Türk-Alman ilişkilerinin 12. yüzyıla kadar uzandığını ifade eden Cuntz, ilk Türk heyetinin Selçuklular zamanında Konya'dan gönderildiğini belirtti. Yaklaşık 5 milyon Türk'ün çeşitli şekillerde Almanya ile ilişki kurduğunun altını çizen Cuntz, bunun da sevindirici olduğunu dile getirdi. Almanya nüfusunun yaklaşık yüzde 18-19'unun dışardan gelenlerden oluştuğunu ifade eden Cuntz, bunların büyük çoğunluğunun da Türkler olduğunun altını çizdi. Türkler içerisindeki çoğunluğu da Erzurumluların oluşturduğunu vurgulayan Cuntz, bundan dolayı Erzurum'un kendileri için ayrı bir yerinin olduğunu belirtti. Erzurum'a üçüncü kez geldiğini söyleyen Cuntz, üniversitede Alman Haftası'nın kutlanmasının ise ayrıca memnuniyet verdiğine dikkat çekti. Cuntz, yıllardan beri Almanya'da Türk günü kutlandığını da hatırlattı.
//19. YÜZYIL
Almanya ile ilişkilerin 19 yüzyılda farklı boyutlara ulaştığını söyleyen Cuntz, Nazi baskısından kaçan vatandaşlarına da değindi. Baskıdan kaçan Alman vatandaşlarına Türkiye'nin kucak açtığını vurgulayan Cuntz, çok sayıda bilim adamının da Türkiye'de barınma imkânı bulduğunu dile getirdi. Bu bilim adamlarının Ankara ve İstanbul üniversitelerinde çalışmaya başladıklarını ifade eden Cuntz, burdaki çalışmalar sonucunda önemli başarılara da imza attıklarının altını çizdi.
Cuntz, buradaki konuşmasının ardından AÜ Fen Edebiyat Fakültesi'ndeki Berlin Duvarı'nın yıkılışının yer aldığı resim sergisini dolaştı.