BÜLENT MAVZER (İHA) - Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Atilla Eroğlu, içilen her sigaranın insan yaşamını 5 dakika kısalttığını belirterek, "Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır" dedi.
Yeşilay Haftası nedeniyle Iğdır Üniversitesi ve Yeşilay Iğdır Temsilciliği'nin ortaklaşa düzenlediği "Sigara ve Sağlık" konulu konferans Kültür Merkezi konferans salonunda yapıldı. Iğdır Valisi Amir Çiçek, Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, Iğdır Üniversitesi öğretim görevlileri, kurum müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı konferansın açılışında bir konuşma yapan Iğdır Üniversitesi Rektör Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, üniversitelerin bir bölgenin kalkınmasında lokomotif görev yaptığını ve Iğdır Üniversitesi'nin ise sosyal ve kültürel etkinlikler kapsamında üzerine düşen misyonunu layıkıyla yerine getirdiğini belirtti.
EROĞLU KATILIMCILARI BİLGİLENDİRDİ
Daha sonra konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Atilla Eroğlu, sigaranın zararları ile ilgili bilgiler verdi. Sigaraya hangi nedenle başlanırsa başlansın, sigaranın hiçbir sorunu çözmeyeceğini ifade eden Doç. Dr. Atilla Eroğlu; sigaranın alkolden 15, kokainden de 5 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir madde olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Atilla Eroğlu, "Sigara binlerce kimyasal maddeden oluşan bir kokteyldir. Sigara yaklaşık 4 bin farklı toksin madde içerir. Bunlardan 55 adedinin kanserojen olduğu ispatlanmıştır. Katranda bilinen 63 tane kanser yapıcı madde vardır. Sigara içmek bir hastalıktır ve tedavi edilmelidir. Günde 1 paket olmak üzere 20 yıldır sigara içen bir kişi, bu sigara parası ile mütevazı bir araba, çocuğunun okul masrafları ve evininin tüm eşyasını yenileyebilir. Ülke olarak sigara tüketimi için her yıl yaklaşık 15 milyar TL harcıyoruz. Sigara içmek yerine bu para ile 6 ayda IMF'ye olan tüm borcumuzu ödeyebiliriz. Yılda 1 milyon kişiye iş bulabiliriz. Dünyada ki sigaraların yüzde 2'si ve bölgedeki sigaraların yüzde 14'ü Türkiye'de içiliyor. Türkiye'de, sigara içenlerin başlama yaşı 12, 13, 14. Dünyada sigaradan her yıl 4.9 milyon kişi ölüyor, yani günde 13 bin kişi, 2025 yılında ise sigara nedeni ile yılda 10 milyon kişinin öleceği varsayılıyor. Türkiye'de 17 milyon sigara tiryakisi var, bu da yetişkin nüfusunun yüzde 44'nü oluşturuyor. Sigarayı bir kez deneyen 4 kişinin 3 tanesi bağımlı olmaktadır" dedi.
Konferansın sonunda Doç. Dr. Atilla Eoğlu'na Iğdır Valisi Amir Çiçek tarafından plaket verildi