DEMİR’DEN TARIMSAL POTANSİYEL DEĞERLENDİRMESİ
Törende konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi Başkanı Okan Demir, Türkiye'nin gerek fiziki, gerekse ekolojik şartlar açısından tarımsal potansiyelinin çok yüksek olmasına rağmen, bu potansiyeli değerlendirme noktasında gerekli açılımların yapılamadığını belirtti. Demir, Türkiye'nin işletme sayısı, tarımda istihdam edilen nüfus ve tarımın milli gelir içerisindeki payı bakımından AB ülkelerinden yüksek bir orana sahip olduğunu, ancak tarımın ekonomiye katkısı ve toplam üretim bakımından AB ülkelerinden geride olduğunu kaydetti.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat ise, tarımın Türkiye için sadece ekonomik açıdan değil, nüfusun önemli bir kısmını istihdam etmesi nedeniyle sosyal açıdan da ana sektör teşkil ettiğini ifade etti. Tarım sektörünün gelişmesinde tarım öğretiminin büyük bir paya sahip olduğunu belirten Canbolat, ancak ülke tarımının istenilen seviyeye ulaşmadığını söyledi.
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Tüzemen, ''Dünyada artan nüfus ve küresel iklimin getirdiği problemler ülkemizdeki tarım sektörünün stratejik önemini daha da artırmıştır'' dedi.
TARIM SEKTÖRÜNE YATIRIM ZORUNLULUĞU
Prof. Dr. Tüzemen, Türkiye'de tarım öğretiminin 163. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, tarım sektörüne daha fazla yatırım yapılmasının zorunluluk olduğunu söyledi.
Üretimde yeni teknolojilerin kullanılmasının önemine dikkati çeken Tüzemen, şunları kaydetti: ''Dünyada artan nüfus ve küresel iklim değişikliklerinin getirdiği problemler, ülkemizdeki tarım sektörünün stratejik önemini daha da artırmıştır. Türkiye'de tarım sektörünün daha iyi duruma getirilmesi için tarım öğretiminin ve yayınlarının etkinliğinin artırılması gerekir. Tarım öğretiminde bilgi üreten kurumlar arasında işbirliği sağlanmalı ve üretimde yeni teknolojilerin kullanılması için çalışmalar yapılmaya önem verilmelidir.''
ZİRAAT FAKÜLTESİ’NİN TARIMSAL ÜRETİME KATKISI
AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canpolat, fakülte olarak Türk tarımına önemli hizmetlerde bulunduklarını söyledi. Canpolat, 51 yıl önce eğitim ve öğretime açılan fakültelerinden şimdiye kadar 12 bin 150 öğrencinin mezun olduğunu belirterek, mezun olan öğrencilerin Türkiye'de tarım sektörü için önemli bir kazanım olduğunu vurguladı.
Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Okan Demir de Türkiye'de tarım sektörünün arzu edilen durumda olmadığını savundu.
Türkiye'nin önemli tarım girdilerini İsrail gibi ülkelerden ithal ettiğini anlatan Demir, ''Türkiye tarım açısından potansiyeli yüksek bir ülkedir fakat bunu değerlendirmede yetersizdir. Türkiye tarımı geliştirmedikçe gelişemeyecektir'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından profesörlük ve doçentlik unvanı alan Ziraat Fakültesi öğretim üyelerine cübbe giydirilen törende, ayrıca Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda Türkiye'deki tarım sektörü ile ilgili sinevizyon gösterisi sunuldu.
Tören, yeni profesör ve doçent olan öğretim görevlilerine cübbe giydirilmesiyle sona erdi.
Tören sonrasında davetliler tarafından Tarım Sergisi gezildi.