ÇİLEK ÜRETİCİLERİ SERTİFİKA TÖRENİNDE KONUŞAN VALİ GÜVENÇ, TARIM SEKTÖRÜNDEKİ GERİLEMENİN NEDENİNİ AÇIKLADI:
TEMBELLİKLE PARA KAZANAMAZSINIZ
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, ''Tarımı modern usullerle aklı başında yapmadığımız için fakirliği, fukaralığı yenemiyoruz'' dedi.Aziziye Çay Bahçesi'nde düzenlenen törene Vali Celallettin Güvenç, eşi Turan Güvenç, Vali Yardımcısı Nazife Aktaş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Kazım Karabekir Belediye Başkanı Dursun Şahin, Dadaşkent Belediye Başkanı Vahdettin Yaylalı, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya, UNDP Birleşmiş Milletler Koordinatörü Cenk Türkkan ve çok sayıda Erzurumlu katıldı.
Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği (ER-KADIN) tarafından düzenlenen ''Çiftçi Kadınlara Çilek Eğitim Projesi''nin tanıtım toplantısında konuşan Vali Güvenç, Erzurum'da tarım alanında ''tembellik'' sıkıntısının yaşandığını belirtti.
MAZERET ÜRETMEK İÇİN ÇOK NEDEN VAR AMA..
Atatürk Üniversitesi öğretim görevlilerinin yaptığı araştırmanın ardından Erzurum'da diğer bölgelerle rekabet edecek oranda çilek ve vişne yetiştirilebileceğinin ortaya çıktığını ifade eden Güvenç, ''Önümüzde tembellik engeli var. Bu önemli bir etkendir. Köylünün mazeret uydurmak için çok nedeni var. Tembelliği yenmemiz gerekir'' diye konuştu.
ÇAPA YAPMAZSAN, PARA KAZANAMAZSIN
Erzurum'un Daphan Ovası'nın çilek ve vişne yetiştirmek için çok uygun olduğunu dile getiren Güvenç, şunları söyledi: ''Çilek üretiminde birinci sorunumuz üretim yetersizliğidir. 1-2 ton yapılan üretimle çileği yurt içine ya da yurt dışına satamazsınız. Ne kadar fazla üretirseniz pazarlama şansı o kadar çok olur. Para kazanmak istiyorsanız çilek ve vişne üzerine çalışacaksınız. İkinci sıkıntı ise tembellik konusundadır. Köylülerimize çilek yetiştirmeleri konusunda bilgi verdik. Anlattıktan sonra köylü bir vatandaş 'Vali Bey zor iş. Otu çok çapalamak gerekiyor' dedi. Çileğin otunu çapalamazsan para kazanamazsın, dünya ile rekabet edemezsin. Çocuğun köyde durmaz İstanbullara gider. Orada ya iş bulur ya da bulamaz. Benim köylüm çileğin çapasını sorun etmemelidir. Tembellik sorununu il olarak aşmalıyız. Bunun için gerekli potansiyelimiz var.''
''TARIM VE HAYVANCILIK BENİM TERCİHİM DEĞİL''
Kendisi için ''Tarım ve hayvancılığa önem veren Vali'' denildiğini de belirten Güvenç, şöyle konuştu: ''Tarım ve hayvancılığa özel ilgi göstermek benim tercihim değildir. Erzurum'un valisi de, tarım müdürü de ticaret odası başkanı da ekolojiye, potansiyele uygun hareket etmek zorundadır. Erzurum'un coğrafi yapısı, toprağı ve iklimi tarım ve hayvancılık yapılmasını gerekli kılıyor.''
ÇOMAKLI BİLGİ VERDİ
ER-KADIN Başkanı Zekiye Çomaklı ise söz konusu eğitim projesinin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında yapıldığını belirtti. Projenin Birleşmiş Milletler'in ''Hayata Artı Fonu'' ile ortaklaşa yapıldığını dile getiren Çomaklı, ''Erzurum'da bulunan çilek potansiyelini atıl durumdaki kadın potansiyeli ile birleştirmeyi hedefledik'' dedi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya ise Erzurum'da organik çilek üretimi sertifikası sahibi 17 üreticinin olduğunu kaydetti.