Uygulanmasına 2004 yılında başlanan 6 yıl süreli proje kapsamında, Erzurumlu besicilere on binlerce kaliteli buzağı kazandırılırken, 2010 yılı sonunda yapılması planlanan tohumlama sayısının ise, 30 bin olduğu kaydedildi.
EN UZUN SOLUKLU PROJE
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı ve aynı zamanda ‘Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi’nin Koordinatörü olan Prof. Dr. Fahri Yavuz, “Hayvan Islahı Projesi, Erzurum’da uygulanan en uzun soluklu, en kapsamlı, en çok sözü edilen, en çok umut bağlanan ve en çok başarılı olunacağına inanılan bir projedir” dedi.
ERZURUM’DA GERİLEME SÜRECİ
Erzurum’un çeyrek asır öncesine kadar hayvancılık merkezi olarak bilindiğine vurgu yapan Yavuz, geçen süre zarfında Batı illerindeki hayvancılığın geliştiğini, Erzurum’da ise tam tersine gerileme yaşandığını kaydetti. ‘Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi’nin, hayvancılık sektöründeki bu gerilemeye ‘dur’ demenin tek yolu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Fahri Yavuz, bu kapsamda 2004 yılında başlanan çalışmaların umut verici sonuçlar doğurduğunu dile getirdi.
HAYVANCILIĞIN BİLİNÇLİ YAPILMASINA KATKI
Büyükbaş hayvan varlığı, kaliteli yem bitkileri ve sahip olduğu geniş meralar açısından Erzurum’un önemli bir hayvancılık potansiyeline sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Fahri Yavuz, buna ilaveten ilde geçmişe dayanan bir hayvancılık kültürünün olması ve hayvancılığa karşı karlı bir başka tarımsal faaliyetin bulunmaması gibi avantajların, projeyi başarıya götüren en önemli unsurlar olduğunu kaydetti.
SUNİ TOHUMLAMA YAYGINLAŞTIRILDI
Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi’nin, Erzurum ekonomisinde önemli bir yere sahip olan büyükbaş hayvancılığın en temel sorunlarını çözmek amacıyla hazırlandığını belirten Yavuz, “Proje, düşük verimli hayvanları ve bilinçsiz olarak yapılan hayvancılığı Erzurum’daki hayvancılığın temel iki problemi olarak öngörmüştür. Bu probleminin çözümünün ise, Erzurum’da suni tohumlamanın yaygınlaştırılarak, kaliteli buzağı elde edilmesi sonucuna varılmıştır. 6 yıl uygulama süresi boyunca, ilk yıl 5 bin ve her yıl 5 bin artırmak suretiyle 2010 yılı sonunda yapılan tohumlama sayısının 30 bine ulaştırılması planlanmaktadır” diye konuştu.
PROJE HEDEFİNE ULAŞTI
Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi’nin en büyük şansının, 2005 yılından itibaren suni tohumlamanın teşvik edilmeye başlanması olduğuna işaret eden Yavuz, “Böylece proje bütçesinde önemli bir yer tutan suni tohumlama yapan veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyeni teşviklerine gerek kalmamıştır. Bu destekler sayesinde ilk yıl 5 bin olarak hedeflenen suni tohumlama sayısı, hedefin üç misli artarak 15 bine, ikinci yıl 10 bin olarak hedeflenen tohumlama sayısı hedefin 5 misli artarak 50 bine ve üçüncü yıl 15 bin olarak hedeflenen tohumlama sayısı üç misli fazlasıyla 45 bine yükselmiştir. Üçüncü yılsonunda 110 bin tohumlama yapılmış ve tahminen yüzde 40 tutma oranıyla yaklaşık 45 bin kaliteli buzağı çiftçilerimize kazandırılmıştır. Normalde projenin uygulama süresinin bitiminde hedeflenen suni tohumlama sayısı 30 bin iken, daha ilk yıl ulaşılan rakam, hedeflerin bile üzerine çıkmıştır” dedi.
ÇİFTÇİLER İÇİN ĞİTİM SEMİNERLERİ DÜZENLENİYOR
Öte yandan Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi çerçevesinde çiftçilere çeşitli eğitim seminerleri de verdiklerini kaydeden Prof. Dr. Fahri Yavuz, her hafta 2 ilçeden 25’şer çiftçi olmak üzere 50 çiftçiye projeyle ilgili olarak eğitimler verildiğini dile getirdi. 14 ve 15 Şubat tarihlerinde Hınıs ve Pazaryolu seminerlerini gerçekleştireceklerini vurgulayan Yavuz, seminerlerin, kendisinin de aralarında bulunduğu alanında uzman eğitimciler tarafından verildiğini ifade etti. Çiftçilerin, ilçelerinden servis aracıyla alındığını ve şehir merkezine getirilerek eğitimlere dahil edildiğini anlatan Yavuz, eğitim çalışmalarının aralıksız devam edeceğini sözlerine ekledi.