ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzincan yolunda trafik kazası: 7 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 7 yaralı
Ağçay:  ‘Erzurumspor buraya formda geldi’
Ağçay:  ‘Erzurumspor buraya formda geldi’
 Kutlu: ‘Kazanmadığımız için üzgünüz’
 Kutlu: ‘Kazanmadığımız için üzgünüz’
Erzurumspor bu değil!: 0 - 0
Erzurumspor bu değil!: 0 - 0
Ensar Özdemir’den Gıda Skandalına Sert Tepki
Ensar Özdemir’den Gıda Skandalına Sert Tepki

Ali Kemal Koçak

Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
20 Ekim 2024 Pazar

Türkiye’de sağlık sistemine bir bakalım. Nerede insan, nerede vicdan? İşte size acı bir tablo: Sağlık skandalları ve çürümüş bir düzen. Prof. Dr. Ahmet Berhan Yılmaz diyor ki, “Bu sistem insanı değil, parayı önemsiyor!” Ve ne kadar doğru söylüyor. Hastaneler, para kazanma mekanizmalarına dönüşmüş durumda. Ne zamandan beri sağlık, ticaretin bir parçası oldu?

Önce sağlıkta performans sistemi dediler. “Doktorlar daha fazla çalışsın, daha fazla kazansın, hastalar daha çabuk iyileşsin.” Güzel cümleler. Ama altını kazıdığınızda ne görüyorsunuz? Para için koşan doktorlar, tedavi yerine kota doldurmaya çalışan hastaneler, istatistikleri süslemek için yapılan ameliyatlar. İnsanı tedavi edilecek bir bireyden çok, üzerinden para kazanılacak bir meta haline getiren bir sağlık düzeni…

Özelleştirilen sağlık sistemiyle, sağlığı tamamen sermayenin kucağına teslim ettik. Özel hastaneler açıldıkça devlet hastanelerinde tedavi olmak lüks hale geldi. Parası olanın iyi tedavi gördüğü, olmayanın ise bekleme sıralarında süründüğü bir düzen bu. Sağlıkta eşitlik nerede? Adalet nerede?

Ve sonra ne oldu? Para kazanmak için, göz göre göre bebekler bile öldürüldü. Yani, insana saygının kalmadığı, paranın tanrılaştırıldığı bu sağlık düzeninde acı haberler ardı ardına geliyor. Berhan Hocam altını çiziyor ve diyor ki, Sağlıkta performans sistemi uygulamaya konulduğunda, yıllardır bu gidişatın yanlış olduğunu söyledik. Ama kimse dinlemedi. Bugün geldiğimiz noktada, para hırsının nelere mal olduğunu hep birlikte görüyoruz.

Bu ucube sistem devam ettiği sürece, sağlık hizmetleri hep kanayacak, insanlar hep mağdur olacak. Bu sistem insafsız, vicdansız ve zalim. Sorun insanlarda değil, sistemi yöneten anlayışta. İnsanları, hastaları para olarak değerlendiren, sağlık hizmetini ticarete dönüştüren bu düzen devam ettiği sürece, yeni skandalların önü açılacak. Prof. Dr. Ahmet Berhan Yılmaz’ın da dediği gibi, sistem değişmeden, bu sorunların sonu gelmeyecek. Çünkü bu düzenin yarattığı caniler gider, yerlerine yenileri gelir.

Sistem değişmeli. İnsanlar, hastalar, sağlık hizmetleri ticaretin konusu olmamalı. Eğer insanı değil de, parayı merkezine alan bu düzen devam ederse, çok daha kötü günler bizi bekliyor. Sorun sistemdir, çözüm sistemin değişmesindedir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaş Taş Baba
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Rakamların dili
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva