ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sosyal Sigortalar Kanunu değişikliği kabul edildi
Sosyal Sigortalar Kanunu değişikliği kabul edildi
Muş'ta aileler evlat nöbetini sürdürüyor
Muş'ta aileler evlat nöbetini sürdürüyor
Milli Gurur 109’uncu yılında
Milli Gurur 109’uncu yılında
Memur-Sen refah payı talebinde bulundu
Memur-Sen refah payı talebinde bulundu
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı azaldı
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı azaldı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Haziran 2009 Çarşamba - 06:01

Caferiye kitabesindeki sır

Caferiye Camisi’ne ait kitabeyle ilgili olarak, yeni bir ayrıntıyla daha karşılaşıldı. Osmanlı döneminde Hazine Memuru Ebubekir Efendi’nin oğlu Cafer Efendi tarafından yaptırılan Caferiye Camisi’nin kitabesinde, İldeki petrol rezervlerinin yeri bildirilirken, petrol kuyuları hakkında 4 Temmuz 1914 tarihli bir belgeyle de, Osmanlı Sultanı Mehmed Reşad’a bilgi verildiği ortaya çıktı.

Caferiye kitabesindeki sır

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Caferiye Camisi’ne ait kitabeyle ilgili olarak, yeni bir ayrıntıyla daha karşılaşıldı. Osmanlı döneminde Hazine Memuru Ebubekir Efendi’nin oğlu Cafer Efendi tarafından yaptırılan Erzurum Caferiye Camisi’nin kitabesinde, Erzurum’daki petrol rezervlerinin yeri bildirilirken, petrol kuyuları hakkında 4 Temmuz 1914 tarihli bir belgeyle de, Osmanlı Sultanı Mehmed Reşad’a bilgi verildiği ortaya çıktı.
BALIKLI KÖYÜNDEKİ PETROL
Caferi Camii’nin kitabesinde, mescidin çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla birçok tarım arazisi, ev ve dükkanın Cafer Efendi tarafından bağışlandığı bilgisine yer verilirken, eski adı Pülk olan Balıklı Köyü’ndeki bir petrol kuyusunu da, yine cami için vakfedildiği aktarılıyor. Kitabede geçen Pülk köyünün, Erzincan’ın Çayırlı ilçesine bağlı Balıklı Köyü olduğu öğrenilirken, söz konusu köydeki petrol kuyusu hakkında, Osmanlı Sultanı Mehmed Reşat’ın da bilgilendirildiği ortaya çıktı.
PETROL REZERVİ BİLGİSİ
1645 yılında Hazine Memuru Ebubekir Efendi’nin oğlu Hacı Cafer Efendi tarafından yaptırılan Caferiye Camisi’ne ait kitabede, petrol müjdesine rastlandı. Caminin kadınlara ait bölümünde bulunan yarım ay şeklindeki kitabede, eski adı Pülk, şimdiki adı Balıklı olan Erzincan’ın Çayırlı ilçesine bağlı köyde, petrol rezervi bulunduğuna işaret edilirken, bani Cafer Efendi’nin, söz konusu petrol kuyusunu ise, caminin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla vakfettiği bilgisine yer veriliyor. Osmanlıca yazan kitabede, Erzurum’un muhtelif semtlerindeki dükkanlar, araziler, bostan ve tarlaların, Caferiye Camisi için bağışlandığı belirtilirken, o döneme ait bilgiler, Pülk köyündeki neft kuyusundan ısınma amaçlı olarak petrol elde edildiği kaydedildi.
CAMİ’NİN KİTABESİNDE AKTARILAN BİLGİLER…
“Cami-i mezburun kıblesinde bina eyledüğüm ricale mahsus hamamı ve Tebriz kapusunun karşısında olan debbağhane ile mumhane ve Gürcü kapusundan taşra kaleden çıkan su ile suvarılan çukur çevirme bostan ve Erzincan kapusundan taşra handek kenarı ile aşağıya giden yola muttasıl çevirme bostan ve camiyi mezburun hareminin şimalen dıvarına, muttasıl üç kıta bakkal dükkanı ve kuyumcular çarşısında üç dükkan kuşeleri ve Erzurum nahiyesi kariyerlerinden Mülk nam kariyede malikanem olan nısıf çiftliği ve nahiye-i Tercan'da mülk Name-i hümayun ile temlikim olan Pürf nam karyenin mahsulü ve rüsümatını ve sınırında malim ile hafr ve iharç eylediğim naft kuyumuz ve mümkün olursa memlihasını ve Micingirt sancağında hali ve harabe kariyelerinden ihya eylediğimiz Zanzak ve alakilise naman kariyerlerin senede şartı üzre yüz İstanbuli gilal miraye verildikten sonra iki kariyeden hasıl olan mahsülat.”
OSMANLI PETROL KAYNAĞINDAN HABERDARDI

