Tarım ve hayvancılık merkezi olan Erzurum’da, tarımsal üretimin vazgeçilmez ekipmanları arasında bulunan traktörler, tarlalarda değil, artık galerilerde boy göstermeye başladı. Traktör satışlarının geçmiş yıllara göre yüzde 35 oranında düştüğü bildirilirken, talepteki azalmaya, her geçen yükselen tarımsal üretim maliyetleri ve banka kredilerinin yetersizliği gerekçe gösterildi.
ÇİFTÇİNİN ALIM GÜCÜ YOK
Erzurum’da tarım araçları satışı yapan bir mağazanın işletmecisi olan Mehmet Aras isimli esnaf, son yıllarda traktör satışlarının adeta bıçak gibi kesildiğini söyledi. Tarımsal üretimin vazgeçilmez bir parçası olan traktörlerin, artık çiftçilerin ilgisini bile çekmediğini anlatan Aras, “Çiftçinin traktör alabilmek için bir kere paraya ihtiyacı var. Fakat bankalar, çiftçiye kredi temin etme konusunda gereken yardımı yapmıyor. Krediler yetersiz kalıyor, bankalar bu konuda keyfi davranıyor” dedi.
MALİYET ARTIŞLARI DURMUYOR
Traktör satışlarına gösterilen ilginin azalmasından sadece bankaları sorumlu tutmanın yanlış olacağını, bu gerilemenin bir diğer nedeninin de, her geçen yükselen maliyetler olduğunu vurgulayan Mehmet Aras, üretim maliyetlerindeki artışın, tarım sektörünü artık çekilmez hale getirdiğini kaydetti. Çiftçilerin, üretimden kazanamadıklarını, bu nedenle topraktan ellerini yavaş yavaş çekmeye başladıklarını ifade eden Aras, Erzurum’da çiftini çubuğunu satıp başka illere göç eden çiftçisi sayısının ise, azımsanamayacak düzeyde olduğunu dile getirdi.
KÖYLÜ ÜRETTİĞİNDEN KAZANAMIYOR
Aras, sözlerini şöyle sürdürdü: “Köylünün ürünü maalesef artık para etmemektedir. Çiftçi traktör alamaz duruma gelmekle birlikte, tarımdan vazgeçenler de bulunmaktadır. Çiftçimizin sıkıntılarını hafifletebilmek için acilen zirai kredi borçlarının yapılandırılarak ertelenmesi ve tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için sıfır faizli yeni kredilerin kullandırılması gerekmektedir. Aksi halde tarım sektöre para kazandırabilirlik özeliğini kaybedecek ve üretim durma noktasına gelecektir. Hükümet, tarım politikalarında mutlaka bir düzenleme yapmalı ve üretim maliyetlerini kısmalıdır. Çiftçinin de, bizlerin de beklentileri işte bu yöndedir” şeklinde konuştu.