ERZURUM(GHA) - Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi bünyesinde hizmet veren ‘Sigara Bırakma Polikliniği, diğer günlere oranla Çarşamba günü hareketli bir gün geçirdi. 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nü fırsat bilen sigara tiryakileri, bu alışkanlıklarından kurtulmak için tıbbi yardım almayı tercih etti.
SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLERE DESTEK
Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ayhan Yiğit, sigara yasaklarının kapsamını genişleten yasanın ardından tiryakilerin yoğun bir mücadele içerisine girdiklerini belirterek, sigarayı bırakmak için özellikle 9 Şubat’ı bekleyenlerin de bulunduğunu kaydetti. Sigarayı bırakmak için Sigarayı Bırakma Günü’nü beklemeyi tercih eden tiryakilerin, tıbbi destek alabilmek için hastaneye geldiklerini anlatan Yiğit, “Merkezimizde gerekli tahliller ve akciğer grafisi alındıktan sonra tiryakiye yönelik olarak en uygun tıbbi desteği veriyoruz.” dedi. Sigara yasaklarının kapsamını genişleten yasanın ardından, sigarayı bırakmak için başvuruda bulunanların sayısının ikiye katlandığına dikkati çeken Ayhan Yiğit, “Sigarayı bırakabilmek için bizden tıbbi destek alanlar kadar, hiç yardım almadan kendi çabalarıyla bırakanlar da var. Sigarayı bırakabilmek için özel bir günün seçilmiş olması da güzel, çünkü böyle olunca sigaradan kurtulmak ayrı bir anlam daha kazanmış oluyor.” diye konuştu.
SİGARAYI BIRAKMA BİLİNCİ
Sigaranın zararlarına ilişkin olarak bilgiler de aktaran Başhekim Yiğit, “Kanser dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarında ikinci sırada yer alan kanserle mücadelede kanserin en büyük tetikleyicisi ve etkeni olduğu bilinen sigarayla mücadeledir. Bu hedefe yönelik olarak halkın kanser ve sigara konusunda bilgi düzeyinin yükseltilmesi özel bir önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.
Sigaranın kanser oluşumunda en büyük yardımcı etken olduğunun, yadsınamaz bir gerçek olduğunu anlatan Başhekim Ayhan Yiğit, “Sigara dumanının tahlilleriyle; sigara dumanında yüzlerce kimyasal madde bulunmuştur. Bunların birçoğunun da kanser oluşumuna yol açtığı bilinmektedir.” dedi. Sigara içenlerde yalnız akciğer kanseri riski olmadığına dikkat çeken Yiğit, ağız, gırtlak, yemek borusu kanserleri, bronşit, nefes darlığı, kalp yetersizliği, kalp ve damar sistemi tıkanmalarının da, sigara içenlerde daha sık görüldüğünü ifade etti.