Caferiye Camisi’ndeki kitabede, Erzurum’a petrol müjdesi verilirken, Osmanlı Arşivi’nde rastlanan bir başka belge, Hacı Cafer Efendi’nin işaret ettiği petrol kuyusundan, Osmanlı Padişahı Sultan Mehmed Reşad’ın da bilgilendirildiğini ortaya koydu. 14 Temmuz 1914 tarihli belgenin, adı henüz tespit edilemeyen 4. Orduy-ı Hümayun Müşiri’ne ait olduğu belirtilirken, söz konusu belgede, Osmanlı Sultanı Mehmed Reşad’a bazı tavsiyelerde bulunulduğu dile getirildi. 4. Orduy-ı Hümayun Müşiri’ne ait belgede, Pülk Köyü’ndeki neft kuyusunun, yerli ya da yabancılar tarafından işletilebileceği kaydedilirken, böylece yakıt ihtiyacının karşılanabileceğinden bahsediliyor. Tarihi kayıtlar, Erzurum’un yakınında bulunan petrol kuyusundan, Osmanlı Sultanı Mehmed Reşat’ın da haberdar olduğu yönündeyken, petrol kuyusuyla ilgili olarak herhangi bir girişimde bulunulamamasının sebebi ise, 1. Dünya Savaşı olarak açıklandı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
çırçırlı 24 Haziran 2009 Çarşamba 12:16

bu kitabeyi görüp okuyacaklar bilim adamları, onlar da camiye gitmezler.bulundukları koltuklarını terkedip,acaba bu şehirde ne var ne oluyor dimezler,surlarla çevrili kendi dünyalarında yaşarlar.Allah ıslah etsin,kalp gözlerini açsın.

Yorumu oyla      6      4  
fatih 24 Haziran 2009 Çarşamba 10:25

Devletimiz şimdi hemen gereğini yapar:::)))

Yorumu oyla      6      4  
gökhan narlıdereli 24 Haziran 2009 Çarşamba 10:25

Evet hakikaten çok ilginç. Bugüne kadar kimse görmemiş mi bu kitabeyi?

Yorumu oyla      6      4  
igit 24 Haziran 2009 Çarşamba 10:25

Ya bunu ilgileler bilmezler mi? Niye buna göre bir araştırma yapılmaz. Hayret ya.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Erzurum şiir kadar güzel”
A.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. ...
Uzundere festivale hazırlanıyor
Erzurum’un Uzundere ilçesi, 23 Temmuz’da eşi görülmemiş bir organizasyona ...
Çifte Minareli Medrese'ye turist ilgisi
Erzurum'daki tarihi Çifte Minareli Medrese, yaz sezonu ile birlikte çok ...
 
Halay çekip, gönüllerini birleştirdiler
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Okul içi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi ...
İhsani, Aşıklar Şenliği’yle anılacak
Oltu Havzası Aşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği, Aşık Mevlüt İhsani’nin ...
Kırgız Şöleni’nden birlik mesajları
Van'ın Erciş ilçesi Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız asıllı Türk vatandaşları ...
 
Uzundere, turistlerin gözdesi
Erzurum’un merkezi gibi, ilçeleri de inanç turizmine kaynaklık ediyor. ...
Çoruh, turizmde gülen yüzümüz
GHA/Rafting Yarışları, Erzurum’un Uzundere ve İspir ilçelerini de hareketlendirdi. ...
Erzurum dereceye giremedi !
Kemer Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Altın Nar Kültür ve Sanat Festivali'nin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yılın Yenisi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva