Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen ve amacı Fuzuli'yi, eserlerini ve hayat felsefesini yeniden tanıtmak ve irdelemek olan sempozyumun başlangıcında Hüseyin Gazi Kültür Sanat Vakfı'nın semah grubu saz ve şiir eşliğinde bir gösteri yaptı. Beğeniyle karşılanan gösterinin ardından açılış konuşmasını yapan vakıf başkanı Gülağ Öz, vakfın her zaman için bilimsel çalışmalara önem verdiğini, bu sempozyumu da bu önemle tertip ettiklerini belirterek, başta Çankaya Belediyesi olmak üzere tüm katkıda bulunanlara teşekkürlerini iletti.
FUZULİ ARAMIZDA
Prof. Dr. Çetin Yetkin ise, "Bu kadar bilim ve gönül insanı buradayken benim konuşmam olmaz ama kendi adıma Fuzuli'nin neden bu kadar değerli olduğunun nedenini buldum. Çünkü dile egemenliği ve ustalığıyla, zalimin karşısında mazlumun yanında duruşuyla, zulme karşı olan herkes Fuzuli'de kendinden bir parça bulur. Fuzuli halen eserleriyle ve felsefesiyle aramızdadır" dedi.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık adına programa katılan Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ulusoy da, tüm dünya için büyük anlamlar ifade eden Fuzuli'nin 451. ölüm yıldönümünde bilimsel bilginin ışığında yeniden değerlendirileceği için mutlu oldukları ifade etti ve sempozyuma katılanlara teşekkürlerini iletti. Sempozyuma başlamadan Türk Edebiyatı Hizmet Ödülü Mehmet Aydın'a, Türk Kültürüne Hizmet Ödülü ise Prof. Dr. Çetin Yetkin'e sunuldu. Yetkin, ödülünü Ali Ulusoy'un elinden aldı.
İki gün süren sempozyuma Türkiye, Tataristan, Suriye, KKTC, Azerbaycan, İran ve Almanya'dan konuşmacılar katıldı. Fuzuli'nin eserleri, insani yönü, felsefesi ve yaşamı üzerine 30'dan fazla sunum gerçekleşen sempozyum, izleyenler tarafından ilgiyle karşılandı.