TARIMDA VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ VE SEBEPLERİ
Hayvanların mayıs ayıyla birlikte meralara çıkarıldığını anlatan Prof.Dr. Okuroğlu, meraların ot kalitesinin düşmesiyle birlikte eylül ayından itibaren yeniden kapalı ahırlara alındığını kaydetti. Hayvancılıkta verim alınması için barınakların önemli bir yere sahip olduğunu belirten Prof.Dr. Okuroğlu, "Verimli ve sağlıklı hayvanların modern ahırlarda barınması zorunludur. Hayvancılığa barınakların yapımı ile başlanır. Barınak sağlıklı olursa verimde, başarı şansıda artar. Tersine ilkel ve yanlış yapılırsa sorun üreticinin karşısına sıkıntı olarak çıkar. Hatalı barınakların sonradan düzeltilmesi çok zor ya da imkânsızdır. Dolayısıyla ahır, tekniğine uygun olarak inşa ettirilmeli ve uygun özelliklere sahip olmalıdır." dedi.
HAYVAN BARINAKLARI İLKEL
Besicilik yapan çiftçilerin, ahırların planına büyük özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, hayvancılıktan beklenen verimin elde edilebilmesi için planlı ve uygun ahırın önemli olduğunu belirtti.
AHIR PLANLAMASI YAPILMASI KAÇINILMAZ
Ahır planlamasında sadece sağılır ineklerin barınacağı yapının düşünülmemesi gerektiğinin de altını çizen Prof. Dr. Okuroğlu, "Bu iş bir bütün olarak ele alınmalı, sağılır inek ahırının yanında buzağı, dana, düve ve kuru ineklerin barınacağı ahırlar ile ot, silaj, katı-sıvı gübre depoları, çeşitli koruma yapılarının birlikte düşünülmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
HİJYEN YETERSİZ
Ahır yapımında temiz hava, sıcaklık ve nem gibi çevre etkenlerinin de dikkatte alınması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Okuroğlu, bölgede kışın ahırlara kapatılan hayvanların, üşümemesi için havalandırmadan mahrum bırakıldığını oysa havalandırmanın insanlar kadar hayvanlar içinde yaz-kış gerekli bir unsur olduğunu vurguladı.
HAYVAN SAĞLIĞI İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
Prof.Dr.Okuroğlu, "Aşırı sıcaklarda hayvanları rahatlatıcı gölgelik, fanlarla havanın sirkülasyonu, su püskürtme gibi önlemler mutlaka alınmalıdır. Çoğu yetiştiricinin ahırında olduğu gibi, havasız, pis kokulu, nemli ve aşırı sıcak ahırlarda hayvanları tutmak, onlara eziyet olup, sağlıklarını sürdürmelerine ve verimli olmalarına imkan yoktur. Hayvanlar, soğuk ve düşük nemli ortamlara daha kolay uyum yapabilmelerine karşın, nemli sıcak ortamlarda önemli ölçüde rahatsız olurlar. Yeterince havalandırmanın yapılmadığı fazla nemli ahırlarda, yalıtım da iyi değilse yapı elemanları üzerinde yoğunlaşan nemin hayvanlar üzerine damlaması hayvanları çok rahatsız ederek hastalanmalarına ve verimlerinin düşmesine neden olur. Yüksek sıcaklık ve bağıl nem hayvanlarda yem yeme isteğini azaltacağından hayvan veriminde büyük oranda düşüşler kaydedilecektir. İyi bir havalandırma sisteminin kurulması, gerektiğinde soğutma sistemiyle ortam sıcaklığının düşürülmesi ve iyi bir yapı yalıtımıyla bu sorun giderilebilir." şeklinde konuştu.
VERİM ELDE ETMENİN YOLU SAĞLIKLI KOŞULLARDAN GEÇİYOR
Hayvancılıktan verim elde etmede, doğal ya da yapay yollardan ışıklandırmanın da önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Ahırlarda sağlanması gereken iklim koşullarından bir diğeri de ışıklandırmadır. Aydınlatma doğal ya da yapay yoldan gerçekleştirilebilir. Aydınlatma ile yemleme ve iş kolaylığının sağlanması amaçlanır. Doğal ışıktan yararlanmak için ahır duvarlarına eşit aralıklarla pencereler yerleştirilir. Doğal aydınlatmada pencere yüzeyinin hesabında bölgenin iklim koşulları dikkate alınmalıdır. Yapay aydınlatmada elektrik ampulleri ve flouresans lambalar kullanılmaktadır."