İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, Ahlat Mezar Taşları'nın ikinci Orhun Abidesi olduğunu belirterek, "Bunlar 'Türklerin sanat duygusu yoktur' diyenlere karşı göstereceğimiz en büyük sanat eserleridir" dedi.
HAYRAN OLMAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Bitlis'te bu yıl ilki düzenlenen 'Birinci Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu'na katılan bilim adamları ve akademisyenler, Ahlat'ta tarihi mekanları gezdi. Bitlis İl Kültür Müdürü Hüsnü Işıkgör'ün rehberliğinde Ahlat'a gelen akademisyenler, 12. yüzyıldan günümüze gelen tarihi Selçuklu Mezarlığı'nı, Emir Bayındır Kümbeti ve Camii'ni, mağara evleri, Ulu Cami ve Abdurrahman Gazi Hazretleri'nin türbesini gezdi. Gördükleri manzara karşısında hayranlıklarını gizleyemeyen akademisyenler, bol bol fotoğraf çekti. Gezi sırasında en çok ilgiyi ise 5 metreye varan abidevi mezar taşları çekti. Burada gazetecilere bir açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, 40 yıldan bu yana Doğu Anadolu Bölgesi'nde çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Oktay Belli, çalışma konumu ve uzmanlık sahalarının Selçuklu Dönemi olduğunu belirterek, "Biz öyle sanıyorduk ki Türk dünyasında bu tür mezarlar çok. 1998 yılında Avrasya Arkeoloji Müzesi'ni kurdum ve Orta Asya'yı o zaman tanıdım. Gittiğimiz her yerde müzeye gitmeden mezarlıları tanıdık. Yani buranın bir benzerini göremedim" dedi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜSLÜMAN MEZARLIĞI
Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nın dünyanın en büyük İslam mezarlığı olduğunu ve Anadolu için her bakımdan çok önem arz ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Oktay Belli, şöyle konuştu:
"Kırım'dan başlayıp Moğolistan sınırına kadar uzanan 10 bin kilometrelik coğrafi alanda doğayı süsleyen binlerce heykelimiz var. Ben bunu araştırıyordum. Bu vesile ile o taraflara gittim. Tabi hepinizin bildiği gibi bunlar İslam dininde bu tür mezar taşı yapma, heykele benzeyen şeyler yapmak yasak. Fakat Türkler yepyeni bir sentez yapmışlar. Hem eski geleneklerini devam ettiriyorlar, hem de İslami kuralara göre bu geleneği devam ettiriyorlar. Bu yüzden Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nın bir benzeri yok. Doğu'da özellikle Türklerin en kutsal alanıdır. Burası, Anadolu içinde, Anadolu'daki mührümüz içinde çok önemli. Çok önem arz eden bu mezar taşarlı bizim için ikinci bir Orhun Abidesi'dir. Orta Asya'ya gidip Orhun Abidelerini görmeye gerek yok. İşte biz bunarla 2. Orhun Abideleri diyoruz. Ecdadımız bu taşları oya gibi işledi. Anadolu'ya vurduğumuz ilk damgadır bunlar. 'Türklerin sanat duygusu yoktur' diyenlere karşı bunlar göstereceğimiz en büyük sanat eseridir. Türkler yepyeni bir sentezle Doğu ile Batı'yı birleştirdi. Bunu tarihte ilk defa Büyük İskender yapmak istedi, fakat ömrü vefa yetemedi. Buranın bir benzeri yok, gerçekten yok. Ben oraları karış karış taradım bir benzerini bulamadım. Müze demek 4 duvar arasında eserleri sergilemek değil, demek ki burası da bizim en güzel bir açık hava müzemizdir" diye konuştu.