TARIMDA, “YATIRIM” SORUNU BÜYÜYOR
2007 yılı kamu yatırımlarında gerçekleşme oranının yüksek olduğu Erzurum’da, teşvikli yatırım sayısının düşüklüğü dikkat çekici boyuta ulaştı. Özel sektörün teşviğe rağmen yeterli boyutta yatırıma yönelmemesi, istihdam sorunu çözümünün kamuya terk edildiğini oraya koyuyor. Kamuda ise istihdama yönelik yatırım sayısı az.
ÇAĞRI MERKEZLERİ DE OLMASA..
Bilişim teknolojisi çerçevesinde gerçekleştirilen iletişim merkezleri yatırımı dışında, istihdama yönelik özel sektör yatırımının henüz hayata geçirilmediği Erzurum’da, tarım sektörünün gelişmesinin tetikleyecek yatırımlara ihtiyaç var. Tarla bitkileri ve besi hayvanlarının sadece sebze ve et olarak tüketildiği ilde, tarımsal sanayiye yönelik yatırımlar gerçekleşmediği süre içinde sektörün geleceği yok.
GİRİŞİMCİLİK YOK
Tarım kesiminde üretimin artması, yatırımlar gerçekleşebilmesi için, kırsal kesimde girişimciliğin desteklenmesi ve kırsal kesim yaşayanlarının bilinçlendirilmesi şart. Serbest Piyasa ekonomisi hakimiyetine rağmen hala devletten fabrika isteyen ama bir araya gelerek sermaye, emek ve beyin gücünü yatırıma dönüştürmeyi hedeflemeyen kırsal kesimin en büyük problemi girişimci zihniyet sorunu.
BÖYLELİKLE, GÖÇ DURMAZ
Tarım sektörünün üretim ve pazarlamada yaşadığı sorunlar, katma değer üretememe probleminin temelinde, marka oluşturmaya yönelik özel sektör girişimlerinin azlığı yatıyor. İçanadolu Bölgesinde Amasya, Çorum, Tokat, Niğde gibi illerdeki tarım sektörü markalaşmaya giderek, göçü azaltmayı ve sektörün katma değer üretir hale gelmesini başardılar.
SÖĞÜTLÜ MARKASI
Erzurum’da tarla ürünlerinde “Söğütlü” köyü ve Ilıca ilçesi, yüksek üretim kapasite ve kalitesiyle bölgede tanınırken, biz hala bu köy ve ilçeden bir marka çıkaramadık. Çorum ili ise Alaca’da başlayan entegre hayvancılık yatırımıyla istihdam sorunlarını yendi, il tarımda cazibe merkezi oldu. Erzurum ise hala beklemede..
BAYRAMLIK ÜRETİM
EBK’nın kesim kapasitesi düşüklüğü yüzünden Erzurum’da besicilik, Kurbanlık yetiştiriciliğine dönüştü. Önceki yıllarda yetiştirdiği ürünleri il dışına taşıyarak pazarlayan besiciler, Diyarbakır, Burdur, Çorum, Gaziantep, Kars, Ardahan ve Van gibi illerdeki yetiştiricilerin aynı pazara girmesi yüzünden Pazar paylarını yitirdiler. Bu durum besiciliğin de tükenme noktasına geldiğini ortaya koyuyor.
TARIMSAL SANAYİ
Erzurum’da tarım sektörünün katma değer üretir hale gelebilmesi için tarımsal sanayinin oluşturulması kaçınılmaz oldu. Yatırıma yönelmeme gerekçesi sermaye yetersizliği olan Özel sektörün harekete geçerek tarımsal sanayi yatırımları gerçekleştirebilmesi için kamunun “yap, işlet, devret” modelini uygulamaya sokması gerekiyor.