KOBİ’LERE YOL HARİTASI
Bakan Çağlayan, KOBİ'lerin var olan sorunlarına karşı hükümet olarak gerekli çalışmaları yürüttüklerini, ancak KOBİ'lerin de değişim ve dönüşüm sürecine istekli olması gerektiğini söyledi. Çağlayan, gerekirse 3-5 firmanın biraraya gelerek güçlerini birleştireceği bir yapının oluşturulması gerektiğini vurguladı.
KOSGEB KREDİSİ
SSK ve vergi borcu olanların KOSGEB kredilerinden faydalanmaları için yeni bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Çağlayan, "Bugün itibariyle gerek SSK, gerekse vergi konusunda borcu olup KOSGEB kredisinden faydalanamayanlar, mahsuplaşma imkanı ve yeniden yapılanmayla beraber artık KOSGEB kredilerine rahatlıkla erişebilecekler" şeklinde konuştu.
TEŞVİK SİSTEMİ
Teşvik sisteminde kıt kaynakların en iyi ve verimli şekilde kullanılmasını temin edecek olan Girişimci Bilgi Sistemi'ne sahip olduklarını kaydeden Çağlayan, "Gelmiş olduğumuz noktada sektörel, bölgesel ve proje bazlı yeni teşvik sistemimizi umut ediyorum en geç bu ay sonuna kadar, süresi geçmeden TBMM'de geçirecek bir çalışmayı da inşallah önümüzdeki birkaç gün içinde gerçekleştirmiş olacağız" ifadesini kullandı.
İL BAZLI TEŞVİK YOK
Teşvik sisteminin il bazında yapılacağına ilişkin yorumları değerlendiren Çağlayan,: "Bunlar doğru değil. Şu anda gelmiş olduğumuz nokta bölgesel, sektörel ve proje bazlı teşvik sisteminin uygulanmasıdır. Son noktadaki çalışmalarımızı Sayın Başbakanımıza arz ettikten sonra konuyla ilgili son şekli sizlerle beraber değerlendiririz. Sektörel, bölgesel ve proje bazlı bir teşvik sistemini inşallah bu yıl itibariyle hayata geçirmiş olacağız. "
TESK UZATMA İSTEDİ
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de kalkınmada öncelikli yöreler için çıkarılan ve 31 Aralık 2008 tarihini itibariyle sona eren 5084 sayılı Teşvik Yasası'nda uzatmaya gidilmesi gerektiğini söyledi.
İŞVEREN MALİYETİ
Teşvik Yasası'nın işverenlerin istihdam maliyetlerini düşürmede önemli bir katkı sağladığının önemine işaret eden Palandöken, "İşverenler 2009 Ocak ayının Muhtasar ve SGK primini ödedikleri Şubat ayında, istihdam maliyetlerinin ne kadar arttığını daha iyi görebileceklerdir. Teşvik Yasası'nın sona ermesi yasanın uygulandığı illerin ekonomisin olumsuz etkileyecektir.”dedi.
TEŞVİK 2011’E KADAR UZATILMALI
Palandöken, Kalkınmada öncelikli yöreler için ekonomik krizi en az zayiatla atlatmak için bu yasanın uygulanma süresinin 2010 yılının sonuna kadar uzatılması ve yasa kapsamına, ekonomik krizden en fazla zarar gören esnaf ve sanatkarlarımız da dahil edilmesi gerektiğini kaydederek, “ Aksi takdirde kalkınmada öncelikli yörelerde ekonomik krizin etkisi çok daha derinden hissedilecektir" şeklinde konuştu.