DOĞU ONUN HATIRALARIYLA DOLU
Boğatepe Köyü Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu'nun davetlisi olarak merkezi İstanbul’da bulunan Mutfak Dostları Derneği üyeleri ile birlikte Kars'a gelen Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın torunun oğlu Feyzullah Muhtar Katırcıoğlu ve onun torunu Erim İmer Kars'ta olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söylediler. İlk olarak dedelerinin konağı olan Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı'nı gezen Muhtar Katırcıoğlu ve Erim İmer daha sonra Kars Müzesi ve Ani Ören Yeri'ni gezdiler.
Mutfak Dostları Derneği üyesi 28 kişi, Kars’ın Boğatepe Köyü'nde sütün sağılışından kaşar ve gravyer peynirlerinin hazırlanış sürecini gözlemleyecekler. Bunun yanı sıra antik kavılca, kırmızı buğday, yerel buğday, Kafkas ve Çıldır buğdayı, keten tohumu üzerinde araştırmalar yapacaklar.
PAŞANIN KONAĞINI GEZDİLER
Kars'ta bulunmaları hakkında bilgi veren Mutfak Dostları Derneği Başkanı ve Gazeteci Ahmet Örs, Merkezi İstanbul’da olan ve 16 yıldır faaliyet gösteren Mutfak Dostları Derneği kendi alanında ki ilk sivil toplum örgütü olduğunu belirtti. Örs, “Bizler dernek olarak ülke genelinde çok çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Ayrıca paneller düzenliyor ve geziler yapıyoruz. Bu kez de Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’nin davetlisi olarak 28 üyemiz ile birlikte Kars’a geldik. Buraya gelmemizin amacı, Kars bölgesinin mutfak kültürünü görmek ve öğrenmek, daha da önemlisi Türkiye’nin en önemli peynirlerinden olan kaşar ve gravyerin geleneksel yöntemlerle üretim sürecine şahitlik etmek istiyoruz. Peynir yapımının tüm aşamalarını sütün sağılmasından itibaren takip edeceğiz. Ayrıca bu yöreye özgü tohumları ve bu tohumların geleneksel yöntemlerle öğütülmesini bulgura ve una dönüşümünü de gözlemleyeceğiz. Aramızda gazeteciler ve medya mensupları da var. Bu gözlemlerimizi hem kendimiz değerlendirecek ve elimizden geldiğince de ulusal medyaya taşımaya çalışacağız. Aramızda Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın torunu ve torunun torunu da var. Kendileri de aynı zamanda derneğimizin de üyeleridirler. Kars’a gelir gelmez hemen Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın konağını da ziyaret ettik” dedi.
PAŞANIN TORUNUNDAN DUYGULU KONUŞMA
Gazi Ahmet Muhtar Paşanın torunun oğlu Muhtar Katırcıoğlu, Kars’a geldiği için çok heyecanlı ve duygulu olduğunu belirterek, “Kars’a ilk defa geliyorum. Dedemin burada yaşamış olması ve asker olarak görev yapması, Kars’ta bu kadar sevilmesi, saygı gösterilmesi ve dillerde olması çok gurur verici bir şeydir. Bu nedenle çok heyecanlı ve duyguluyum. Aynı zamanda dedemin konağı olan Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağını da gezdim. Kars’a ilk defa geliyorum. Bir torunum ile geldim, inşallah ilk fırsata da diğer torunum ile de Kars’a geleceğim” diye konuştu.
DEDEMLE GURUR DUYUYORUM
Gazi Ahmet Muhtar Paşa’ın torununun torunu Erim İmer de ilk defa geldiği Kars’ta birçok okul ve cadde gibi önemli yerlere dedesinin adının verilmiş olmasından dolayı gururlandığını söyleyerek, “Kars’ta bulunmaktan dolayı çok memnun oldum. Burada her şey çok bakir. Kars tarihi dokusu çok zengin olan ve çok güzel bir il. İnsanlar çok mutlu gözüküyor. Dedemin adını taşıyan okul, cadde, galeri gibi yerlerin olması beni gururlandırdı” şeklinde konuştu.
Kars Müze Müdürü Necmettin Alp ise, “Paşa’nın torunu ile tanışıp ve sohbet etmekten dolayı çok mutlu oldum. Yakın tarihimizde çok önemli bir isim alan Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın torunu Feyzullah Muhtar Katırcıoğlu müzemizi ziyaret ettiler. Tarihi bir isim olan ve o dönenmelerde Kars’ın savunmasında önemli bir komutanın torunlarını müzemizde ağırlamaktan dolayı çok memnun oldum” dedi.
TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK HARİTA KOLEKSİYONCUSU KATIRCIOĞLU
Paşa’nın torununun Türkiye’nin ilk ve tek harita koleksiyoncusu da olmasın önemine de değinen Alp, “Müzemizi ziyaret eden Muhtar Katırcıoğlu’nun kendi çalışması olan ve Türkiye’de ki tek harita koleksiyoncusu olduğunu da öğrendim. Bahçeşehir Üniversitesi’nde de bu koleksiyonu sergilemiş. Bu da beni çok memnun etti. Ayrıca bu sergiyi Amerika’ya da götürecekmiş” diye konuştu.
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu ise şunları söyledi:
“Bizler Boğatepe Köyü Çevre ve Yaşam Derneği ile Mutfak Dostları Derneği ile birlikte Kars bölgesinde yerel tatların yanı sıra yerel tohumların yaşatılması ile ilgili olarak bölgede bir gezi düzenlemekteyiz. Kars’ta yaptığımız bu çalışmalar kapsamında Kars’ın en önemli hayvansal ürünü olan Kaşar ve Gravyer peynirinin yanı sıra Kars'ın unutulmaya yüz tutmuş en önemli antik tahılları olan antik kavılca ve yerel buğday olan kırmızı buğday, Kafkas ve Çıldır Buğdayı, keten tohumunun tanınması için bu dernek ile birlikte aralarında gazetecilerin, medya mensuplarının Türkiye Slow Yemek Slow Food üyeleri buradalar. Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile Mutfak Dostları Derneği ile birlikte Kars bölgesinde yapılan gezimiz; Kars kaşarı, gravyeri, bunların yanı sıra Kars’ta geleneksel olmayan nohut ve mercimek ekimlerini sahada görmek ve bu konularda bilgilenmek için yapılan bir gezidir”