Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Erzurum sahip olduğu turizm potansiyeli ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Erzurum'da, ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği yerlerinin başında tarihi ve tabiatın tüm güzelliklerinin sergilendiği doğa merkezleri geliyor.
ERZURUM’UN TARİHİ GİZEMİ
Erzurum'un sahip olduğu güzelliklerin ziyaret edilmesi için bir haftalık bir gezi programı tavsiye ediliyor. Erzurum'da ziyaretçiler ilk olarak Anadolu'nun en büyük medresesi olan Çifte Minareli Medrese'yi ziyaret etmeli. Cumhuriyet Caddesi ile Şerif Efendi Caddesi'nin kesiştiği noktada yer alan, açık avlulu, iki katlı medresenin yapımıyla ilgili kitabe bulunmaması, medreseyi gizemli kılıyor.
TARİHİ MEKANLAR
İlhanlılar döneminden kalan Yakutiye Medresesi ile kente hakim bir noktada bulunan ve yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Saat Kulesi de Erzurum'un görülmeye değer tarihi mekanları arasında bulunuyor.
Üzerindeki motiflerle dikkati çeken 12. yüzyıldan kalma Üç Kümbetler ve 1562 yılında yapılan Lalapaşa Cami de ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri.
Şehrin savunmasına yönelik 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın yaşandığı Aziziye ve Mecidiye tabyaları, en sık ziyaret edilen mekanlar arasında bulunuyor. Kahraman Türk kadının simgesi haline gelen Nene Hatun Türbesi de Aziziye Tabyası'nda yer alıyor.
TORTUM ŞELALESİ
Erzurum'a 100 kilometre uzaklıkta, Uzundere ilçesinde, otobüs güzergahında bulunan ve yüksekliği bakımından dünyanın üçüncü büyük şelalesi olan Tortum Şelalesi ise özellikle bahar aylarında görenleri büyülüyor.
ÇORUH VADİSİ
Erzurum'un, en önemli doğa merkezlerinden Çoruh Vadisi, zengin doğal güzellikleriyle tam bir açık hava sporları merkezi niteliğinde. Başta rafting ve kano olmak üzere trekking ve dağcılık gibi birçok sporun rahatlıkla yapıldığı vadi, görsel açıdan da eşsiz bir özelliğe sahip.
ERZURUM KAPLICALARI
Erzurum'un Aziziye, Köprüköy ve Pasinler ilçesinde bulunan kaplıcalar özellikle yerli turistlerin ilgisini çekiyor. Vadideki Türkiye'nin en hızlı akan nehirlerinden biri olan ve 466 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri'nde uluslararası yarışmaların yanı sıra rafting turları da organize ediliyor.
Erzurum'un sahip olduğu güzelliklerini görmeye gelen turistlerin, en çok tercih ettiği ve yemeden gitmediği yemeklerin başında yöreye özgü kuzu etinden yapılan cağ kebabı gelirken, tatlılardan ise kadayıf dolması ilk sırada yer alıyor. Erzurum'da beş ve dört yıldızlı otellerde konaklama imkanı bulunuyor.