ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Karda kayan kamyonet dereye uçtu: 3 yaralı
Karda kayan kamyonet dereye uçtu: 3 yaralı
Bayburt'ta kar nedeniyle okullar bir gün tatil edildi
Bayburt'ta kar nedeniyle okullar bir gün tatil edildi
Tunceli’de eğitime kar engeli
Tunceli’de eğitime kar engeli
Karları elleriyle kazarak vatandaşları kurtardılar
Karları elleriyle kazarak vatandaşları kurtardılar
Bülbülan Geçidi trafiğe kapatıldı
Bülbülan Geçidi trafiğe kapatıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
12 Ekim 2010 Salı - 07:02

Okuma kültürümüzü kaybediyoruz..

Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, “Çocuklarını televizyonun, internetin insafına terk etmek, sorumlu bir anne baba davranışı değildir.” dedi. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, toplumun topyekün bir okuma seferberliğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Okuma kültürümüzü kaybediyoruz..

Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, “Çocuklarını televizyonun, internetin insafına terk etmek, sorumlu bir anne baba davranışı değildir.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, toplumun topyekün bir okuma seferberliğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.
//OKUMA SEFERBERLİĞİNE İHTİYAÇ VAR
Okullarda başlatılan ‘okuma saati’ uygulaması ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda öğrencilere okutulması için hazırladığı ‘100 Temel Eser’e rağmen, halen daha okumayan, hatta okumaktan nefret eden çocukların ve gençlerin bulunduğunu kaydeden Şimşek, bu hususta en büyük ve öncelikli sorumluluğun ailelere düştüğünü söyledi. Okuma seferberliğinin önce ailede başlaması gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Çocuklar, çok erken yaşlarda sesli, müzikli kitaplarla tanıştırılmalı. Kitap, çocuğun dünyasına bir oyuncak gibi sokulmalı. Mademki oyuncaklar çocuklar için vazgeçilmez. Öyleyse kitabı da çocuğun dünyasında vazgeçilmez kılmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde kitaba sevgiyi artırabiliriz.
Evlerde haftanın belli günlerinde okuma saatleri tespit etmeli ve mutlaka o saatlerde hep birlikte kitap okumalıyız. Ailenin bütün fertlerinin katılacağı bir okuma faaliyeti çocuk için de teşvik edici olur. Bu aynı zamanda ‘biz bir aileyiz’ bilincini de geliştirir. Birlikte olma ve paylaşma duygularını güçlendirir.” dedi.
//EBEVEYNLERE UYARI
Çocuklarını televizyonun, internetin insafına terk etmenin, sorumlu bir anne baba davranışı olmayacağını ifade eden Tacettin Şimşek, “Kitap okusun diye çocuğunu yönlendirirken, kendisi televizyon seyreden bir anne baba davranışı da çocuk üzerinde etkili olmaz. Çocuklarımız, rol model alacakları kişilere ihtiyaç duyuyorlar. Bizden model alacakları davranışları bekliyorlar. ‘dediğimi yap, yaptığıma bakma’ tavrı, doğru bir eğitim ve öğretim yöntemi değildir. Çocuk, ‘öyleyse sen niye yapmıyorsun?’ sorusunu sorduğunda, verecek cevap bulamayız. Bunu tersinden giderek zararlı alışkanlıklarla da örneklemek de mümkündür. Zararlı alışkanlığı olan bir anne baba çocuğunu o zararlı alışkanlıktan emirler ve nasihatlerle koruyamaz. Çünkü en azından çocuğun zihninden ‘mademki zararlı, annemle babam niye yapıyor?’ sorusu geçecektir. Bunu açıkça da söyleyecektir.” diye konuştu.
Anne babanın elinde kitap gören bir çocuğa “kitap oku” demenin bile fazla olacağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek, “Emirlerle, direktiflerle çocuklara okuma alışkanlığı kazandıramayız. Nasihatlerle de bir yere kadar başarılı olabilirsiniz. Sevdirme, heveslendirme, ödüllendirme yollan denenmelidir. Okuduğu kitapla ilgili sohbet etmek, kitabın konusunu, içeriğini çocukla paylaşmak ve tartışmak, anne baba çocuk arasındaki duygusal bağları da güçlendirir. Böylece çocuk, anne babasının kendini önemsediğini, görüşlerine değer verdiğini düşünecektir.” ifadelerini kullandı.
//ÖĞRETMENLERE ‘DEDEKTİF’ TAVSİYESİ…
Bayrağı ya da nöbeti anne babadan devralan öğretmenin de, aynı hassasiyetle okuma faaliyetlerini sürdürmesi gerektiğini anlatan Şimşek, “Okuma faaliyetini sıkıcı olmaktan kurtaracak, eğlenceli, hatta oyuna dönüştürecek öğretmenlere ihtiyacımız var. Ben ‘dedektif tipi okuma’ adını verdiğim bir okuma tekniğini öğretmenlerimize tavsiye ediyorum. Bir hikâye öğretmen tarafından üçe bölünüp her parçası sınıfın bir köşesine saklanır. Sonra öğretmenin vereceği şifrelerle, ipuçlarıyla öğrenciler metnin saklanan parçalarını bulur ve sırasıyla okurlar. Bu sınıf ortamında çok eğlenceli bir okuma faaliyeti olarak uygulanabilir.” dedi. 
//“TÜRKİYE’NİN OKUMA KARNESİ KIRIKLARLA DOLU”
Türkiye’nin okuma karnesindeki kırık notlan bir an önce düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Tacettin Şimşek, “Ülkelerin kalkınmışlık düzeyleriyle okuma alışkanlıkları arasında çok yakın bir ilişki var. Mesela bir Japon yılda 25 kitap okuyor. Türkiye'de ise 6 Türk yılda bir kitap okuyor, İngiltere ve Fransa'da toplumun yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de bu oran binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Kişi başına yıllık kitap harcaması Norveç'te 137 Dolar. Almanya'da 122 Dolar. Belçika ve Avustralya'da 100 Dolar... Türkiye'de ise sadece ve sadece 45 Cent’tir. Yani 65 kuruş dolayında. Denilebilir ki, onların ekonomik durumuyla bizimki aynı değil. O zaman az önceki düzenli kitap okuma alışkanlığına dönelim. Bir Japon, yılda okuduğu 25 kitabın hepsini para ile satın almıyor ki. Kütüphanelerden yararlanıyor. Bizde ‘kitaplar pahalı, param yok’ gibi gerekçeler genellikle okumama mazeretine kılıf olarak kullanılıyor. Kitap okumak isteyen kişinin ‘param yok’ mazeretinin arkasına sığınması bana pek doğru gelmiyor.” şeklinde konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
narman 12 Ekim 2010 Salı 12:35

