ERZURUM(GHA) – 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları için Erzurum’a gelen yabancı sporcu ve konuklar, en fazla ‘dudak çatlaması’ sorunu yaşadılar. Eczacı Haluk Ziya Gör, oyunlar için Erzurum’da bulunan sporcularla yabancı konukların, en fazla ‘dudak çatlaması’ sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Yüksek bir rakıma sahip olmasının yanında, yakıcı bir ayazı olan Erzurum’un, yabancı konukları üzerindeki ilk etkisini ‘dudak çatlaması’ olarak gösterdiğini vurgulayan Haluk Ziya Gör, bunun yanında çeşitli soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara da rastladıklarını söyledi. Gör, “Eczanemize gelen yabancı konukların sorunu genellikle cilt ve dudak sorunlarıyla ilgiliydi. Soğuktan çatlayan dudaklar, yabancı misafirlerimizin en çok yakındıkları sağlık sorunu olurken, soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi yakınmaları olan sporcuların sayısı da hayli fazlaydı.” diye konuştu.
Söz konusu sağlık sorunlarının, Erzurum’a dışarıdan gelen yabancı misafirlere has bir durum olmadığını, bu yakınmaların, normal şartlarda bu mevsimlerde karşılaşılan sıradan vakalar olduğuna dikkati çeken Eczacı Haluk Ziya Gör, “Erzurum’un yerlileri de, bu tür sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyorlar. Ancak sıklık anlamında yabancı konuklarımızla mukayese edecek olursak, şehir halkı bu konuda çok daha dayanıklı.” dedi.
GRİP İLAÇ SATIŞLARINDA PATLAMA
Öte yandan Eczacı Haluk Ziya Gör, mevsim şartlarına göre ilaç kullanım geleneğinin, Erzurum’da bu kışın da bozulmadığını dile getirdi. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği dönemlerde, soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlara çok az rastlandığını vurgulayan Gör, havaların geçtiğimiz haftadan itibaren birden soğumasıyla birlikte ilaç taleplerinde de ciddi bir artış kaydedildiğini söyledi. Özellikle gribal enfeksiyonlara karşı kullanılan ilaçların, şu sıralar reçetelerin en başına oturduğunu dile getiren Haluk Ziya Gör, söz konusu ilaçların tüketiminde yüzde 50 oranında bir artış gözlediklerini ifade etti.
Eczacı Haluk Ziya Gör, soğuk algınlığına karşı ilaç kullanma noktasında mutlaka uzman tavsiyesi alınması gerektiğini vurgulayarak, “Soğuk algınlığı denilerek, eş ve dost tavsiyesiyle ilaç kullananların sayısı hayli çoğunlukta. Bu dönemlerde görülen her belirti, soğuk algınlığı olmayabilir. Bu nedenle bilinçsiz ilaç kullanmak yerine, en doğrusu bir sağlık kuruluşuna gitmek ve mutlaka tıbbi tedavi talebinde bulunmaktır.” ifadelerini kullandı.