ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum SYDV 2024 verileri açıklandı
Erzurum SYDV 2024 verileri açıklandı
Erzurumspor Göztepe’yi ağırlayacak
Erzurumspor Göztepe’yi ağırlayacak
ESKİ’den Oltu mesaisi
ESKİ’den Oltu mesaisi
Erzurum’da 77 düzensiz göçmen yakalandı
Erzurum’da 77 düzensiz göçmen yakalandı
Lupattelli bayrağı Sekmen’e verdi
Lupattelli bayrağı Sekmen’e verdi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Haziran 2009 Cuma - 05:35

Doğu’nun ‘kültür envanteri’ çıkarılıyor

Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Malatya, Muş, Tunceli, Van’dan gelen 13 ilden gelen Kültür ve Turizm İl Müdürleri, Müze Müdürleri ve akademisyenler grup çalışması yaparak örnek SOKÜM envanter formu doldurdular.

Doğu’nun ‘kültür envanteri’ çıkarılıyor

Bin Yıl Kalkınma Hedefleri Fonu desteğiyle Birleşmiş Milletlerce yürütülmekte olan Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi için İttifaklar Ortak Programı kapsamında Somut Olmayan Kültürel Miras Envanter Çalışması Bölgesel Bilgilendirme (SOKÜM) toplantısı Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde yapıldı.
GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI
Program ortakları UNESCO, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 13 ilin program temsilcilerin katılımıyla Sarıkamış Toprak Otel’de düzenlenen toplantıya; Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin, Birleşmiş Milletler Ortak Programı Saha Yöneticisi İhsan Karayazı, Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, ÇEKÜL İl Temsilcisi Prof. Dr. Şaban Maraşlı, Kafkas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Burhan Özba, Kars Sanat Merkezi Sanat Yönetmeni İsrafil Parlak ve Kars SOKÜM İl Kurulu üyeleri, 13 ilin Kültür ve Turizm İl Müdürleri, Müze Müdürleri ve akademisyenler katıldı.
PROJE BÖLGEDE İKİ YIL BOYUNCA SÜRDÜRÜLECEK
İki yıl boyunca Doğu Anadolu Bölgesi’nde devam edecek olan ortak program; 13 ilin turizm master planının hazırlanması, hizmet sektöründe iyileşme, yeni turizm ürünleri tanımlanması ve kültür turizmi üzerinden bir kalkınma modelinin tasarlanarak sektörel gelişim ve turizm gelirlerini arttırmayı amaçlıyor. Program ortaklarından UNESCO, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilk olarak Kars’ta gerçekleştirdiği SOKÜM Envanter çalıştayı toplantısında katılımcılara nelerin somut olmayan kültürel miras kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ve bakanlık tarafından hazırlanan envanter formlarının nasıl doldurulacağına ilişkin bilgi verildi.
Envanter çalışmasının her ilde ayrı ayrı tamamlanmasının ardından ulusal SOKÜM envanteri ortaya çıkmış olacak ve Türkiye, 27 Mart 2006 tarihinde taraf olduğu UNESCO SOKÜM sözleşmesi çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmiş olacak.
AŞIK KARATAŞ’TAN KARŞILAMA
Somut olman kültürler arasında bulunan aşıklık geleneğinin gösterimiyle başlayan programda Karslı Halk Ozanı Aşık Mahmut Karataş katılımcılara sazlı-sözlü ‘hoş geldiniz’ değişi söyledi.
Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin bu toplantının ilk olarak Kars’ta yapılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bildiğimiz gibi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü olan UNESKO, 17 Ekim 2003 tarihli 32. Genel Kurulunda Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi, toplulukların grupların ve kimi durumlarda bireylerin kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar anlamına gelir. Bunlar genel olarak dil, sözlü gelenekler ve anlatımlar, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, şölenler, doğa ve evren ili ilgili uygulamalar el sanatları geleneği şeklinde tanımlanmaktadır” dedi.
DOĞU ANADOLU’DA KÜLTÜR TURİZMİ HAREKETLİLİĞİ
Ortak Program Yöneticisi Neşe Çakır ise Birleşmiş Milletler Ortak Programının; Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde kültür turizmini harekete geçirecek, katılımcı yönetişim modeli, kültürel mirasın korunmasının önceliklendirilmesi, koordinasyonu ve özel olarak da, Kars’taki insanların gelirlerinin artırılması, kültür sektöründe istihdam yaratılmasını amaçladığını söyledi. Çakır ayrıca, Birleşmiş Milletler Ortak Programının, Binyıl Kalkınma Hedefleri-1’in yerel düzeyde bölgesel kalkınma ve gelir farklılıklarının azaltılmasına katkı sağlayacağını ifade ederek, bu kapsamda SOKÜM Envanter çalışmasını çok önemsediklerini vurguladı.
 
 
KÜLTÜR BAKANLIĞI’NA TEŞEKKÜR
Toplantıya UNECSO Venedik Ofisi’nden katılan Matteo Rosati bu tarz çalışmaların zaman alan işler olduğunu ve aynı il içerisinde bile farklılık gösterebileceğine dikkat çekti. Rosati katılımcılara, Birleşmiş Milletler Ortak Programı yetkilileri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Konuşmaların tamamlanmasından sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Genel Müdürlüğü Somut Olmayan Kültürel Miras Şube Müdürü Solmaz Karabaşa, SOKÜM Korunması Sözleşmesi ve Temel Kavramlar konulu bir sunum yaparak, insanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili listesine bölgeden gelebilecek önerilere ilişkin bilgi verdi.
İkinci oturumda da Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Malatya, Muş, Tunceli, Van’dan gelen 13 ilden gelen Kültür ve Turizm İl Müdürleri, Müze Müdürleri ve akademisyenler grup çalışması yaparak örnek SOKÜM envanter formu doldurdular.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pasinler, tarih köprüsü
Arş. Gör. Yavuz Günaşdı, “Pasinler ilçesi, tarihin her döneminde konumu ...
Erzurum “Gizli Cennet”
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Erzurum sahip olduğu ...
Alkışlar EDT’ye..
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT), 2008 – 2009 sezonuna, 40 bin izleyiciyle ...
 
Seval, bu kez mahkumları güldürdü
Erzurum’un Oltu ilçesinde bulunan T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, mahalli ...
GSF’den ‘Zoo-Heykel’ sergisi
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi ve öğrenciler, ...
Erzurum nerede?
Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi’nde mutfak kültürü bakımından en zengin il ...
 
Çifteminareler’de AKUT Sergisi
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) fotoğraf sergisi Erzurum’da tarihi Çifte ...
Fuzuli, uluslararası sempozyumla anıldı
Ankara'da Hüseyin Gazi Kültür Sanat Vakfı ve Çankaya Belediyesi tarafından ...
Caferiye kitabesindeki sır
Caferiye Camisi’ne ait kitabeyle ilgili olarak, yeni bir ayrıntıyla daha ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yılın Yenisi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva