ERZURUM (GHA) – Rize’de hayatını kaybeden bir vatandaşın böbrekleri sayesinde, Erzurum’da nakil bekleyen iki hasta yeniden yaşama tutundu. Erzurum’a getirilerek bir gecede nakledilen böbrekler, Derya Erol ve Sabri Saka’yı hayata bağladı.
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, böbrek nakli bekleyen 2 kişinin daha yüzünü güldürdü. Rize’de hayatını kaybeden 49 yaşındaki Mehmet Ali Zengin isimli vatandaşın böbrekleri, uzun bir süredir böbrek bekleyen Derya Erol ve Sabri Saka isimli hastalara nakledildi. Bir gecede gerçekleştirilen operasyon, Derya Erol ve Sabri Saka’nın kurtuluşu olurken, organ bağışının taşıdığı önem, bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.
ZENGİN’E DUA YAĞIYOR
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Bölümü Başkanı Doç. Dr Bülent Aydınlı, uzun bir süredir nakil bekleyen 20 yaşındaki Derya Erol’la, 36 yaşındaki Sabri Saka’nın, Rize’den gelen böbreklerle yeniden yaşama tutunduklarını söyledi. Diyalize bağlı bir biçimde yaşamlarını sürdüren Erol ve Saka’nın, gece gerçekleştirilen bir cerrahi operasyonla kurtarıldıklarını anlatan Aydınlı, “Rize’de yaşamını kaybeden bir vatandaşımızın böbreklerinin, yapılan doku testlerinin ardından hastalarımıza uygun olduğunu gördük. Son derece süratli bir biçimde Erzurum’a ulaştırılan böbrekleri, başarılı bir operasyonla hastalarımıza naklettik. Hastalarımızın her ikisinin de, sağlık durumu son derece iyi” diye konuştu.
102’İNCİ ORGAN NAKLİ
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin, gerçekleştirilen bu operasyonun ardından 102’nci nakil işlemini yaptığını kaydeden Doç. Dr. Aydınlı, “Organ nakli yapılan hastaların sağlık durumlarının iyi olması, sevindirici olmakla birlikte teknolojik imkanların günümüz şartlarında ne kadar ilerlediğini de ortaya koyuyor. Modern tıbbın tüm imkanlarını kullanarak, başarılı nakil operasyonları yürüten merkezimiz, yaşama yeniden tutunmak arzusunda olan hastaların yüzünü güldürmeye devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan uzun bir süredir böbrek bekleyen 20 yaşındaki Derya Erol, hiç ummadığı bir anda imdadına yetişen böbreğin, yaşama umutlarını yeniden yeşerttiğini ifade ederek, “Bir insanın yaşayabilmek için organ bağışlanmasını beklemesi kadar zor bir durum yok. An geliyor, artık her şeyin bittiğini ve yaşam denilen yolun sonuna geldiğinizi anlıyorsunuz. Bağışlanan bir organın ne büyük bir anlam taşıdığını ise, asıl organ bekleyenlere sormak lazım.” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aydınlı ve ekibine de teşekkür eden Derya Erol, “Böbreklerini bağışlayarak bizi yeniden yaşama bağlayan Rizeli Mehmet Ali Zengin’e de, Allah’tan rahmet diliyorum. Onu dualarımdan hiçbir zaman eksik etmeyeceğim.” dedi.