ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Kocaelispor:
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Kocaelispor:
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 3 - Adanaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Boluspor: 3 - Adanaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 3 - Yeni Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 3 - Yeni Malatyaspor: 0
Erzurum’dan ihracatta 7 sektör öncü konumda
Erzurum’dan ihracatta 7 sektör öncü konumda
Memur-Sen beklentilerini açıkladı
Memur-Sen beklentilerini açıkladı
HABERLER>TÜRKİYE
12 Ekim 2009 Pazartesi - 00:01

Rusya, Protokolü Neden Destekledi?

Rusya Gürcistan'ın Kafkaslarda stratejik bir transit ülke konumuna yükselmesinden rahatsız. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Erzurum-Tiflis-Bakü demiryolu projesi ile birlikte Nabucco doğalgaz boru hattının da Gürcistan'dan geçecek olması Moskova'nın çıkarları ile örtüşmüyor.

Rusya, Protokolü Neden Destekledi?

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandiyan, diplomatik ilişkilerin başlamasını ve sınırın açılmasını öngören tarihi protokole imza koydu. İmza töreninde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Berdnard Kouchner, Slovenya Dışişleri Bakanı Samuel Zboger ve Avrupa Birliği Dış Politika Komiseri Javier Solana hazır bulundu. Türkiye'yi komşuları ile tüm sorunlarını çözmüş bir ülke konumuna yükselten protokole, ABD ve Avrupa Birliği'nin yanı sıra Rusya'nın da tam destek vermesi problemin çözümünde ilerleme sağlanacağının önemli bir göstergesi olarak görülebilir.
KAFKASLARIN DURUMU
Kafkaslarda son yüzyılda egemen olmuş bir ülke olarak Rusya, bölge sorunları ile yakından ilgili. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından paylaşılamayan Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya ayrılıkçı bölgeleri, Moldova'nın Transdinyester bölgesi ve Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesi 20 yıldır dondurulmuş sorunlu bölge olarak bekliyor. Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri ile ilgili sürdürülen müzakerelerde siyasi alanda çözüm sağlanamayınca, askeri yöntemlere başvuruldu. Abhazya ve Güney Osetya Tiflis'den koparılırken, Rusya iki bölgenin de bağımsızlığını tanıdı. Moskova bölgenin ikinci bir sıcak çatışmayı kaldırmayacağının farkında. 2008 Ağustos ayının hemen akabinde yaşanan Azerbaycan ve Ermenistan sınır bölgesinde sıcak çatışmalar ve iki ülke liderlerinin birbirlerine karşı savaş alternatifini dillendirmeye başlamaları Rusya'yı harekete geçirdi.
ZÜRİH PROTOKOLÜNE İLK TUĞLAYI MOSKOVA KOYDU
Türkiye ile Ermenistan arasında İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanan anlaşmanın ilk tetikleyicisi Moskova oldu. Kasım 2008'de Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in hazır bulunduğu Moskova zirvesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan imzaladıkları anlaşma ile aralarındaki sorunu savaş yolu ile çözmeyeceklerini garanti etti. Bağımsız Devletler Topluluğu resmi ve gayri resmi toplantılarında iki lideri 7 kez bir araya getiren Moskova ve Minsk grubu Yukarı Karabağ sorununun çözümünde ilerleme sağladı. Aliyev son Kişinev zirvesini başarısız bulsa da, dört yılda pozitif ilerleme sağlandığını kabul ediyor. Ankara ile Erivan arasında ilişkilerin kopmasına neden olan işgalin sona ermesi yönünde atılan adımlar, Ankara'yı harekete geçirdi.
GÜRCİSTAN YERİNE ERMENİSTAN'IN ÖNE ÇIKMASINI İSTİYOR
İkinci olarak, Rusya Gürcistan'ın Kafkaslarda stratejik bir transit ülke konumuna yükselmesinden rahatsız. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Erzurum-Tiflis-Bakü demiryolu projesi ile birlikte Nabucco doğalgaz boru hattının da Gürcistan'dan geçecek olması Moskova'nın çıkarları ile örtüşmüyor. Rusya'da siyasi çevreler Nabucco doğalgaz boru hattının Gürcistan yerine Ermenistan'dan geçmesini tartışıyor. Türkiye ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının yürürlüğe girmesi durumunda Nabucco'nun daha az maliyetli Ermenistan'ı tercih etmesi muhtemel. Bu durumda Rusya Kafkaslarda tek müttefiki olan Erivan'ı daha güçlü konuma taşımış olacak.
ERMENİSTAN'DA EKONOMİK CANLANMADAN RUS ŞİRKETLERİ KAZANACAK
Üçüncü olarak, Rusya Ermenistan ekonomisinde tüm alanlarda faal. Ermenistan devlet enerji şirketi, demiryolu ulaşımı, nükleer santral, bankacılık ve diğer bir çok sektörde Rus şirketleri aktif. Gürcistan savaşının ardından Ermenistan ekonomisinin iyice kötüleşmesinden Rus şirketler de zarar görüyor. Türkiye sınırının açılmasının ardından Rusya-Ermenistan'a Soçi-Trabzan-Erivan tren yolu ağı ile doğrudan ulaşabilecek. Bu hat maliyetleri hayli azaltacak ve Rusya'nın Kafkas müttefiki Erivan'la bağlarını güçlendirecek.
RUSYA AZERBAYCAN'I KAZANMAK İSTİYOR
Dördüncü olarak, Moskova Azerbaycan'la da ilişkileri geliştirmek için çaba sarf ediyor. Bölge enerji kaynaklarının pazarlanmasında dışarıda tutulan Moskova, çözüm olarak Bakü ile ilişkilerin siyasi ve ekonomik alanda geliştirmek de buldu. Ermenistan'da bulunan askeri üsler ve imzalanan askeri anlaşmaları düşündüğümüzde Kremlin'de bugüne kadar terazi Erivan yönünde ağır bastı. Ancak, Moskova önemli bir strateji değişikliğine giderek Bakü ile de temasa geçti. Hazar doğalgazını piyasa fiyatlarının üzerinde bir fiyata bin metreküp için 300 dolar önerdi. Türkiye'nin 120 dolara bu ülkeden doğalgaz aldığını düşündüğümüzde bu rakam Bakü açısından cazip. BDT toplantılarının tamamında yer almaya özen gösteren Aliyev, Rusya'nın yakınlaşma taleplerine olumlu cevap verdi ve Rusya'yı stratejik ortak olarak niteledi. Yukarı Karabağ konusunda Azeri tezine yaklaşan Moskova, böylece Kafkaslarda Azerbaycan'ı da yeniden kazanma yoluna girdi.
Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolün ardından Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ı, Rusya Devlet Başkanı Medvedev Pazartesi günü Kremlin'e davet etti. Bu ani ziyarette, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan görüşmelerinde gelinen son nokta ele alınacak. Kişinev görüşmelerinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un açıklamasını unutmamak gerekiyor: "Her müzakerede aşama aşama ilerleme sağlanıyor." 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aslan Efe’den anlamlı girişim
Muğla'nın Marmaris ilçesinde yaşayan Adnan Yamanlar, Güneydoğu'da şehit ...
Şehit öğretmenler anıldı
Tunceli'nin Pertek ilçesinde, 7 Ekim1993 tarihinde teröristler tarafından ...
Pamuk’un yargılanabileceği kararına destek
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, yazar Orhan Pamuk hakkında, İsviçre'de ...
 
Şehit polis gözyaşıyla uğurlandı
Hakkari'de önceki gün kullandığı otomobile yapılan silahlı saldırı sonucu ...
Kars’ta Milli coşku
Mustafa Kemal Atatürk"ün Kars'a gelişinin 85. yıldönümü törenlerle kutlandı.
Türkiye şehit polise ağlıyor
Hakkari'de uğradıkları silahlı saldırı sonucu şehit olan polis memuru ...
 
Şehit onbaşı gözyaşlarıyla uğurlandı
Şırnak'ın Cizre ilçesinde kaza kurşunuyla ağır yaralanan ve Gülhane Askeri ...
Malatya Şehidine ağladı
İHA/Şehit Jandarma Komando Er Şükrü Ulutaş, memleketi Malatya'da gözyaşları ...
Şehit çavuş, son yolculuğuna uğurlandı
İHA/Şırnak'ın merkez Gömeç ve Güneyce köyleri arasındaki bölgede konuşlu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva