli Korgeneral Engin Alan oldu. Başbakan önce Alan'la ilgili "Herkes ayağa kalkmış ülkenin Başbakanını karşılarken bu zat (Emekli Korgeneral Engin Alan) ayağa kalkmayacak kadar edepten uzak birisidir. Şimdi bu MHP'nin adayı. MHP'nin Genel Başkanı 'Onurlu bir generaldir' diyor. Sevsinler böyle onurlu generali. O da payını aldı. Beklentisi çok büyüktü orgeneral olmayı bekliyordu ama olamadı. Niye? Çünkü, ödemesi gereken bir ceza vardı" dedi. Ardından da tartışmaları Alan'ın TSK Güçlendirme Vakfı Başkanlığı konusunda "Vakfın başına getirilmiştir daha sonra. Vakfın başına getirildiğinden benim haberim yoktur. Onun başına getirildiğini bilseydim onu da engellerdim. İkinci kez uzatılması olayı gündeme gelmiştir, Işık Paşa'ya "Hayır bir dönem yaptı, yeter' dedim" sözleriyle sürdürdü.
"SAYI" TARTIŞMASI
Liderlerin mitinglerine katılım konusu da sık sık tartışma konusu oldu. Özellikle Kılıçdaroğlu ve Başbakan Erdoğan'ın İstanbul mitinglerine katılan vatandaş sayısı polemiğe yol açtı. AKP, CHP ve MHP mitinglerini Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme meydanında yaparken, CHP 1 milyon kişinin alanda toplandığını savundu. Tartışmalara ise, Emniyet noktayı koydu. Emniyet'in rakamlarına göre AKP'nin mitinginde 400 bin, CHP'nin mitinginde 82 bin, MHP'nin mitinginde de 16 bin kişi yer aldı.
"ÇILGIN PROJELER"
Seçim propagandası kapsamında AKP'nin en önemli vaadini yeni bir anayasa, CHP'nin aile sigortası ve MHP'nin de Hilalkart oluştururken, Başbakan Erdoğan özellikle İstanbul ve Ankaralı seçmene "çılgın projeler"in vaadinde bulundu. İstanbul için AKP'nin çılgın projesini ise "Kanal İstanbul" oluşturdu.
BAHÇELİ, 16 YIL ARADAN SONRA DİYARBAKIR'A GİTTİ-
12 Haziran seçimlerine damgasını vuran ve en çok konuşulan olaylardan biri de MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 16 yıl aradan sonra, Başbakan Erdoğan'ın "Sivas-Gavurdağı'nın ötesine geçemiyorlar" suçlamalarına Diyarbakır mitingiyle karşılık vermesi oldu. Olaysız geçen mitingde Bahçeli de "birlik ve beraberlik" mesajları verdi.
DEMİREL BAŞBAKAN'IN DİLİNDEN DÜŞMEDİ
Seçim çalışmaları kapsamında Başbakan Erdoğan düzenlediği mitinglerde sık sık 9'ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i gündeme getirdi. Başbakan Demirel'i CHP'nin "Milli Şef"i ilan ederken Demirel'in cevabı "Erdoğan'a verecek hesabım yok" oldu.
PÜSKEVİT MARKA OLDU
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Seçim mitinginde yaptığı konuşmada söylediği "püskevit" sözü uzun süre dillerden düşmedi. Dil sürçmesi olarak algılanan "püskevit" neredeyse marka olurken, Bahçeli'nin püskevit söylemi, Adana'da unutulmaya yüz tutan geleneği de canlandırdı.
SEÇİM ŞARKILARI TIKLANMA REKORLARI KIRDI-
AKP seçmenden, Oyuncularının vatandaşlar olduğu "Haydi bi daha" klibiyle oy isterken, CHP'den karşı atak geldi. CHP'nin yine vatandaşların oynadığı "Tövbe bi daha" klibi de sanal alemde tıklanma rekoru kırdı.