Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin en kapsamlı kişisel e-sağlık hizmetini geliştirdi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık alanında zaman ve mekandan bağımsız, kişisel sağlık platformu kaydı olan “e- Nabız” sistemine ilişkin, “Bu projenin diğer bir iddialı yönü de tamamen milli bir proje olmasıdır. Dünyanın bu alandaki en ileri projesi olması bizim için mutluluk kaynağıdır” dedi.
Bakanlık olarak, vatandaşların sağlık açısından geleceğe umutla bakması için birçok sessiz devrime imza attıklarını söyleyen Müezzinoğlu, çalışmalara ve yeniliklere devam edeceklerini aktardı.
Müezzinoğlu, vatandaşların çok daha iyi bir sağlık sistemini hak ettiğini anlatarak, “Bilimsel verileri, ilerleyen teknolojileri vatandaşımıza sunmak ve onu bu anlamda daha güvenli bir ortama taşımak en büyük sorumluluğumuz ve görevimizdir” diye konuştu.
HASTALAR, BİLGİLERİNİ YANLARINDA TAŞIYACAK
Sağlık bilgilerini hatırlamak ve ilgili muhatabına aktarmadaki sıkıntıların varlığına dikkati çeken Müezzinoğlu, proje sayesinde hastanın ilaç, muayene, röntgen gibi bilgilerini yanında taşımasının mümkün olacağına vurgu yaptı.
Müezzinoğlu, bu tür teknolojik altyapıyı vatandaşa sunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle devam etti.“Bu projeyi önemsiyoruz. Çünkü artık bilim ve iletişim… Gerçekten parmağımızın ucunda olacak kadar ya da avucumuzun içinde olacak kadar çok yakın. Diğer taraftan da dünyanın diğer ucuna ulaştıracak kadar kısa ama hızlı. Hakkari’de çekilmiş radyolojik tetkikin, İstanbul’da bir hocamıza gösterilirken veya oradan konsültasyon yaparken değerlendirilebiliyor olması. Bu projenin diğer bir iddialı yönü de tamamen milli bir proje olmasıdır. Dünyanın bu alandaki en ileri projesi olması bizim için mutluluk kaynağıdır.”
SAĞLIK OKURYAZARLIĞINA KATKISI OLACAK
Bakan Müezzinoğlu, projede sağlıkla ilgili bilgilerin yer aldığı portalların hizmete sunulacağını anlatarak, bu sayede sağlık okuryazarlığı konusunda önemli bir bilinçlenme yaşanacağına dikkati çekti. Projeyle vatandaş sağlık personeli arasındaki iletişimin artacağına vurgu yapan Müezzinoğlu, “Projenin önemli bir ayağı da acil durumlarda kullanılacak ’112 butonu’. Bu uygulamanın müdahaleye ihtiyacı olanın yerini de gösteriyor olması, adres tarifi ihtiyacının ortadan kalkması ve 112 ekibine yerin adresini, koordinatlarını veriyor olması da acil durumlarda bizim için de hizmet sunanlar için de önemli bir imkandır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin bilgiyi, bilimi ve teknolojiyi kullanmada çok önemli mesafeler kat ettiğini dile getiren Müezzinoğlu, bakanlık olarak kendilerinin de bu gelişmelere ayak uydurduklarını söyledi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci de bu tür projenin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını aktararak, sisteme ilişkin bilgiler verdi.
“E-NABIZ” SİSTEMİ
Sağlık Bakanlığı’nın, tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ettiği ve Türk Telekom’un desteği ile hayata geçen “e-Nabız”, vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de dilerlerse ilgili sağlık personelinin erişebilecekleri bir platform olarak hizmet verecek. Proje sayesinde sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm tetkik, kontrol ve operasyonlar tek bir veri tabanına kaydedilecek. Vatandaşlar ve Türkiye’nin 81 ilindeki tüm kamu sağlık kuruluşları, kişisel sağlık kayıtlarına erişebilecek.
Vatandaşlar istedikleri zaman, aldıkları tedavilerin detaylarını görebilecek ve yine kendi rızaları doğrultusunda yakınlarıyla ve istedikleri doktorlarla paylaşabilecek. Sistem tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için geliştirilen mobil uygulamayla da kullanılabilecek.
“e-Nabız”, vatandaşların sağlık kuruluşlarında alınan tüm hizmetlere detaylı bir şekilde erişebilmesinin yanı sıra, günlük, saatlik, hatta anlık olarak temel sağlık göstergelerini bizzat kendilerinin kaydedebileceği ve gerektiğinde doktoruna gösterebileceği bir özelliği barındırıyor.
SİSTEMİN İŞLEYİŞİ
Sisteme giriş yapmak için TC kimlik numarasıyla, e-devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imza kullanılabiliyor. Ek olarak cep telefonuna gönderilen tek kullanımlık erişim kodu da erişim güvenliği için ikinci bir katman oluşturuyor. İkinci bir yöntem ise e-devlet şifresi olmayan kişilerin aile hekimine cep telefonu numarasını kayıt yaptırarak, telefonuna SMS’le iletilecek şifreyle sisteme giriş yapması.
Vatandaşlar, “e-Nabız” sisteminin mobil uygulamasında bulunan 112 acil butonunu kullanarak acil durumlarda en hızlı hizmeti alabilecek. Buton, vatandaşlarımızın acil durumlarda anlık konumlarını ve sağlık durumlarını, 112 Acil Merkezi’ne bildirmelerini sağlayarak daha hızlı ve daha kaliteli hizmet almalarını sağlayacak. Engelliler için de planlanan 112 Acil uygulaması çok yakın zamanda tanıtılacak