Türkiye’de sağlık sistemine bir bakalım. Nerede insan, nerede vicdan? İşte size acı bir tablo: Sağlık skandalları ve çürümüş bir düzen. Prof. Dr. Ahmet Berhan Yılmaz diyor ki, “Bu sistem insanı değil, parayı önemsiyor!” Ve ne kadar doğru söylüyor. Hastaneler, para kazanma mekanizmalarına dönüşmüş durumda. Ne zamandan beri sağlık, ticaretin bir parçası oldu?
Önce sağlıkta performans sistemi dediler. “Doktorlar daha fazla çalışsın, daha fazla kazansın, hastalar daha çabuk iyileşsin.” Güzel cümleler. Ama altını kazıdığınızda ne görüyorsunuz? Para için koşan doktorlar, tedavi yerine kota doldurmaya çalışan hastaneler, istatistikleri süslemek için yapılan ameliyatlar. İnsanı tedavi edilecek bir bireyden çok, üzerinden para kazanılacak bir meta haline getiren bir sağlık düzeni…
Özelleştirilen sağlık sistemiyle, sağlığı tamamen sermayenin kucağına teslim ettik. Özel hastaneler açıldıkça devlet hastanelerinde tedavi olmak lüks hale geldi. Parası olanın iyi tedavi gördüğü, olmayanın ise bekleme sıralarında süründüğü bir düzen bu. Sağlıkta eşitlik nerede? Adalet nerede?
Ve sonra ne oldu? Para kazanmak için, göz göre göre bebekler bile öldürüldü. Yani, insana saygının kalmadığı, paranın tanrılaştırıldığı bu sağlık düzeninde acı haberler ardı ardına geliyor. Berhan Hocam altını çiziyor ve diyor ki, Sağlıkta performans sistemi uygulamaya konulduğunda, yıllardır bu gidişatın yanlış olduğunu söyledik. Ama kimse dinlemedi. Bugün geldiğimiz noktada, para hırsının nelere mal olduğunu hep birlikte görüyoruz.
Bu ucube sistem devam ettiği sürece, sağlık hizmetleri hep kanayacak, insanlar hep mağdur olacak. Bu sistem insafsız, vicdansız ve zalim. Sorun insanlarda değil, sistemi yöneten anlayışta. İnsanları, hastaları para olarak değerlendiren, sağlık hizmetini ticarete dönüştüren bu düzen devam ettiği sürece, yeni skandalların önü açılacak. Prof. Dr. Ahmet Berhan Yılmaz’ın da dediği gibi, sistem değişmeden, bu sorunların sonu gelmeyecek. Çünkü bu düzenin yarattığı caniler gider, yerlerine yenileri gelir.
Sistem değişmeli. İnsanlar, hastalar, sağlık hizmetleri ticaretin konusu olmamalı. Eğer insanı değil de, parayı merkezine alan bu düzen devam ederse, çok daha kötü günler bizi bekliyor. Sorun sistemdir, çözüm sistemin değişmesindedir.