ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çelebi'den Ankara çıkarması
Çelebi'den Ankara çıkarması
'Sarıkamış ve Çanakkale Şehitleri Koyun Koyuna'
'Sarıkamış ve Çanakkale Şehitleri Koyun Koyuna'
Hacımüftüoğlu: 'Gurur duyuyoruz'
Hacımüftüoğlu: 'Gurur duyuyoruz'
Abdurrahman Gazi'de çevre düzenlemesi
Abdurrahman Gazi'de çevre düzenlemesi
371 gıda işletmesi denetlendi
371 gıda işletmesi denetlendi
HABERLER>GUNCEL
19 Haziran 2009 Cuma - 03:24

Güneşe hasret kaldık

Tüm Doğu Anadolu Bölgesi’nde olduğu gibi Erzurum’da da yağışlı hava etkisini sürdürüyor. Bölgede zaman zaman baş gösteren dolu yağışı ise tarım arazilerine geniş çaplı zararlar veriyor. Dün Kars’ta görülen doğu yağışı Erzurum’un Şenkaya ilçesine bağlı Bardız nahiyesinin bazı köylerinde de etkili oldu.

Güneşe hasret kaldık

ERZURUM YAĞIŞ REKORU KIRDI
Erzurum’da bu yılın haziran ayındaki yağışlı gün sayısı son otuz yıllık ortalamaların üstüne çıktı. Otuz yıllık süreçte haziran ayında ortalama yağışlı gün sayısının 10.6 gün olduğu Erzurum, bu yıl Haziran ayının 15 gününde yağış aldı. Haziran ayı güneşlenme süresi olan 10 saate ise bu yılın haziranında ulaşılamadı.
SON ON YILIN EN SOĞUK HAZİRAN’I
Meteoroloji verilerine göre Haziran aylarında Erzurum’da ortalama sıcaklık değeri 14.8, ortalama en yüksek hava sıcaklığı 21.9 derece olarak kaydedilirken, ortalama en düşük hava sıcaklığı ise 6.6 derece olarak belirlendi. Erzurum’da bu yılın haziranında ortalama değerler seviyesinin altında hava sıcaklığı değerleri görüldü.
HAZİRAN AYININ ENLERİ
Verilere göre, Erzurum’da en soğuk haziran ayı 1997’de yaşandı. 2 Haziran 1997’de hava sıcaklığı eksi 5.6 dereceye kadar düştü. Erzurum en sıcak haziranı ise 2000’de gördü. 30 haziran 2000 tarihinde kent merkezinde hava sıcaklığı 31 dereceye kadar yükseldi.
HAFTA BAŞINA KADAR YAĞIŞ VAR
Devlet meteoroloji işleri Genel Müdürlüğü hava tahmini verilerine göre, Erzurum güneşe yine hasret kalacak. Cuma gününden itibaren beş günlük sürede yağmur geçişleri ve yer yer gök gürültülü sağanaklar görülecek. Erzurum’da bugün en yüksek hava sıcaklığı değeri 20 derece, en düşük ise 8 derece olarak hissedilecek. Cumartesi günü hava sıcaklık değerleri 7 ile 20 derece arasında seyredecek, yağmur etkili olacak. Pazar günü en yüksek hava sıcaklığının 20, en düşük ise 8 derece olacağı Erzurum’da pazartesi günü 4 derecelik hava sıcaklığı artışı kaydedilecek. Pazartesi günü gece hava sıcaklığı 5 derece olurken, gündüz hava sıcaklığı 24 derece olacak, yağmur geçişleri devam edecek. Salı günü ise hava sıcaklık değerleri 23 ile 7 derece arasında seyredecek.
İL KRİZ MERKEZİNDEN UYARI
Erzurum Valiliği İl kriz Merkezi’nce yapılan meteorolojik uyarı ile vatandaşlar sel, su baskını ve yıldırım düşmesi olaylarına karşı uyarıldı.
İl kriz Merkezi Başkanı Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş tarafından yapılan açıklamada, Erzurum merkez ve özellikle kuzeydoğu ilçelerinde yer yer etkili olması beklenen gök gürültülü sağanak yağışlar nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların tedbirli olmaları istendi. Yapılan açıklamada, Erzurum ve ilçelerinde bugünden itibaren sağanak yağış beklendiği belirtilerek, sel, su baskını ve yıldırım düşmesine karşı vatandaşların tedbirli olmaları gerektiği bildirildi.
BÖLGEDE DOLU VURGUNU
Sarıkamış ilçesine bağlı Gecikmez ve Akkoz köylerinde etkili olan dolu ve hortum nedeniyle ekili araziler zarar gördü. Evlerin içine kadar giren sel suları cadde ve yolları tahrip etti.
Ceviz büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle Gecikmez köyünde yüzlerde dönüm ekili arazi kullanılamaz hale geldi. Havanın halen soğuk olduğu bölgede buz kalıplarına dönen dolulara rastlamak mümkün. Kadınlar halı ve kilimlerini dere kenarlarında temizlemeye ve yıkadıklarını da duvarlara asarak kurutmaya başladılar. Hazal Çorak isimli yaşlı kadın, "Doluyla birlikte köyümüze sel geldi. Tarlalarımız harap oldu. Ev eşyalarımız harap oldu. Şimdide halıları yıkıyoruz" dedi.
5 BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİ ZARAR GÖRDÜ
Gecikmez köyünde ekili olan dolu nedeniyle köyde 5 bin dönümlük arazide fiğ, arpa, buğday gibi ürünlerin zarar gördüğünü söyleyen Muhtar Binali Çetin Kaya, "Bir an önce bizlere el atarak yardım yapmaları gerekmektedir. Evlerimizin içerisine kadar dolan sel suları köyün içerisinde ki cadde ve yollarımızı tahrip etti" diye konuştu.
Kalebaş köyü Yaylası Muhtarı Tahsin Cihangir ise köylerinde 2 bin dönüm ekili arazinin tahrip olduğunu ifade etti. Hortumun yerle bir ettiği Akkoz yaylasında da hasar tespit telaşı başladı. Hortumun yıktığı çatıları bir araya toplayan köylüler büyük çapta maddi zararın meydana geldiğini söylediler.
HEM HORTUM HEM DOLU
Köylülerden Mahmut Karakurt, hortumun geldiği anı şöyle anlattı: "Buzağıları ahırdan çıkarmıştım. Baktım bir gürültü çıktı ardından da toz dumanı oluştu. Çocuklara kaçmalarını söyledim ve baktım ki ağaçlar yere seriliyor. O esnada saclar havada uçuştu. Ben içeri kaçıyordum baktım arkamdan bir sac yanımdan geçti. Dedim bu kimin çatısıdır sonra baktım ki bizim evin çatısı. Ondan sonra dışarı bile çıkamadık. Etraf toz dumandı. Göz gözü görmüyordu"
DOLU EKİLİ ARAZİLERİ MAHVETTİ
Sarıkamış İlçesi’ne bağlı Kalebaş Köyü’nde etkili olan dolu ekili arazileri mahvetti.
Dolu yağışının ardından köylüler arazilerindeki zararı görmek için seferber oldular. Araziye çıkan köylüler gördükleri manzaralar karşısında adeta şaşırdılar. Ekin tarlalarını yerle bir eden dolunun geride bıraktığı görüntüleri hayretler içinde izlediler. Tarlalarını ekinler yere yatmış halde bulunca çaresizliklerini dile getirerek yetkililerden yardım talebinde bulundular.
Köylülerden Sabih Karataş, “Doludan sonra gelip tarlalarımızı kontrol ettik ve baktık ki bütün emeklerimiz boşa gitmiş. Devlet yetkililerine müracaatta bulunduk. Gelip hasar tespiti yapmalarını bekliyoruz. Biz köylülere yardımda bulunmalarını rica ediyoruz. İşte gördüğünüz gibi halimiz ortada. Ekinlerimiz tamamen yatmış. Zaten iki-üç tarlamız var onlarda böyle harap oldu. Burası kırsal bir memleket ve bu arazilere biçer döver bile giremiyor. Hep el emeği ile, tırmıkla, ağaç tırmıklarla, tırpanlarla bu tarlaları biçiyoruz. Toptaş ve Yağkeleş mevkiindeki bütün tarlalarımız tahrip oldu” dedi.
DEVLETTEN YARDIM BEKLİYORLAR
Fikri Kurt da şunları söyledi:“Dün akşamdan bu yana havaya karabulut çöktü. Sanki gökyüzünden buz parçaları düşüyordu. Zaten bizim burada az sayıda tarlamız ve geçimimizi onlarla sağlıyoruz. Bu tarlaları el emeğiyle meydana getiriyoruz. Ziraat araçları bile çalışmıyor. Zaten vatandaşın 5-10 tane ineği, 3-5 tane kuzusu var. Şimdi bu tarlalarımız da böyle afet görünce bir şeyde kalmadı. Bütün yetkililere sesleniyoruz bize yardım etsinler. Gerçekten çok perişan bir haldeyiz. İnanın sabun kalıbı kadar buzlar düşüyordu. Dolu adeta tarlalarımızı biçti”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anadolujet yolcuları Sunexpress'le de uçabilecek
SunExpress ve Türk Hava Yolları markası AnadoluJet arasında ortak uçuş ...
Erzincan fark attı
Erzurum’dan sonra Bölgenin ikinci büyük çağrı merkezi Erzincan’da açıldı. ...
Kentsel dönüşüm hız kazandı
GHA/Yakutiye Belediyesi tarafından yürütülen ‘kentsel dönüşüm’ çalışmaları ...
 
Ormancılar’a yangın semineri
Oltu'da ''Orman Yangınlarına Yönelik Alınacak Tedbirler'' semineri yapıldı. ...
Allah Erzurum’u saklasın
Doğu Anadolu bölgesinde etkili olan yağışlar yer yer büyük zararlara da ...
Lojistik Köy Erzurum’un
ERZURUM Gazetesi’nin gündeme getirdiği DDY Lojistik Köyü’nün Erzincan’a ...
 
Görüntü kirliliğine “Akdağ” önlemi
Erzurum ve özellikle İspir, Tortum Oltu, Çat gibi ilçe yollarını da içine ...
Tarihin nabzı Erzurum’da attı
GHA/23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 90. yıl etkinlikleri kapsamında ERVAK ...
Erzurum çiftçisinde yağış sevinci
Erzurum'da, geçen yıla göre yağış miktarında yaşanan artış çiftçiyi sevindirdi. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyütmüş; ama!
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Tarihte Birlik ve Kardeşlik: 3 Ekim 2009
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Erzurum'dan Semerkant'a Uzanan Yol
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva