ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSB’den ETÜ Projesine destek
GSB’den ETÜ Projesine destek
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Bilişim Vadisinde ATAUNİV gündemi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
Çözüm Rektör Hacımüfüoğlu ile geldi
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
‘Gazeteci, hakikatin savunucusu’
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
EŞT’den: Matmazel'in Kedisi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
31 Temmuz 2010 Cumartesi - 01:53

İran’ın satrancı, Türklerin Mangala’sı var

Osmanlı döneminde en az tavla ve satranç kadar popüler bir zeka oyunu olan Mangala yeniden yaygınlaşıyor.

İran’ın satrancı, Türklerin Mangala’sı var

Osmanlı döneminde en az tavla ve satranç kadar popüler bir zeka oyunu olan Mangala yeniden yaygınlaşıyor.
Erzincan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezinde Mangala tanıtımları aralıksız olarak devam ediyor.Erzincan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi tarafından Türk Zeka oyunu mangala tanıtımları aralıksız olarak devam ediyor.
//OYUN İLGİ TOPLUYOR
Gençlik Merkezi üyesi gençlere öğretilen oyun oldukça beğeni topluyor. Erzincan Gençlik ve Spor İl Müdürü Atanur Köseoğlu, amaçlarının gençlerin boş zamanını faydalı bir şekilde değerlendirmelerini sağlamak olduğunu kaydetti. Osmanlı döneminde en az tavla ve satranç kadar popüler bir zeka oyunu daha vardı. Mangala adı verilen oyun bugün yeniden yaygınlaşıyor. Osmanlı’nın zeka oyunu mangala popüler oldu. Orta Asya’da çobanlar tarafından geliştirildiği kabul edilen mangala zeka ve stratejiye dayanıyor. Oyunu tekrar gündeme taşıyan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı, oyunun tanıtımı ve geliştirilmesi için 81 ilin Gençlik Merkezine oyunu gönderdi. Oyun ile ilgili Türkiye genelini kapsayanda bir turnuva yapıldı. Yapılan Turnuvaya Erzincan İl üçüncüsü Doğukan Yurdagel katıldı ve Türkiye 16’ncısı oldu.
//GENÇLER MANGALAYI SEVDİ
Erzincan Gençlik Merkezinde tanıtımları devam eden Mangala oyunu çok kısa süre içerisinde geniş kitlelere ulaştı. Erzincan Gençlik Merkezi üyeleri mangalaya büyük ilgi gösterirken, mangala oyunu zaman zaman bilgisayar ve internetin önüne geçti. İlk başlarda sadece internet kullanımı yapan üyeler daha sonra kendilerini mangala oyununa kaptırarak, internetten uzaklaştılar.
Gençlik Merkezinin gençler için hizmet verdiğini ifade eden Gençlik ve Spor İl Müdürü Atanur Köseoğlu, “Gençlik Merkezine üye olan gençlerimiz boş zamanlarını faydalı bir şekilde geçirmeleri, zararlı alışkanlıklardan uzak kalmaları için çalışmalar yürütüyoruz. Güvenli internetin bulunduğu Gençlik Merkezi internet evinde Gençler hem ders çalışabiliyor hemde güvenli internet kullanmanın keyfini yaşıyorlar. Mangala, Satranç gibi oyunlar oynayan gençler kendi gelişimlerine katkı sağlıyorlar. Açılan Bağlama, Gitar, halk oyunları, resim, İngilizce, bilgisayar kurslarında gençlerin eğitimine katkı sağlanıyor. Spor gerekli ama bazen de zekanın spora ihtiyacı vardır. Türk Zeka ve Strateji oyunu olan mangala işte bu anlamda gençlerimiz için bulunmaz bir fırsat. Gençlik Merkezimizde görevli 3 Gençlik çalışanımız ve onlarca gönüllü üyemiz bu oyunu çok iyi bilmekte ve gençlere aktarmaktadırlar. Gençler arasında hızla yaygınlaşan oyun ile ilgili düzenlenen Türkiye Şampiyonasında Erzincan birçok büyük şehri geride bırakarak Türkiye 16. olmuştur. Amacımız Gençlerimizin sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır. Bunu bir yandan sportif faaliyetlerle bir yandan da kültürel faaliyetlerle sağlayacağız” dedi.
//MANGALAYI TÜRK ÇOBANLARI GELİŞTİRDİ
Orta Asya’da Türk çobanları tarafından geliştirdiği kabul edilen mangalanın diğer oyunlardan farkı dağdaki çobandan 70 yaşındaki bilgine, saraydaki hanım sultandan altı yaşındaki çocuğa her yaştan ve kültürden insanın oynayabilmesi. Bir başka özelliği ise bu oyunun toprağa karşılıklı altı çukur açıldıktan sonra etraftan toplanacak küçük çakıllarla bile oynanabiliyor olması. Öz Türkçe’de oyunun adı ise dokuz kumalak. Kumalak, keçi ve koyunların tezeklerine deniliyor. Hareket ettirmek anlamına gelen mangalaya Anadolu’da farklı isimler verilmiş; kuyu ve güç oyunu ise en yaygın kullanılanları. Mangalaya güç oyunu denmesinin sebebi ise zeka ve stratejiye dayalı bir oyun olması. Zaten Türkler oyunda kullanılan her bir taşa asker, çukurlara otağ adını vermiş.
//TAŞLARI HAZİNEYE TOPLAYAN KAZANIYOR
Mangala tahtası karşılıklı altışar çukurdan oluşuyor. Oyuncuların kazandığı taşları koyması için iki tane de yanlara büyük çukur açılıyor. Buraya hazine deniyor. Oyun 48 taşla oynanıyor. Her çukura dört tane taş konuluyor. Taşlar hazineye toplanmaya çalışılıyor. İlk oyuncu istediği çukurdan dört adet taşı alıyor ve birini aldığı çukura bırakarak sağ tarafa doğru (saat yönünün tersine) dağıtmaya başlıyor. Başladığı çukura taş koymak, Türklerin baba ocağını terk etmeme geleneğinden geliyor. Oyuncunun elindeki son taş hazinesine denk gelirse oyuncu bir kez daha oynama hakkını elde ediyor. Oyuncunun elindeki son taş, rakip tarafın herhangi bir çukurundaki taşların sayısını çift yaparsa oyuncu, o çukurdaki tüm taşları alarak kendi hazinesine koyuyor. Çift yapma kuralı ise Türk inanç ve devlet sistemi tarihinde ikili anlayışı sembolize ediyor. Oyunculardan herhangi birinin sırasındaki taşlar bittiğinde oyun sona eriyor. Taş sayısı 25 ve daha fazla olanlar kazanıyor.
//MANGALA'NIN GEÇMİŞİ GÖKTÜRKLERE UZANIYOR
Mangala Türk zeka ve strateji oyunu ile ilgili tarihi araştırmalar, oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir. Günümüzde pek çok Türk halkı tarafından unutulan bu oyun, konargöçer bozkır hayatını son yüzyıllara kadar devam ettiren Kazak, Kırgız, Türkmen ve Altay gibi bazı Türk halkları arasında günümüze kadar gelmiştir. Türkler yerleşik hayata geçip, şehirlerde yaşamaya başladıktan sonra da bu oyunu oynamaya devam etmişlerdir. Nitekim Karahanlılar, Selçuklular ve nihayet Osmanlıların da Mangala adıyla oyunu devam ettirdiğini görüyoruz. Bunu XVI. yüzyıla ait Osmanlı minyatürlerinden de izlemek mümkündür.
//İŞTE MANGALADA GREKLİ OLANLAR
Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek.
Uyanıklık: Karşısındakinin kurnazlığına karşı savunma ve önlem.
Önceden görme: Hazırladığı oyun manevrasına karşı rakibinin tepkisini kestirebilme yeteneği.
Esneklik: Beklenmedik durumlarda hemen tepki gösterebilme yeteneği.
Direnme: Tüm şaşırtmalara karşın, kendi planını sonuna dek sürdürebilme yeteneği.
Sağgörü: Oyunda rakibinden plan ve gücünü gizleyebilme yeteneği.
Bellek: Hasmının sağgörüsüne karşın, onun durumunu ve gücünü ne denli saklarsa saklasın kestirebilme yeteneği.
Mangala’nın çağdaşı olduğu diğer oyunlardan farkı , dağdaki çobandan, 70 yaşında ki bilgine, İstanbul’da sarayda ki hanım sultandan 6 yaşında ki çocuğa kadar her yaştan ve kültürden insanın oynayabilmesidir.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Arslan Küçükyıldız 17 Şubat 2011 Perşembe 17:11

