Mahmut AKDAĞ/ERZURUM GAZETESİ
Erzurum kişi başına yıllık et tüketiminin düşük olduğu iller arasında yer alıyor. Yıllık et tüketimi Türkiye ortalaması 12 kilo olarak belirlenirken Erzurum’da yıllık tüketim ortalaması ülke ortalamasının gerisinde kalıyor. Konuya ilişkin araştırma sonuçlarına göre, ilde kişi başına yıllık et tüketimi miktarı 6 ile 7 kiloya kadar iniyor.Hayvancılık bölgesi olarak bilinmesine rağmen, Erzurum’daki et tüketim oranının ülke ortalamasının altında kalması, ildeki alım gücü düşüklüğünden kaynaklanıyor.
ERZURUM’DA TÜKETİM SEMTLERE GÖRE DEĞİŞİYOR
Erzurum kent merkezinde et tüketim oranı semtlere göre değişim gösteriyor. Yıllık et tüketiminin yüksek olduğu semtler kent merkezinde yoğunlaşırken, varoş diye adlandırılan, dışarıdan göçün alındığı semtlerde ise et tüketim oranı düşüş kaydediyor. Varoşlarda yaşayan ve çoğu asgari ücretle geçinen kesim kurban bayramlarında et yüzü görürken, tüketimde ağırlığı ekmek ve nişastalı besinler oluşturuyor.
//KAMUSEN ARAŞTIRMASI
Kamu-Sen araştırmasına göre kişi başına kırmızı et tüketimi Avustralya'da 142 kilo.
Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, kişi başına yıllık kırmızı et tüketimi Avustralya'da 142 kilo, ABD'de 125 kilo, Almanya'da 82 kilo, İngiltere'de 80 kilo iken bu miktar Türkiye'de sadece 12 kilogram.
//MEMURUN ET RAPORU
Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamaya göre, konfederasyonun Araştırma ve Geliştirme Merkezince "Dünyada ve Türkiye'de Kırmızı Et ve Memurlar Raporu" hazırlandı.
Rapora göre, İngiltere'de ortalama 3 bin 612 euro maaş alan öğretmenler, 401 kilo et alabilirken, Avustralya'da 432 kilo, Almanya'da 827 kilo, ABD'de 615 kilo et alabiliyor. Türkiye'de ise ortalama 753 euro maaş alan bir öğretmen 58 kilo et alabiliyor.
İngiltere'de 4 bin 188, Avustralya'da 4 bin 882, Almanya'da 5 bin 77, ABD'de 5 bin 69 euro maaş alan bir mühendis, Türkiye'de ise bin 114 euro maaş alıyor ve diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre 5-10 kat daha az kırmızı et satın alabiliyor.
//KİŞİ BAŞINA TÜKETİM
Raporda kişi başına yıllık et tüketiminin Avustralya'da 142 kilo, ABD'de 125 kilo, Almanya'da 82 kilo, İngiltere'de 80 kilo iken Türkiye'de 12 kilo olduğu ifade edildi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, et fiyatlarının bu denli yükselmesinin en önemli nedenlerinden birisinin Türkiye'deki tarım ve hayvancılık politikalarındaki çarpıklık olduğunu ifade etti.
Özellikle AB ile tam üyelik müzakereleri çerçevesinde 2004'te imzalanan Katılım Ortaklığı Belgesi ve ekleri ile AB tarafından Türkiye için hazırlanan ilerleme raporlarında tarım ve hayvancılık konusunda son derece çarpıcı tespit ve isteklerde bulunulduğunu belirten Akyıldız, "Katılım Ortaklığı Belgesi Etki Raporunda Türkiye'nin canlı hayvan ve et ithalatını yasaklaması eleştirilmekte, ilerleme raporunda ise canlı hayvan, et ve et ürünlerine uygulanan ithalat yasağının kaldırılması istenmekteydi. Yine bu raporlarda AB ile yapılacak müzakerelerde en önemli konunun 'Tarım Faslı' olacağı, şu anda yüzde 25 olan tarımda istihdam edilen nüfusun yüzde 6'ya kadar indirilmesi gerektiği belirtiliyordu. O dönemden beri ülkemizin tarım politikaları belirgin bir şekilde değişmiştir" dedi.
Gelinen noktada Türkiye'de tarım ve hayvancılığın bitirildiğini ve Türkiye'nin dışarıdan et ve canlı hayvan ithal eder duruma getirildiğini kaydeden Akyıldız, "Et, altın değerli bir ürün haline gelmiş, mutfaklarımızdan çıkmış, vitrinlerde izlenir hale gelmiştir. AKP, Avrupa Birliği'nin talimatlarını harfiyen yerine getirmektedir. Ne yazık ki bu politikalarla halkımızın et yemesi imkansız hale gelmiştir" diye konuştu.