Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki son durağı olan Oltu’ya da gelen Osmanlı Macunu Ustası İbrahim Güzel, imal ettiği macunları 25 Mart Gençlik Parkı’ndaki köprü girişinde beğeniye sunuyor. Osmanlı Macunu hakkında fikir sahibi olmayanların yanında, daha önce tadanların da bulunduğu ilçede, macundan satın almak isteyen Oltulular, adeta birbirleriyle yarıştılar.
OSMANLI MACUNUNU TANITIYOR
Osmanlı Macunu Ustası İbrahim Güzel, macunun hikayesini ise, Oltulara şöyle anlatıyor: “Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafize Sultan Manisa’da hastalanır. Annesinin hastalığının iyileşmesi için Kanuni Sultan Süleyman Muslihiddin Merkez Efendi’den bir deva tertip etmesini ister. Bunun üzerine Merkez Efendi, 41 Şifalı bitkiden oluşan, her derde deva macunu tertipler. Macun ile Hafize Sultan kısa bir zamanda iyileşir. Kanuni Sultan Süleyman bu kadar şifalı macunundan herkesin faydalanmasını ister. Muslihiddin Merkez Efendi Hazretleri, doğuştan üstün zekası, derin ilim aşkıyla kuvvetli bir tahsil sahibi olmuştur.
MERKEZ EFENDİNİN SAĞLIK İKSİRİ
Merkez Efendi, ilmi kudretini zamanın ulemalarına da tasdik ettirmiş, bilhassa tıp ve tedavi ilimleri üzerinde büyük bilgiye sahip olmuştur. Bir müddet sonra Sümbül Efendi Medresesi’ne intihap etmiştir. Kanuni Sultan Süleyman 1568 yılında Manisa’da vefat eden validesi Hanife Sultan adına, Sultan Camii ile imarethane ve hamam inşa ettirmiştir”
İlk kez Merkez Efendi tarafından yapılan Osmanlı Macunu’ndan tadan Oltulular, şifalı olduğu bilinen macunun, daha yemeden kokusuyla insanı mest ettiğini ifade ederek, söz konusu macunun, zengin Osmanlı kültüründen bir parça olduğunu dile getirdiler.