ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Haziran 2009 Perşembe - 04:41

Erzurum nerede?

Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi’nde mutfak kültürü bakımından en zengin il olmasına rağmen, bölgesel ve yerel mutfak kültürünün tanıtımında geride kaldı. Tescilli mutfak ürünü olmayan Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi mutfak kültürü ve bu amaçla gerçekleştirilen etkinliklerin merkezliğini de elinden kaçırdı. Eren Üniversitesince gerçekleştirilen “Doğu Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu’nda Erzurum’dan temsilcinin bulunmaması dikkatleri çekti.

Erzurum nerede?

Bu yıl ilki düzenlenen 'Birinci Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu' başladı. Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğü, İstanbul Üniversitesi, Bitlis Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Van Şubesi, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Yemek ve Kültür Dergisi ile ÇEKÜL Vakfı tarafından yapılan sempozyumun açılış töreni Kültür Merkezi'nde düzenlendi.
BELLİ’NİN DUYGUSAL KONUŞMASI
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okumasıyla başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oktay Belli, bugünün kendisi için çok özel bir gün olduğunu belirtti. Belli, "40 yıldır bu bölgede çalışıyorum. Bu sempozyum bundan önce düzenlediğim sempozyumlardan çok farklıdır. Bu bölgede yetişmek olağanüstü bir lütuftur. Dünyanın en zengin mutfak kültürüne sahip bir bölgedeyiz. Neololitik çağdan gelen bir kültüre sahibiz. Bizden sonra gelen gençler bu mutfak kültürünün kıymetini bilmiyorlar. Bu kültürü korumalıyız. Bizim en büyük sorumluluğumuz bu kültürü bizden sonraya aktarmaktır. Bitlis bölgenin en zengin yemek ve mutfak kültürüne sahiptir. Yemek kültürünün yüzde 80'si kaybolmuş durumdadır. 40 çeşit pilav türünden şimdi 7-8 çeşit bulunabiliyor. Bu kayıplar bizleri üzüntü içinde bırakıyor. Bizi biz yapan bu kültürü geleceğimize aktarma zorunluluğumuz var. Biz bunu yaşatmak istiyoruz. Bu yüzden Bitlis örnek bölge seçilmiştir. Türkiye'nin ilk yemek ve mutfak sempozyumu düzenleniyor. Burada ilk kez konuşulacak bu bildirilerin kitap haline getirilerek geleceğe bırakılması gerekiyor.Bu bilgiyi geleceğimizle ve insanlarımızla paylaşmak en büyük erdemdir. Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
DOĞU MUTFAĞI VE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru ise konuşmasında, bu sempozyuma destek vermekten dolayı memnun olduklarını belirtti. Bir milleti ayakta tutan çeşitli nedenlerin başında kültürün geldiğini, buna sahip çıkmayan nice devletler tarih sayfasından silindiğini söyleyen Prof. Dr. Doğru "Türk milleti kendisine özgü kültür oluşturarak bunu korumasını bilmiştir. Son yıllarda modernleşme, sanayileşme eğitim düzeyinin değişikliği mutfak kültüründe değişikliklere neden olmuştur. Ayak üstü yiyeceklerin popüler olması sokak yiyeceklerinin artması, hazır ve ithal yiyeceklerin artması Türk mutfak kültürünün kaybolmasında etkili olmuştur. Bu durumlar karşısında toplum olarak bilinçlenerek mutfak kültürümüzü korumaya almalıyız" ifadelerini kullandı.
MUTFAK KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM
Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz ise, daha güzel bir çevre ve daha güzel bir Bitlis için çalışmaları gerektiğini işaret etti. Mutfak kültürünün en önemli hususlardan biri olduğunu belirten Vali Yılmaz, "Ayrı olmanın en büyük unsuru sofrada bir araya gelmektir. Yemeği günlük ihtiyacımız olarak algıladık. Modernleşme bunu getirdi. Modernleşme hayatımızı kolaylaştırıyor. Bu nedenle aile olmayı kaybettik. Sofra bir anlamda aileyi bir araya getirme kültürü olmalıdır. Yemekte bile televizyon izliyoruz. Bu da kültürümüzü kaybetmemize neden oldu. İnanılmaz bir boşluğa düştük. Şimdi de sorunlar yaşıyoruz. Bu aile kültürünün yok olmasına neden oldu. Bu da insan sevgisini kaybetmemize neden oldu. Son zamanlarda insanlar cinayet işlemeye başladılar. Bu tür olayların kökeninde kaybedilen kültür var. Bunu kazanmak için sofrada bir araya gelerek aile kültürünü yeniden canlandırmak gerekiyor. Parayla olan yemek karın doyuruyor ama gönül doyurmuyor. Sempozyumu düzenleyen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini
kullandı.
Konuşmaların ardından Bitlis Kültür Merkezi önünde hatıra fotoğrafı çektiren akademisyenler, oturumlara katılmak üzere Bitlis Eren Üniversitesi konferans salonuna geçtiler. Sempozyumda, Eskiçağ'da Van Bölgesi Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Siirt Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Bitlis evlerinde mutfak, ev ve bahçe ilişkisi gibi konularda bildiriler sunulacak. İki gün sürecek sempozyum 8 oturumda gerçekleştirilecek, 31 bildiri sunulacak. Sempozyum sonrasında sunulan bildiriler bir kitap haline getirilecek.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
NESRİN 22 Temmuz 2009 Çarşamba 14:29

DİYORUM Kİ ACABA ERZURUM A HABER VERİLMEDENMİ YAPILDI BU YOKSA ERZURUMLULAR ......VALLA SÖYLEYECEK SÖZ BULAMADIM ONUN İÇİN BOŞ BIRAKTIM

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çifteminareler’de AKUT Sergisi
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) fotoğraf sergisi Erzurum’da tarihi Çifte ...
Fuzuli, uluslararası sempozyumla anıldı
Ankara'da Hüseyin Gazi Kültür Sanat Vakfı ve Çankaya Belediyesi tarafından ...
Caferiye kitabesindeki sır
Caferiye Camisi’ne ait kitabeyle ilgili olarak, yeni bir ayrıntıyla daha ...
 
“Erzurum şiir kadar güzel”
A.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. ...
Uzundere festivale hazırlanıyor
Erzurum’un Uzundere ilçesi, 23 Temmuz’da eşi görülmemiş bir organizasyona ...
Çifte Minareli Medrese'ye turist ilgisi
Erzurum'daki tarihi Çifte Minareli Medrese, yaz sezonu ile birlikte çok ...
 
Halay çekip, gönüllerini birleştirdiler
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Okul içi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi ...
İhsani, Aşıklar Şenliği’yle anılacak
Oltu Havzası Aşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği, Aşık Mevlüt İhsani’nin ...
Kırgız Şöleni’nden birlik mesajları
Van'ın Erciş ilçesi Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız asıllı Türk vatandaşları ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva