Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erzurum ziyaretini değerlendirdi. Erzurum Kongresinin 90’ıncı yılı kutlama programına katılmak üzere Erzurum’a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün işadamları ile birlikte yaptığı toplantıların Erzurum için olumlu geçtiğini ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün temaslarının il için büyük önem taşıdığını vurgulayan Hınıslıoğlu, Erzurum kongresi programı çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliklerde yeni teşvik yasasının olumlu yönünü katılımcılara anlatma fırsatı bulduğunu söyledi.
SÜRECİ KİM YÖNETMELİ?
ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, yeni çıkarılan teşvik yasasının adından da anlaşılacağı gibi bölgesel ve sektörel bazda 81 il için ayrı ayrı düzenlendiğini belirterek, “Siyasi otorite tarafından yasanın takip edilebileceği, denetleneceği ve önünü açmak için gerekli işlemlerin yapılacağını, asıl teşvik yasasının ise bu bölgede yaşayan yatırımcıların ve işadamları tarafından uygulanacaktır. Çıkarılan bu teşvik uygulamalarının başarılı olma veya başarısız olması artık siyasi otoriteye ait değildir. siyasi otorite uygulamaları çıkarıp kendini bu işten kurtardı. Bundan sonraki iş artık her ilin Valisine, Belediye Başkanına ,Üniversitesi bulunan ilin Rektörlerine, Sivil Toplum Örgütlerine ve o illerdeki basın mensuplarına aittir”.dedi.
YATIRIMLARDA YEREL İNİSİYATİF
Başkan Hınıslıoğlu, Yeni teşvik yasası çerçevesinde yapılacak yatırımların tamamen o ildeki işadamlarına ait olacağını ve kimsenin bundan sonra artık siyasete bunun başarısını ve başarısızlığını yükleme gibi bir gayret içerisinde olmaması gerektiğini belerterek, “Çünkü bu teşvik yasası her il için ayrı ayrı uygulanacak, Üretim ve istihdama yönelik olacak bu yatırımlarla geçmiş dönemlerde yapılan teşvik yasalarında uygulanan olumsuzluklar giderilerek devletin kaynakları olumlu yönde kullanılacak ve ülke ekonomisine katma değer sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
KRİZİN ETKİLERİ AZALIYOR
Başkan Hınıslıoğlu öte yandan küresel ekonomik krizin etkilerinin azaldığını belirterek dünya da bankalar bazında sadece ülkemizde bankaların krizden etkilenmediğini, bununda 2001 ve 2004 yılında yaşanan krizlerde yapılan balans ayarlarının sağlam oluşunun göstergesi olduğunu söyledi.
Yaşanan krizin reel sektöre sıçramasından endişe ettiklerini ifda eden Hınıslıoğlu, “Ekonomik krizin finans kuruluşları yönünden ödeyeceği bir bedeli yok ancak bizim hep korkumuz şu idi, finans kuruluşlarında başlayıp, reel sektöre sıçramasın dedik. Ama finans kuruluşları kendilerini sağlama alıp reel sektörle ilişkilerini biraz kısınca, reel sektörde bu olumsuzluklardan etkilenmiş oldu” dedi.