Alman Organik Tarım ve Sertifikasyon Kuruluşu CERES, Erzurum’un organik tarım potansiyelini yerinde görmek ve incelemek üzere bölgeye uzman ekip gönderiyor. Aşkale, Pasinler, Horasan, Karayazı, Tekman ve Çat ilçelerine bağlı köylerde teknik inceleme ve temaslarda bulunacak olan 4 kişilik uzman ekip, toprağında kimyasal madde bulunmayan çiftçilere organik tarım sertifikası verecek.
ORGANİK TARIM POTANSİYELİ BELİRLENECEK
Erzurum’un organik tarım potansiyeli, Alman sertifikasyon kuruluşu CERES tarafından tespit edilecek. Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği’ne, organik tarım yapmak için başvuruda bulunan çiftçilere ait tarlalar, 27 Temmuz’dan itibaren organik taramadan geçirilecek.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DATÜBB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yetki alan Alman CERES kuruluşunun, 27 Temmuz Pazartesi günü Erzurum’a 4 kişilik uzman bir ekip göndereceğini bildirdi. Erzurum’da organik tarım yapmak için kendilerine başvuruda bulunan bin 500’e yakın çiftçiye ait tarlaların, söz konusu ekip tarafından tetkik edileceğini kaydetti.
TOPRAĞINDA KİMYASAL MADDE BULUNMAYAN ÇİFTÇİLERE SERTİFİKA
Tarlalarda yapılacak olan incelemelerin ardından, toprağında kimyasal herhangi bir bileşkene rastlanmayan çiftçilere, organik tarım sertifikası verileceğini anlatan Nazmi Ilıcalı, “Alman CERES firmasıyla DATÜBB olarak imzaladığımız sözleşme çerçevesinde önümüzdeki haftadan başlayarak, Aşkale, Pasinler, Horasan, Karayazı, Tekman ve Çat ilçelerinde, organik tarım yapmak için talepte bulunan çiftçilere ait tarlalar, taramadan geçirilecek. Erzurum’a gelecek olan uzman ekip, organik tarım standartlarına uygun toprakların sahiplerine sertifika vererek, organik tarım yapabilmelerine imkan sunacak. Toprağında aşırı gübre kullanımından doğan kimyasallar bulunan çiftçilerimiz ise, uygulamanın dışında tutulacak.” diye konuştu. Erzurum’un, organik tarım açısından Türkiye’nin birçok iline göre avantajlı olduğuna dikkati çeken Ilıcalı, “İlimizde gübre tüketimi çok az olduğundan toprağın organik yapısındaki bozulmalar da buna bağlı olarak fazla olmuyor. Dolayısıyla kısa süreli bir rotasyonun ardından topraklarımız organik tarıma müsait hale geliyor.” dedi.