YENİ DÜZENLEME YAPMA MECBURİYETİ
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın desteğiyle Erzurum Valiliği ve Atatürk Üniversitesi (AÜ) tarafından 2005 yılında uygulanmaya başlanan ''Erzurum Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi'' kapsamında çiftçilere yönelik köylerde düzenlenen eğitim programında arzu edilen sonuç alınmayınca yeni düzenlemeler yapıldı.
ÇİFTÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI İLGİ BULMUYOR
Proje Koordinatörü, AÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahri Yavuz, yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda köylerde düzenlenen çiftçi eğitim programına köylülerin beklenen ilgiyi göstermediğini söyledi.
İLKEL METOTLAR VE VERİMLİLİK SORUNU
Bölgede, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde hala ilkel yöntemlerin kullanıldığını, bu nedenle bir dönem hayvansal üretimde ilk sırada yer alan Erzurum yöresinin son yıllarda çok fazla gerilediğini anlatan Yavuz, şunları kaydetti: ''Bu gerilemenin nedeni; batıda çiftçiler tarım ve hayvancılıkta yeni yöntemleri kullanmaya başlarken, bizim bölgede hala ilkel üretim yöntemlerinden vazgeçilmemesidir. Bu yüzden çiftçilere modern tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle ilgili eğitim veriyoruz. Bu amaçla 4 yıl köylerde eğitim çalışması yaptık. Eğitim çalışmalarına ilgi beklediğimiz seviyede olmadı. Eğitim programına katılanların bir kısmı da anlatılanları uygulamadı. Çünkü çiftçi anlatılana değil gördüğüne inanıyor. Biz de çiftçilerin modern yöntemlerle üretime geçişini hızlandırmak için eğitim programını yeniden gözden geçirmek durumunda kaldık.''
''ÇİFTÇİ ANLATILANLARI GÖZÜYLE GÖRECEK''
Erzurum Valisi Sami Bulut başkanlığında, çiftçi eğitim programıyla ilgili yaptıkları toplantıda, çiftçilere modern tarım ve hayvancılık konusunda uygulamalı eğitim verme kararı alındığını bildiren Prof. Dr. Yavuz, Valilik kararı doğrultusunda, AÜ Ziraat ve Veteriner fakültelerinde teorik eğitiminin yanı sıra bu fakültelerin ve Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren hayvancılık birimlerinde modern yöntemlerle hayvan bakımı konusunda uygulamalı eğitim verileceğini ifade etti.
HER HAFTA 50 ÇİFTÇİ EĞİTİLECEK
Her hafta 50 çiftçiye eğitim verileceğini belirten Prof. Dr. Fahri Yavuz, şu bilgileri verdi:
''Her hafta farklı ilçelerden servislerle getirtilecek 50 çiftçi, cumartesi öğleden sonra Ziraat Fakültesi Toplantı Salonu'nda teorik eğitim alacak. O gün kamu kurumuna ait bir misafirhanede misafir edilecek ve pazar günü de öğlene kadar Veteriner Fakültesi ve Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesindeki modern ahırlarda hayvan bakımıyla ilgili uygulamalı eğitim alacak. Bu şekilde çiftçi, anlatılanları gözüyle görecek. Bu eğitim programında çiftçinin yalnızca kulağına değil gözüne hitap edilecek ve daha etkin sonuçlar alınacak.''
Prof. Dr. Yavuz, 31 Ocakta başlatılması planlanan ve 35 bin TL'ye mal olacak 10 haftalık eğitim programına katılacak çiftçilerin bulundukları bölgede örnek olacağına inandığını sözlerine ekledi.