MÜSİAD ŞUBE BAŞKANI AKPINAR:
“BÖLGESEL TEŞVİKE İHTİYAÇ VAR”
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi Geleneksel Hale Getirdiği Salı Kahvaltılarında değişik kesimlerden konuklar ağırlamaya devam ediyor. MÜSİAD Erzurum Şubesi’nin kuruluşundan beri geleneksel hale getirdiği Salı Kahvaltılarının bu haftaki konuğu Erzurum Defterdarı Osman Şimşek oldu.
BÜROKRASİYLE VATANDAŞ ARASINDA DİYALOĞ KÖPRÜSÜ
Çok sayıda MÜSİAD ve Genç MÜSİAD üyesinin hazır bulunduğu toplantıda, Defterdar Osman Şimşek’i şubelerinde görmekten duydukları memnuniyeti dile getiren MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Durmuş Akpınar, Salı Kahvaltılarını düzenlemelerindeki asıl amacın bürokrasi ile vatandaş arasında köprü kurmak olduğunu ve samimi bir ortamda sorunlarını dile getirerek çözüm önerileri aramaya çalıştıklarını vurguladı.
MÜTEŞEBBİSLER DESTEKLENMELİ
Mevcut Teşvik Yasası ile ilgili durum değerlendirmesi de yapan Akpınar, “İş yetkinliğine sahip müteşebbislerin yatırımları teşvik edilmeli, İlgili kurumlar insiyatif kullanarak yatırımcının önündeki bürokratik engelleri azaltılmalıdırlar.” dedi. Akpınar, Doğu ve Güneydoğunun henüz beklenilen Teşviki alamadığına dikkatleri çekerek, Teşvik sisteminin bölgesel ve sektörel bazda düzenlenmediği sürece başarılı olamadığının Dünyada birçok örneğinin bulunduğunu belirtti.
YEREL TEŞVİKE İHTİYAÇ VAR
Akpınar, “Ülkemizde Sektörel tercihler belirlenemediği için verimsizlik ve yatırım potansiyelinde kayma sözkonusudur. Yeni yasada beklenilen istihdam artışını sağlayamamıştır.”dedi. Yatırım teşviklerinin kalkınmamış alanlarda yatırımı artırmada etkili olmayacağını da sözlerine ekleyen Akpınar, “sektörel ve dar alanda verilecek teşvikler yerel kalkınma ağını harekete geçirecek uygulamalar olacaktır.” diye konuştu.
TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİ DESTEKLENMELİ
Bölgenin en büyük avantajı olan tarım ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Akpınar,” Dünyanın her yerinde tarım sektörü desteklenmektedir. Ülkemizde ise bu desteklerin yeterli olmadığını görmekteyiz. Japonya’da bütün desteklerin yüzde 60’ı tarıma verilirken ülkemizde bu oran yüzde 15’lerde kalmaktadır.” dedi.
MÜSİAD YATIRIMCIYI DESTEKLEYECEK
Gerek şehrimizde gerek bölgemizde yatırıma çevrilebilecek her türlü çalışmanın arkasında olduklarını vurgulayan Akpınar, ilimizde atıl durumda bulunan birçok tesisin olduğuna da dikkatleri çekerek “Müteşebbislerimiz artık kalkınma yollarını uzaklarda aramasınlar. Atıl tesislerimiz değerlendirilmesi gereken Milli bir servettir. Böylesine çürümeye terk edilmesinden dolayı üzüntü duymaktayız. Bu tesisler Hükümet yetkilileri tarafından kanunda değişiklik yapılarak gerçek yatırımcılara bila bedel olarak verilmelidir. “diye konuştu.
ŞİMŞEK, SORULARI CEVAPLANDIRDI
MÜSİAD Üyelerinin Defterdarlık bünyesindeki yeni yapılanma ve Gelir İdaresi Başkanlığının kurulması ile ilgili olarak yönelttiği soruları da cevaplandıran Defterdar Osman Şimşek, Mevcut Teşvik Yasası çerçevesinde bedelsiz arsa tahsis etmek için gerçek yatırımcıları beklediklerinin altını çizdi. Yatırımcıların mevcut Teşvik Yasasından istifade etmek için kurallara uygun bir şekilde yaptıkları tüm başvuruların hassasiyetle incelendiğini belirten Şimşek kendisinin de Erzurumlu olması sebebi ile imkânlar dâhilinde memleketi için elinden geleni yapacağını vurguladı.