ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çelebi'den Ankara çıkarması
Çelebi'den Ankara çıkarması
'Sarıkamış ve Çanakkale Şehitleri Koyun Koyuna'
'Sarıkamış ve Çanakkale Şehitleri Koyun Koyuna'
Hacımüftüoğlu: 'Gurur duyuyoruz'
Hacımüftüoğlu: 'Gurur duyuyoruz'
Abdurrahman Gazi'de çevre düzenlemesi
Abdurrahman Gazi'de çevre düzenlemesi
371 gıda işletmesi denetlendi
371 gıda işletmesi denetlendi
HABERLER>GUNCEL
18 Haziran 2009 Perşembe - 04:58

Tarihin nabzı Erzurum’da attı

GHA/23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 90. yıl etkinlikleri kapsamında ERVAK tarafından “17 Haziran 1919 Erzurum Vilayet Kongresi” konulu bir konferans düzenlendi. Vali Bulut, 23 Temmuz Kongresinin önemine değinerek, bu kongrenin temellerinin 17 Haziran 1919 Erzurum Vilayet Kongresiyle atıldığını belirtti.

Tarihin nabzı Erzurum’da attı

23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 90. yıl etkinlikleri kapsamında Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) tarafından “17 Haziran 1919 Erzurum Vilayet Kongresi” konulu bir konferans düzenlendi.
 Erzurum Lisesi Salonu’nda düzenlenen konferansa Vali Sami Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, İl Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur, kamu kurum ve kuruluş amirleri ile 81 ilden gelen temsilci öğretmenler katıldı.
GÜZEL KONGRENİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
ERVAK Başkanı Erdal Güzel, 17 Haziran 1919 Erzurum Vilayet Kongresi hakkında çok az şey bilindiği ve aslında Erzurum Kongresi’nin altyapısını oluşturan kongre olduğunu söyledi. Güzel, ilk sivil insiyatif olması bakımından vilayet Kongresi’nin önemli bir örnek olduğunu hatırlatarak, ERVAK olarak, 90 yıl öncesi ruh ve heyacan içerisinde hareket ettiklerini bildirdi. Kongreye iştirak eden 21 kişinin 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nde de önemli görevler üstlendiğini ifade eden Güzel, “19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan Atatürk, 3 Temmuz’da Erzurum’a geldiğinde karşısında Milli Mücadele’ye hazır, kararlı bir halkla karşılaşmıştı. Ve Erzurum, Atatürk’ü hemşehrisi ve milletvekili olarak bağrına basmıştır. Erzurum Milli Mücadele refleksinin ilk dik duruşunu bu şekilde yapmıştır”
90.YIL BÜYÜK ETKİNLİKLERLE KUTLANACAK
Erzurum Valisi Sami Bulut ta, 23 Temmuz Kongresi’nin önemine değinerek, bu kongrenin temellerinin 17 Haziran 1919 Erzurum Vilayet Kongresi’yle atıldığını belirtti. 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 90. yıl etkinlikleri kapsamında bu yıl geniş kapsamlı kutlama programı planladıklarını ifade eden Vali Bulut, kutlamalara 23 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılacağını ayrıca TBMM Başkanı, bakanlar ve bölge illerdeki valileri davet edeceklerini bildirdi.
KONGRE HALK OYUNLARI ŞENLİĞİ
Kutlamalar kapsamında kongreye katılan 23 vilayetin folklor ekiplerinin gösteriler sunacağını ifade eden Vali Bulut, Erzurum Kongresi’nin Devlet Tiyatroları’nda temsili canlandırmasının yapılacağını, Milli Mücadele’de önemli görevler üstlenen Albayrak Gazetesi’nin tıpkı basım ve Türkçeleştirilmiş nüshalarının baskıya hazırlandığını kaydetti. Vali Bulut, Erzurum’u Türkiye ve dünya gündeminde güzel gelişmelerle tanıtma gayreti içerisinde olduklarını anlattı. Vali Bulut, yapılan çalışmalarla asıl amacın, unutulmaya yüztutan tarihi gerçeklerin hatırlatmak istediklerini vurguladı.
KÜRKÇÜOĞLU: ERZURUM, TARİHİNDE HEP İLKLER ŞEHRİ OLMUŞTUR…
Konuşmaların ardından Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, ”17 Haziran 1919 Erzurum Vilayet Kongresi” konulu konferansını verdi.Erzurum’un tarihte hep ilklerin şehri olduğunu kaydeden Kürkçüoğlu, Atatürk’ün “Ya İstiklal, Ya Ölüm” parolasına ilk cevabın Erzurum’dan verildiğini ifade etti.
ESARETTEN KURTULUŞA
 Dönemin Albayrak Gazetesi’nin hergün “Vilayet-i Şarkiye Ermenistan olamaz” başlığı ile çıkarak milli mücadeleye önemli destekler verdiğini bildiren Kürkçüoğlu, Rus ve Ermeni işgalinden kurtulan, harabe bir şehirde, yine Türk Coğrafyası’nda esaretten kurtuluşa ilk adımın atıldığını söyledi. Katliama uğramış, yıkılıp yakılmış, kültürel varlıkları yağmalanmış 1919 Erzurum’un da Vilayet Kongresi toplanmasının önemine işaret eden Kürkçüoğlu, 10 Mart 1919’da Müdafai Hukuk Cemiyeti’nin Erzurum Şubesi’nin açıldığını hatırlattı.
ERZURUM MÜDAFA-İ HUKUK CEMİYETİ
Kürkçüoğlu: “Cemiyet kurucuları arasında İbrahim Hakkı hazretlerinin torunu, Müftü Sadık Efendi, eşraftan ileri gelenler yeralmış, başkanlığa ise Hakkızade Hacı Fehim getirilmiş, cemiyetin düşüncelerini yayına aktarma görevi ise Albayrak Gazetesi’ne verilmiştir. Kuruluş çalışmalarının ardından 17 Haziran’da yapılan kongrede başkanlığa Raif Dinç getirilmiş, Erzurum merkez, Bayburt, Yusufeli, Tortum, Narman, Hasankale, İspir, Hınıs, Kiğı, Aşkale’den 22 delege katılmıştır. Kongrede ‘vatan topraklarından kesinlikle göç edilmemesi, derhal ilmi ve ilmi iktisadi ve dini bakımlardan teşkilatlanmak, saldırıya uğrayacak Doğu illerinin her köşesini savunmada birleşmek…’gibi önemli kararlar alınmıştır. Kongre 5 gün devam etmiş, daha sonradan yapılacak umumi kongrenin tarihi ise 10 Temmuz 1919 olarak belirlenmiştir.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum çiftçisinde yağış sevinci
Erzurum'da, geçen yıla göre yağış miktarında yaşanan artış çiftçiyi sevindirdi. ...
Emrullah’ı yüreğimize defnettik
Konya'nın Beyşehir ilçesinde önceki gün meydana gelen trafik kazasında ...
Depoyu mescid yaptılar
GHA/Bakırcı Camii’nin ödenek sorunu yüzünden kapalı bekletilmesi, Boyahane ...
 
İİBF Mezunlarını uğurladı
Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden ...
Erzurum, güzellik yarışmasında
Kemer Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 6. Kemer Altın Nar Festivali ...
İçeceğe 'Muhammed' isminin verilmesine tepki
Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Temsilcisi Ertuğrul ...
 
“Depremden korkmak yok, tedbir var”
Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, ...
Bulut, Taşhan esnafını dinledi
VBB/Vali Bulut tarihi Taşhan’ı gezerek buradaki Oltu Taşı imalatçılarını ...
Erzurum’un genç nüfusu artıyor
GHA/ADNKS sonuçları kapsamında, Erzurum’un ilçeleri de dahil olmak üzere ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyütmüş; ama!
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Tarihte Birlik ve Kardeşlik: 3 Ekim 2009
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Erzurum'dan Semerkant'a Uzanan Yol
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva