Karabulut, bölge ticaretinin nabzını tuttu
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yr. Doç. Dr. Kerem Karabulut, “ Doğu’da yakalanan kalkınma fırsatı: Ticaret” isimli kitabında doğu ticaretini anlattı. Yrd. Doç. Dr. Karabulut, doğu ticaretinin analizini yaptığı kitabında bölge ekonomisinin coğrafik konumunu ve sosyo ekonomik durumunu irdeledi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Karabulut, “ Doğu’da yakalanan kalkınma fırsatı: Ticaret” isimli kitabında doğu ticaretini anlattı. Yrd. Doç. Dr. Karabulut, doğu ticaretinin analizini yaptığı kitabında bölge ekonomisinin coğrafik konumunu ve sosyo ekonomik durumunu ele aldı.
KİTAP GENİŞ BİR KİTLEYE HİTAP EDİYOR
Kitabın, ekonomiyle ilgili sivili kitle örgütlerine,öğrenciler ve basın camiasına hitap edebilecek formatta olduğunu belirten Yr. Doç. Dr. Karabulut, “Doğu’nun ticaret profili konusunda bugüne kadar geniş kapsamlı araştırmalar yapılmamıştı. Çıkardığımız kitapta bu eksiğin giderilmesine ilişkin konuları geniş bir şekilde ele aldık. Kitap geniş bir kitleye hitap edebilecek formatta. Eserin basımı konusunda bana destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
İŞLETME SERMAYELERİNİN KAYNAĞI
Yrd. Doç. Dr. Karabulut’un kitabında doğu ekonomisi hakkında çarpıcı gerçeklere yer veriliyor. Anket çalışmalarının da yer aldığı kitapta bazı önemli konular şöyle irdelenebilir;Doğuda 116 kişiyle yapılan araştırmada, firma sahiplerinin ve yöneticilerinin işletme sermayesini nasıl oluşturduklarına dair soruya verdikleri cevapta, birinci sırada yüzde 53.4 kendilerinin çalışarak, sermaye oluşturdukları yönünde beyanda bulundukları, yüzde 31.0 ile ikinci sırayı babadan kalma sermaye, üçüncü sırayı ise yüzde 6.9 ile arazi ya da arsa gibi değerleri satarak oluşturanların yer aldığı ortaya çıktı.
Ticari faaliyette bulunan firmaların mevcut işyeri mülkiyet yapısının nasıl olduğuna yönelik olarak sorulan soruya verdikleri cevapların dağılımında yüzde 53.4 ile limited şirketleri birinci sırada, yüzde 20.7 ile şahıs şirketleri ikinci sırada ve 19.0 ile aile ortaklıkları da üçüncü sırada yer aldı.. Personel sayısı itibariyle işletmelerin yüzde 37.9’u 1 ila 5 kişi istihdam eden firmalardan oluşurken, yüzde 20.7 ile 6 ve ila 10 kişi istidam eden firmalar ikici sırada yer alıyor. Üçüncü sırayı ise yüzde 18.1 ile 21 ve üzeri kişi istihdam eden firmalar oluşturuyor.
Yrd. Doç. Dr. Kerem Karabulut’un kitabı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kitap Kulübünden temin edilebiliyor.