bu söz hoşuma gitti" ne zaman okuma alışkanlığımız vardıki gitsin" çok haklı anamın lafı geldi aklıma "oğlum çok okuma gözleren bozulur" hem okuma hem yazma ilçemle ilgili olarak ilçede yaşayan atalarımız dedelerimizin tek bir yazılı eserini bulamadım bir kişi bile yazmamış bence biz yeni yeni okuma alışkanlığı ediniyoruz bu haber batılı ülkelere uygun bi haber ve araştırma memleketimizle ilgili yerel bazda araştırma değil

Yorumu oyla      6      4  
12 Ekim 2010 Salı 10:58

kafam karışık hangi dilde okuma seferberliği yapcaz

Yorumu oyla      6      4  
kevahor 12 Ekim 2010 Salı 10:57

ne zaman okuma kültürümüz olduki şimdide Okuma kültürümüzü kaybediyoruz...biz türkler osmalıdan beri okuma bilmiyoruz.osmanlının bize bırkatığı miras okuyamamak bu mirasla kız çocuğunu okula göndermeyen,muhafazakar aile yapısı ile topyekün bir okuma seferberliğine ihtiyaç duyulmaz.evde önce anne okur sonra diyer aile üyeleri.sayın hocada amerikayı yeniden keşfetmiş ve aydın olmuş, yazısında bahsettiği ülkelerin ulusu hangi aşamalardan geçtiğini bu düzeye ulaşmak için ne bedeller ne emekler harcadığını da yazmış olsa idi istatistiki bilgiler daha anlamlı olurdu.biz onlara benzemeyiz bize bırakılan miras okuyamama oranı%90lık bir pay al bu mirası tepe tepe kullan sonra batıya hayran ol.onlarda yazılı edebiyat halk arasında yaygın(bizde sarayda) oldugu zamanda bizde sazla sözle idare ediliyordu.onun için bu halka akıl vermeyin siz kendiniz aydınlanmaya devam edin

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bosna’da Türk Kültürü’nün İzleri
Oğuzhan Saygılı/Osmanlı Devleti’nin “Hasta adam” olarak yatağa düşüp sonunun ...
Din Görevlileri ve Sosyal Hayat
Doç. Dr. Fikret Karaman/ Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı/Diyanet İşleri ...
Hademe-i Hayrattan Din Görevliliğine
Prof. Dr. İzzet Er/Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı/İslâm toplumunda imam ...
 
Camilerde Kurallara Aykırı Uygulama ve Davranışlar
Doç. Dr. İsmail Karagöz/Diyanet İşleri Başkanlığı İç Denetçisi/Ülkemiz ...
İşgal Altındaki Topraklara Yolculuk
Oğuzhan Saygılı/Okuduğum tarih kitaplarına dayanarak Türklerde yüzyıllardır ...
Tevazu ve samimiyet
Doç. Dr. Fikret Karaman/Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı/ İnsan çok yönlü ...
 
Emanet bilinci
Doç. Dr. Halil Altuntaş/Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi/Emanet kelimesi ...
Erzurum Nasıl Gelişir?
Selim ADIM/Güzide şehrimizin bağrında yüzyıllar öncesinde iki adet üniversite ...
Tarih, Gelecektir..
Oğuzhan Saygılı/Kitap , TTK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun kamuoyunda ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva