Yaz aylarının yaşandığı bugünlerde muhtemel orman yangınlarına karşı alınabilecek tedbir ve uygulamaların anlatıldığı bir seminer düzenlendi. Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı 65 köy muhtarına yönelik olarak verilen seminerin sunumunu, Oltu Orman İşletme Müdürü M. Mustafa Güner üstlendi.
KÖY MUHTARLARINA EĞİTİM SEMİNERİ
Oltu Orman İşletme Müdürlüğü’nün organize ettiği ‘Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Uygulama Esasları’ konulu seminer, Oltu Kaymakamlığı Toplum Merkezi Salonu’nda gerçekleştirildi. Tipik bir Akdeniz ülkesi özelliği taşıyan Türkiye’nin orman yangınları bakımından oldukça hassas bir konumda bulunduğunu aktaran Oltu Orman İşletme Müdürü M. Mustafa Güner, “Her yıl dünyada ortalama 4 milyon hektar, bu kuşakta 550 bin hektar orman yanmaktadır. Ormanlarımızın yaklaşık yüzde 60’ına tekabül eden 12 milyon hektarlık kısmı yangına çok hassas bölgelerde yer almaktadır.” dedi.
ORMAN YANGINLARINDA ERKEN TESPİTİN ÖNEMİ
“Orman yangınlarının söndürülmesinde en önemli faktör erken tespit, erken ve etkin müdahaledir.” diyen Güner, orman yangınları ile mücadelenin çok yönlü, son derece bilgi ve deneyim gerektiren oldukça pahalı ve büyük bir organizasyon olduğunun altını çizdi.
Türkiye’de çıkan orman yangınlarının çıkış sebeplerine bakıldığında yıldırım gibi doğal sebeplerin yüzde 3 gibi küçük bir oranda kaldığını belirten Orman İşletme Müdürü Güner, diğer tüm yangınların çıkış sebebini insanların oluşturduğuna işaret etti.
ORMAN YANGINLARINDA BİLİNÇSİZLİK FAKTÖRÜ
Güner, “Bu nedenle orman yangınının çıkmasına engel olmak veya çıkacak yangınların sayılarını olabildiğince azaltmak için insanlarımızı bilgilendirmek ve eğitmek zorundayız. Orman yangınlarında en büyük ve temel nedeni ihmal ve dikkatsizliktir. Öyle ki; sigara ateşi, avcı-çoban ateşi, piknik ateşi, anız ve çöplük ateşi sayesinde orman varlığımız tehlikeli boyutlara gelebilmiştir. Kaza, kasıt ve yıldırım ile nedeni bilinmeyen faktörlerde göz önüne alındığında, konunun üzerine ciddiyetle eğilmek bir zaruret haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.
Orman yangınlarının örtü ve tepe yangını olmak üzere çeşitlere ayrıldığını hatırlatan Oltu Orman İşletme Müdürü M. Mustafa Güner, yakıt-arazi yapısı ve hava koşullarının yangının seyrini etkileyen faktörlerden olduğunu kaydetti.
ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE ÜÇ ETAP
Orman yangınları ile mücadele çalışmalarını 3 ana başlıkta toplandığını aktaran Güner sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bunlardan ilki yangının çıkmasına mani olmaktır. Yangın çıktığı anda ise erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale öncelik taşır. En son safhada ise, kontrol altına alınan ve söndürülen yangın sonrasında yapılacak işler mücadele kapsamında yer almaktadır. Orman yangınlarının önüne geçilmesinde vatandaşımızın bilinçlenmesi ve duyarlılık kazanması büyük önem arz ediyor. Onun içindir ki, bu konuda muhtarlarımızın üzerine büyük görevler düşmektedir.”