Son yılların en yağışlı yaz mevsimini geçiren Erzurum, aşırı yağışların bedelini yavaş yavaş ödemeye de başladı. Son bir haftadır yağan şiddetli yağmur, pazarlanmaya hazır vaziyette tarlalarda bekletilen çayır bitkilerini vurdu. Çayır ürünlerinin çürümeye başlamasına neden olan şiddetli yağışlar, çiftçinin bir yıllık emeğini suya dökerken, Tekman, Narman ve Oltu’da ilçelerinde ise, hasarın çok daha fazla olduğu öğrenildi.
YAĞIŞLAR KABUS HALİNE GELDİ
Erzurum Ziraat Odası (EZO) Başkanı Mücahit Harmandar, sezon başında kendilerini sevindiren yağışların, günlerce devam etmesi nedeniyle çiftçinin üzerine adeta kabus gibi çöktüğünü söyledi. Erzurum’un Narman, Oltu ve Tekman ilçelerinde özellikle hububat ürünlerinin ekildiği tarlaların içler acısı durumda olduğunu bildiren Başkan Harmandar, “Bu bölgeler genellikle engebeli olduğu için aşırı yağan yağmurlar yüzünden hububat ürünleri sulara kapıldı. Bunun yanında biçilen ürünler de, tarlada yağmura maruz kaldıkları için çürümeye başladı.” dedi.
ÇIYIR BİTKİLERİNDE ÇÜRÜME GÖRÜLDÜ
Son bir haftadır ilçelerde şiddetini artıran yağmurların, çayır biçim zamanı olduğu için ekini tarlada yakaladığını kaydeden Harmandar, “Çiftçinin tarlasında biçtiği ve pazarlama için beklettiği çayır bitkileri, yağmurlar yüzünden çürümeye yüz tuttu. Birçok çiftçi, oluşan hasar yüzünden kapımızı aşındırmaya başladı.” diyerek, kendilerinin de Tarım İl Müdürlüğü’ne bu konuyu aktardıklarını dile getirdi.
HARMANDAR: DEVLET SİGORTA İSTEYECEK, AMA KİMSEDE SİGORTA YOK!
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, çiftçinin zararının tazmin edilmesi noktasında devletin tarım sigortası isteyeceğine dikkati çekerek, “Konuyu Tarım İl Müdürlüğü’ne aktardık, ama öyle görünüyor ki, çiftçiden tarım sigortasının olup olmadığı sorulacak. Erzurum çiftçisi zaten para kazanamaz bir durumda olduğu için tarım sigortası yaptıramıyor. Sonuç nasıl olacak, biz de merak ediyoruz. Ama devletin bir şekilde yağışlardan zarar gören çiftçiye yardım eli uzatması gerekiyor.” diye konuştu.
DEVLET HALİMİZİ GÖRSÜN
Öte yandan sahibi olduğu çayırlardan biçtiği ekinin, aniden bastıran yağmurlar yüzünden tarlada ıslandığını dile getiren Cemil Güzelyurt isimli çiftçi ise, “Yağış, topraktaki çayır bitkisine o kadar zarar vermez, ama biçilmiş ve balyalanmış mahsulü çok çabuk çürütür. Bizim de ekinimiz biçildi, balyalandı ve tam taşınacakken yağmurlar esir aldı. Önümüzdeki bir iki gün içerisinde balyalanıp bekletilen çayır bitkilerini maalesef çürümekten kurtaramayacağız. Devlet gelsin ve halimizi görsün. Yağışların bolluğuna sevinirken, şimdi ürünümüzün çürüyecek oluşuna üzülüyoruz.” diye konuştu.