Arş. Gör. Yavuz Günaşdı, “Pasinler ilçesi, tarihin her döneminde konumu itibariyle oldukça büyük bir stratejik öneme sahip olmuştur.” dedi. Bölge tarihinin aydınlatılması bakımından, Erzurum’un Pasinler ilçesinin mercek altına alınması gerektiği vurgulandı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde Öğretim Görevlisi Yavuz Günaşdı, Pasinler ilçesinin tarihi açıdan önemini anlattı.
PASİNLER TARİH HAVZASI
Erzurum il merkezinin 39 kilometre doğusunda yer alan Pasinler’in, Araş Irmağı havzasında yer aldığını söyleyen Günaşdı, ilçe içerisindeki Hasan Kalesi’nin de, tarihi süreç içerisinde çok önemli bir amaca hizmet etmesi için yapıldığını kaydetti. Günaşdı, “Uzun bir süre Anadolu’da hâkimiyet süren İlhanlıların yıkılmasıyla Erzurum ve çevresinde Sutaylılar ortaya çıkmıştır. Sutaylılardan Hacı Togay’ın oğlu Hasan, gücünü Erzurum ve çevresine hissettirmek için Avnik, Zivin ve Mecingert kalelerine ilaveten Pasin Ovası’na hakim ve her türlü saldırıya karşı korunaklı durumda olan Hasan Baba dağının eteğine bir kale inşa etmiştir. Ölümünden sonra kendisi de bu kaleye defnedilmiştir. Bu nedenle kale ve ilçe Hasankale adını almıştır.” dedi.
GÜNAŞDI: PASİNLER İLÇESİ, ANADOLU’YA AÇILAN KAPI
İlçenin, Anadolu’ya açılan önemli bir kapı durumunda olduğuna dikkati çeken Ar, Gör. Günaşdı, bu nedenle çok eski çağlardan beri birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını dile getirdi. Pasinler’in, Doğu Anadolu’da hüküm süren önemli medeniyetlerden Urartular için çok önemli bir merkez konumunda olduğunu anlatan Yavuz Günaşdı, “Urartular bölgede birçok kale ve yerleşme inşa etmişlerdir. Urartulardan sonra da bölge de Roma ve Sasaniler arasında büyük mücadeleler olmuş ve ilçe birçok kez el değiştirmiştir. Pasinler, 9. asırda Türkistan’dan gelen Oğuz Türklerinin eline geçmiş ve Gürcülerin bölgeden atılmasında önemli bir yer edinmiştir. Bunun yanında bölge Bizans ve Selçukluları da karşı karşıya getirmiştir.” diye konuştu.
PASİNLER BEŞ BİN YILLIK TÜRK YURDU
Pasinler’in de içinde bulunduğu bölgenin, konumu itibariyle çok önemli savaşlara sahne olduğunu vurgulayan Günaşdı, bu savaşlardan en önemlilerinden birisinin, 1048 tarihinde yapılan Pasinler Savaşı olduğunu ifade etti. Bu savaşın bölge tarihi açısından çok önemli olduğunu kaydeden Günaşdı, “Görülüyor ki, Pasinler ilçesi tarihin her döneminde konumu itibariyle oldukça stratejik bir öneme sahip olmuştur. Bölge tarihinin aydınlanması açısından hocamız Prof. Dr. Alpaslan Ceylan başkanlığında bölgede birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar sonucu bölgenin çok eski çağlardan beri bir Türk yurdu olduğu anlaşılmış ve bu bilim dünyasına aktarılmıştır. Bu çalışmalar bölge tarihinin aydınlanması açısından oldukça önemlidir. Biz bu anlamdaki çalışmalarımıza sıkı bir şekilde devam etmekteyiz.” dedi.