“Donma-Çözülme Süreçlerinin Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinde Yaygın Olarak Bulunan Büyük Toprak Gruplarının Besin Elementi Yarayışlılığı Üzerine Etkisi” adını taşıyan proje çerçevesinde Erzurum’un muhtelif noktalarından toplanan toprak numuneleri, fakülteye ait laboratuarlarda inceleme altına alındı.
TOPRAKTA VERİMLİLİK ARAŞTIRMASI
Topraklar üzerinde, toprak işleme ve gübreleme konularında çeşitli deneyler yapılmasının ardından, toprak için yeni bir yönetim sistemi belirlenmesini amaçlayan proje, yöredeki tarımsal üretimdeki verimliliği de artıracak. Atatürk Üniversitesi ile TÜBİTAK arasında ortaklaşa yürütülen projenin yürütücülüğü, Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan tarafından yapılırken, çalışmanın 222 bin TL’lik bir bütçeye sahip olduğu öğrenildi. Toprağın karakter tahlili anlamına da gelen çalışma, 2011 yılında nihai sonuca ulaştırılmış olunacak.
DONMA VE ÇÖZÜLME ARAŞTIRMASI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, “Donma-Çözülme Süreçlerinin Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinde Yaygın Olarak Bulunan Büyük Toprak Gruplarının Besin Elementi Yarayışlılığı Üzerine Etkisi” adını taşıyan projenin, bölgede tarımsal üretime büyük katkı sağlayacak bir çalışma olacağını söyledi. Muhtelif noktalardan alınan toprak numuneleri üzerinde laboratuar ortamında incelemeler yapıldığını belirten Turan, çalışma sonunda, çetin kış koşullarının, toprak üzerinde ne tür etkileşimler yaptığı ve bu durumun bitki beslenmesini hangi yönde etkilediğinin ortaya çıkacağını belirtti.
TARIMSAL ARAZİLERİN TOPRAK KALİTESİ
Laboratuar ortamında incelenen toprakların, ısınma ve dondurma gibi süreçlere tabi tutulduğunu aktaran Metin Turan, uzun yıllar ortalamasına göre elde edilen sıcaklık verilerinden yola çıkarak, toprak numuneleri üzerinde derinliğe göre sıcaklık taklidi yaptıklarını kaydetti. Toprağın hem donma, hem de çözülme süreçlerini adım adım takip ettiklerini ve her iki sürecin toprak üzerindeki etkileriyle bitki beslenmesine olan katkılarını gözlemlediklerini vurgulayan Doç. Dr. Metin Turan, “2011 yılında sona erecek olan çalışma, içerisinde yaşadığımız Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki farklı özelliklere sahip toprakların bir nevi etkileşim analizi anlamına gelecektir. Uygulama sonunda hem işleme, hem de gübreleme açısından toprak için yeni bir yönetim sistemi belirlenmiş olunacak ve topraktan çok daha fazla verim elde edilmesi sağlanacaktır. TÜBİTAK’la ortaklaşa yürüttüğümüz bu proje, çetin kış koşullarının yaşandığı bölgemizde, tarımsal üretim için bir nevi yol haritası olacaktır” diye konuştu.