Satranç Mangala'dan türemiş bir Türk Oyunudur. Bkz: http://9eylulsatranc.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=246:satrancin-atasi-olan-turk-zeka-oyunu-mangala-onsoz&catid=58:sizin-icin-sectiklerimiz&Itemid=104

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üç Aylar ve Kandiller Bize Ne Söylüyor?
Dr. Ülfet Görgülü /Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı/Yıl içinde üç aylar ...
Avrupa’da Dadaş İzleri -4-
Festivalde Cirit müsabakaları ve Güreş müsabakaları da vardı. Avrupa’da ...
Avrupa’da Dadaş İzleri -3-
Büyükşehrin oluşturduğu Meslek Edindirme kurslarında üzerinde Universiade ...
 
Avrupa’da Dadaş İzleri-2-
Bochum kentine akşam yemeği için bir Türk restoranına gittik. GÜLÜM RESTORAN ...
Avrupa’da Dadaş İzleri-1-
Herne kentinde yaşayan Türkler bir fabrikayı satın alarak Cami ye dönüştürmüşler. ...
Din Eğitiminde Güncellik
Prof. Dr. M. Şevki Aydın/Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı/ Bireye sunulan ...
 
Bin 171 gıda sağlığımızı tehdit ediyor
Bal, pekmez, tavuk eti, kırmızı toz-pul biber ve incir ezmesi olumsuz ...
Denetim arttı, gider düştü
ERZURUM gazetesi - Sağlık harcamalarındaki tasarruf tedbirleri sonuç verdi ...
Yasak sağlık getirdi
Sigara yasağının sonuçlarını değerlendiren İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva