Büyükşehir Belediyesi kendi hazırladıkları Erzurum’u tanıcı kitapçıklardan ve kendi broşürlerinden gönderdi. Ayrıca Başkan adına Komite Başkanına sunmam için bir şükran plaketi gönderildi. Belediyenin hazırlattığı Erzurum Türküleri CD sinden 10 adet gönderilince Festivalde kime vereceğimi bilemedim ve standıma yakın olan Sivaslılar, Bayburtlular gibi derneklere birer tane hediye ettim.
BÜYÜKŞEHİR MİNYATÜRK’Ü GÖNDERMEDİ
Büyükşehrin oluşturduğu Meslek Edindirme kurslarında üzerinde Universiade Oyunlarının simgesi “Çift Başlı Kartalın” işlendiği minik Minyatür Halıyı tanıtım standında kullanmak istediğimi Başkan Küçüklere söylememe rağmen götüremedim. Hatta Büyükşehir Belediye başkanı Ahmet Küçükler Bey talimat vermesine, ben bu talimatı yetkili kişilere defalarca söylememe rağmen “ Başkan bize talimat vermedi” “cümlesi ile karşılaştım. Sanırım Büyükşehir Belediye Başkanı masa veriyor ama yetki vermiyor. Bu durumu müsait bir zamanda kendileri ile mütalaa edeceğim.
REKTÖRLÜĞÜN YAKLAŞIMI
Rektörlükten ise üzerinde 2011 oyunlarının amblemi olan 3 adet kravat ve Atatürk üniversitesini anlatan kitapçıklar geldi. Rektör Bey de Komite Başkanına bir teşekkür plaketi gönderecekti ama gelmeyince götüremedim.
Kültür müdürlüğünden Erzurum’u tanıtan Türkçe ve İngilizce hazırlanmış broşür ve kitapçıklar, çok güzel Erzurum resimleri geldi, Almanya da onları çerçevelettim ve standı tanzim ettim. Bu konuda İl Kültür Müdür Fikret beye teşekkür ederim. Ayşem Çeyizin sahibesi Ayşe Uzun ehramdan üzeri sim-sırma işlenmiş ev tekstil ürünlerini, Halk Eğitim merkezi Murat Sultan bey iki tane Erzurum Kadın Folklor kıyafeti, Uzundere Belediyesi kartpostal resimler, Aziziye Belediyesi de Termal Tesislerle ilgili birkaç dergi ve küçük broşürler gönderdi.
AFİŞİ BİZ HAZIRLADIK
İkinci akşam Sivaslı hemşerimiz Atakan Bey hem Aziziye Termal Tesislerinin hem 2011 Universiade’nin resimlerinden kocaman afişler hazırlattım ve Kültür, Turizm ve Sanat Festivali'nde Erzurum 2011 Universiade standını açtım. Mavi-beyaz renklerde ki standımızın her tarafına Kültür müdürlüğümüzün hazırlattığı resimleri çerçeveleterek yerleştirdim. Bu arada bizim dernek olarak hazırladığımız ve oldukça beğeni toplayan Çift Başlı Kartalımızı da standımızın dış kenarına yerleştirdim. Standımızın üzerine yine Sivaslı Atakan Bey kocaman harflerle ERZURUM yazdı getirdi. Bunlar elbette oldukça ilgi çekti ve küçük broşürleri dağıttık.
VE STANTI AÇTIK
Öz-İş Oltu Taşı atölyesinin ürünlerinden birkaç parça takı aldım, kendime ait ehramdan yapılan sim sırma tekniği il işlenmiş ev tekstil ürünleri, Derneğimizde verdiğimiz eğitimden sonra Folklorik Bebek yapımını sürdüren hanımların hazırladığı Folklorik Bebeklerimiz ile standımızı açtık. Çifte Minareli Medresenin minyatürlerini de yerleştirdik ve Erzurumluları beklemeye başladık.
İlginçtir ki Bizim standımızdan başka Avrupa da yaşayan ve yüreklerinde yaşattıkları Erzurum Sevdasını anlattıklarında mangalda kül bırakmayan Erzurumlu gurbetçilerimizden ne bir dernek ne bir federasyon ne bir kadın veya erkek folklor ekibi ne stant ne de Erzurumlu vatandaş vardı. Hollanda da yaşayan kız kardeşim Ruhsar ve eşi Şaban Bey festivale katılmak için geldiler Amsterdam’dan geldiler. Benim en büyük kazancımda bu oldu…
Şair diyor ki;
“Duyulmaz sıcakken yara acısı
Kımıldar yürekte özlem sancısı
Ne eski yolcu var ne de hancısı
Raylarda kıvrılıp döner ayrılık…”
Ne yazık ki her memleketten yolcu da vardı hancı da ama Erzurum’dan ne yolcu vardı ne hancı ne de memleket özlemi çeken Erzurumlu. Elbette Avrupa da yaşayan Erzurumluların kurdukları dernekler olmayınca folklor ekibi de yoktu. Trakya havaları, Sivas, Bayburt oyunları, Silifke, Antalya, Rize, Trabzon ekipleri vardı ve çok güzel gösteriler sundular ama insan ne olursa olsun kendi memleketini ve özellikle her türlü ağırlığı ile bilinen Erzurum’u Erzurum Folklorunu görmek istiyor…
AZİZİYE KAPLICALARI VE 2011AVRUPA TELEVİZYONLARINDA
Festival süresince Avrupalı Türklerin Dünyaya açılan penceresi diye adlandırılan Kanal Avrupa Hipodromdan canlı yayın yaptı. Bu yayında her gün tüm stantları dolaşarak tanıtım yaptılar. Erzurum Standına oldukça güzel bir ilgi vardı. Kanal Avrupa Televizyonu her gün geldi ve standımızdan canlı yayın yaptı. İkici gün Canlı yayın sırasında Aziziye Belediye Başkanı Sayın Fatih Cengiz aradı. Mehmet Bey telefona baktı ve ben konuşurken Fatih beyin telefonda olduğunu söyledi, tam o esnada ben Ilıca Kaplıcalarını anlatıyorum, broşür elimde ve yaptırdığım büyük afişin önündeyim.
AZİZİYE BELEDEYE BAŞKANININ YAKLAŞIMI
Bir gün önce yayın sırasında Afyon, Sivas, Nevşehir gibi illerde mevcut kaplıcaları tanıtıyorlardı ve tesislerde beşer-onar kişiye birer haftalık tatil hediye ediyorlardı. Bende telefonu aldım ve Fatih Beye o anda kendilerinden ve ilçesinden bahsettiğimi söyledim. Bizde Canlı Yayında Aziziye Belediyesi Ilıca Kaplıcalarında Üç aileye birer haftalık tatil verdik, hayatımın ve festivale katılımda tanıtımın en güzel anısıydı.
Milyarlarca para verseydik tüm Avrupa’ya canlı canlı bu reklamı yapamazdık. TRT de bize çok büyük bir ilgi gösterdi, TRT Berlin muhabiri Erzurum Sanayi Mahalleli sevgili Ahmet Ertaş da festival boyunca yalnız bırakmadı. Erzurum’a gelince bana uğrayacağına söz verdi. Festivalin en büyük getirisi bu yayınlar oldu.
Üçüncü günün canlı yayınında ise 2011 in tanıtımını yaptım. Elimde insanlara dağıtmak için maalesef bir şey yoktu, sanırım zamansız bir dönemdi 2011 için ellerinde malzeme olmayınca ne yapsınlar veremediler bende götüremedim ama vallahi konuşma ile kapattım bu eksikliği.
Canlı yayınlar oldukça hareketli ve kesintisiz geçti. Gündüzün başlayıp akşam gece yarısına kadar devam eden konserlerde ki sanatçıları görünce dudağım uçukladı. Doğuş’tan, Uğur Işılak’a, Nuray Hafiftaş’tan, Jale Parıltı’ya, Cansever’den Zeki Erdem’e, Sebile Can’dan Kürşat’a kadar onlarca sanatçı hiçbir kapris yapmadan program yaptılar.
DEVAM EDECEK