Buzgan, Pandemi İzleme Bilim Kurulu üyeleri Mehmet Ceyhan ve Levent Akın ile birlikte düzenlediği basın toplantısında domuz gribine ilişkin bilgi verdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün son rakamlarına göre laboratuar teyidi almış yaklaşık 350 bin pandemik H1N1 vakasının ve 4 bin 500 ölüm bildirimi olduğunu belirten Buzgan, tüm vaka ve ölümlerin bildirimi yapılamadığından bu sayınının daha yüksek olduğunun bilindiğini ifade etti.
//BİLİM KURULU AŞI ÇALIŞMA GURUBU KARARLARI
Hastalığın yoğun görüldüğü ülkelerde ait verilerde gebeler, küçük çocuklar, kalp
hastalığı, şeker hastalığı, akciğer ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıkları olan risk grubundaki kişilerde ağır seyrettiğini belirten Buzgan, ölümlerin engellenmesi amacıyla bu risk gruplarının aşılanmasının öncelikli önemi olduğuna işaret etti. Buzgan, daha sonra Bilim Kurulu Aşı Çalışma Grubunun aldığı kararları açıkladı. Sağlık, alt yapı ve güvenlik hizmetleri gibi kesintisiz sürdürülmesi gereken hizmetleri yürüten personelin aşılanmasının öncelik taşıdığını kaydeden Buzgan, aşılamanın amaçlarınınpandemik gribin ağır seyretme ihtimali olan risk gruplarını hastalıktan korumak, hastalığın şiddeti ve ölümleri engellemek, toplumda verilmesi gereken zorunlu hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesini sağlamak, okul öğrencilerini aşılayarak hastalığın büyük kitlelere hızlı yayılımını engellemek olduğunu söyledi.
//AŞI ÜRETİMİ
Aşı üretimi için kullanılacak Pandemik H1N1 virüsünün Dünya Sağlık Örgütü tarafından Mayıs 2009 tarihinde belirlenerek üretici firmalara teslim edildiğini kaydeden Buzgan, aşının laboratuar ve klinik çalışmalarının yapılarak Avrupa İlaç Ajansı tarafından ruhsatlandırılma işlemine tabi tutulduğunu bildirdi. Buzgan, Türkiye için 3 ayrı firmadan olmak üzere 43 milyon doz aşı alım bağlantısı yapıldığını belirterek, öncelikli olarak sağlık çalışanları, gebeler, 6 ay-24 yaş arası itfaiye, ulaşım, elektrik ve doğalgaz hizmetleri gibi kritik alanlardaki personel ile kritik alanlardaki yöneticiler, diyabet, kronik akciğer hastalığı, kronik hastalığı olanlar, Türk Silahlı Kuvvetler ve Emniyet mensupları ile
hacı adaylarının aşılanacağını söyledi.
AŞI UYGULAMASI ÜCRETSİZ
Aşı uygulamasının ücretsiz olacağını kaydeden Buzgan, belirlenen gruplara aşılama zamanı ile ilgili duyurular yapılacağını, bazı grupların aşılamasının bulundukları yerde, diğer grupların ise sağlık kuruluşlarına davet edileceğini ifade etti. Pandemi aşısının hastalığa karşı önemli bir sigorta olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Buzgan, "Her ne kadar şu anda hastalık dünyada hafif seyirli de olsa, riskli gruplarda ağır seyredebilmektedir. Ayrıca zamanda daha ciddi hastalık yapma potansiyeli
de vardır. Bu nedenle, bu sigortaya sahip olma konusunda yoğun gayret sarf edilmiştir ve sonuçta aşı ülkemize kazandırılmıştır. Bu, ülkemiz adına sevindirici bir durumdu. Tek bir kişinin bile ölümünü engelleyecek tedbirleri zamanında almak ve toplumu doğru bilgilerle yönlendirmek hepimizin görevidir" dedi.
Buzgan, daha sonda soruları cevaplandırdı. Bir soru üzerine Buzgan, ilk etapta 500 bin doz aşının Türkiye'ye teslim edileceğini belirtti. Buzgan, pazartesi günü sabah Ankara'da olması beklenen aşının testinin 5 gün ile 3 hafta arasında bir sürede yapılacağını kaydetti. Buzgan, Ankara'da bir ilköğretim okulunda çıkan domuz gribi vaka sayısında şu an itibariyle bir artış olmadığını da bildirdi.
HACILARIN DURUMU
Bir soru üzerine Buzgan, hacı adaylarına domuz gribi aşısının Suudi Arabistan'ın isteği üzerine yapıldığını söyledi. Aşının denenmediği yönünde yapılan eleştirilere de cevap veren Buzgan, aşının ruhsatlandırılmadan önce ciddi bir şekilde üretim denetiminden geçtiğini söyledi. Türkiye'de aşı alımına ilişkin çok sayıda prosedür olduğuna işaret eden Buzgan, aşı alımında öncelikli olarak Avrupa ve ABD'nin ruhsatlandırmasını şart koştuklarını belirtti. Buzgan, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nde aşının incelendiğini ve aşıyla ilgili birçok verilerin de dikkate alındığını bildirdi. Buzgan, yapılan ilk incelemelere göre, domuz gribi aşısının da diğer aşılar gibi yan etkisi olmadığını kaydetti. Yapılan spekülasyonlara da cevap veren Buzgan, önlem alınmadığında ölen çocuklar olursa, bunun sorumluluğunun fazla olacağını söyledi. Bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Buzgan, Sağlık Bakanlığı'nın en kötü duruma göre hazırlıklarını yaptığını dile getirdi. Aşının çok önemli bir sigorta olduğunu belirten Buzgan, maliyeti yüksek de olsa, böyle bir riskin alınamayacağını söyledi. Bilim Kurulu Üyesi Mehmet Ceyhan ise, hastalığın su ve sabun ile etkisizleştirileceğini, ayrıca bir ilaçlamaya gerek olmadığını kaydetti.