İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİME BAŞLADI
Malatya İnönü Üniversitesi'nin yeni öğretim yılı açılışı törenle gerçekleştirildi.
İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen yeni öğretim yılı açılış törenine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, AK Parti Malatya milletvekilleri, İnönü Üniversitesi öğretim üye ve görevlileri, sivil toplum kuruluşu ve mesleki teşekkül kuruluşu temsilcileri, bazı belediye başkanları ile davetliler katıldı.
//ÇİÇEK AÇILIŞA KATILDI
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, burada yaptığı konuşmada, en strateji unsurunun insan yetiştirmek olduğuna dikkat çekerek, "Dönüşeceğiz, değişeceğiz, ancak yozlaşmayacağız. Anayasa'nın ilk 3 maddesini özümseyerek onun etrafında değişim ve dönüşüm yapacağız. Konuşan Türkiye istiyoruz. Ama geveze bir Türkiye değil" ifadelerini kullandı.
ÇİÇEK ÖĞRENCİLERE SESLENDİ
Avrupa Birliği (AB) fonlarından yararlanılmasını isteyen Bakan Çiçek, "AB fonları için 250 milyon Euro ödüyoruz, 50 milyon Euro alıyoruz. Alman, İngiliz ve Fransız bilim adamını finanse ediyoruz, ancak bizler o fonlardan yeteri kadar proje hazırlayamadığımız, yolunu yöntemini bilmediğimiz için bu fondan yeterli yararlanamıyoruz" şeklinde konuştu.
"Bir çuval pirinç de birkaç taş önemli değildir, ancak bu çuvala bine yakın taş konmuşsa bu problemdir" diyen Bakan Çiçek, "Zengin olmak durumundayız. Zengin olacağız, zengin olmalıyız ama neden zengin olmalıyız ve zengin olunca ne yapacağız? Yeterince cevabı verilmeyen konu budur" dedi.
İLK DERSİ HİSARCIKLIOĞLU VERDİ
Yeni akademik yılın ilk dersini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu verdi. Hisarcıklıoğlu, "Yanlız bilgi o kadar değişken ki dün bildiğimiz bugün eski olabiliyor. Bilgisayar ve internet değişenleri önümüze getiriyor. Öğretilmesi gereken bilgiden çok bilgiyi öğrenme yolunu öğrenmek zorundayız. Ne olur eski köye yeni adet getirelim" ifadelerini kullandı.
"Birbirimizi sevmedikçe başarılı olmak mümkün değildir. Eğer sevgi varsa, muhabbet varsa başarıda öyle gelir. Onun için Nazım Hikmetin dediği gibi, 'Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeş' olabilmeliyiz. Tek ağacın değeri yoktur. Ormandaki ağaçların değerleri vardır. Birbirimizi sevmemiz lazım. Büyük bir genç nüfusumuz var. Bunu iyi değerlendirirsek kazanırız. Mevzuata uygun ölmek istemiyoruz. Mevcut statükoyu koruyanların tarih adını yazmaz" diyen Hisarcıklıoğlu, "25 yıl önce yüzde 90'ı tarım
ürünü olmak üzere 3 milyar dolar ihracatımız olurken, bugün yüzde 92'si sanayi ürünü olmak üzere 132 milyar dolar ihracata ulaştık. Girişimcilerin desteklenmesi gerekmektedir. Bugün ülkemizde 36 milyon genç nüfus var. Resmi rakamlara göre 6 milyon 300 bin işsizimiz bulunuyor. Her yıl 700 bin insanımıza istihdam meydana getirmeliyiz" şeklinde konuştu.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik de konuşmasında, yaşadıkları ekonomik sorunlara temas edip, "278 çalışanımızın maaşlarını öğrencilerden aldığımı harçla ödenek zorunda kaldığımız bir durum söz konusudur. Yani öğrencilerden aldığımız harç parasının yüzde 80'ini ile maaş ödüyoruz. Hastanemizde çalışan bin 300 çalışanımızın parasını, kendi öz kaynaklarımızdan döner sermaye gelirimizden ödüyoruz. Devlet üniversiteleri içinde bu durumda olan en mağdur üniversite konumunda olduğumuzu ifade
etmek istiyorum. Maliye Bakanlığımızın bu konuda acil düzenleme yapmasını bekliyoruz" dedi.
Vali Ulvi Saran ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın da kısa konuşmalarından sonra katılımcılara günün anısına seramik vazo hediye edildi.
Törende, İnönü Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencileri de mini konser verdi.