Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Efes Pilsen sponsorluğunda yürüttüğü Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR), meyvelerini vermeye başladı. Uygulanmasına 2007 yılında başlanan proje kapsamında, 2 yıl içerisinde bölgeye 2 milyon dolara yakın harcama yapıldı.
DATUR PROJESİNDE BAŞARI
DATUR sayesinde başlanan turlar, geziler ve doğa sporları sayesinde bölge halkı turizmden bir yıl içerisinde bin 200 TL gelir elde etti. ANADOLU Holding’e bağlı Efes Bira Grubu’nun, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğini alarak giriştiği Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR), bölge halkı için meyve vermeye başladı. Efes Bira Grubu, 2007 yılında başlayan proje kapsamında bugüne kadar bölgede turizm ve kültürel zenginliklerin ortaya çıkarılması ve halkın bu yönde eğitimine
2 milyon dolarlık harcama yaptı. Böylelikle Çoruh Vadisi, alternatif turizm bölgesi olarak hareket kazandı. Bölge halkı, canlanan turizmle birlikte yılda 200 bin liralık “yeni gelir” elde etmeye başladı.
BÖLGE TURİZMİ HAREKETLİLİK KAZANDI
Daha önce turistik konaklama imkanına sahip olmayan Uzundere ve Sırakonaklar, ilk misafirlerini projenin sağladığı bağlantılarla ağırladı. Efes Pilsen, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından başlatılan DATUR’la bölge halkı için istihdam oluşturulmasının yanında, bölgenin doğal zenginlikleri de ön plana çıkarıldı. DATUR kapsamında sadece 206 kuş türü tespit edilirken, 16 da trekking rotası belirlendi, yaklaşık bin kişiye turizm eğitimi verildi.
HİZMET SEKTÖRÜNDE CİDDİ ATILIM
DATUR’un amacının, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasına katkıda bulunmak ve bölgenin refah düzeyini artırmak olduğu kaydedilirken, 2 yıl boyunca projeye dahil olan kişi, kurum ve kuruluşlara, örgütsel kapasite, geliştirme, sürdürülebilir turizm ve proje yönetimi başta olmak üzere çeşitli eğitimler verildiği belirtildi. Projenin meydana getirdiği hareketlilikle birlikte Uzundere’den İspir’e, Yusufeli’ne uzanan Çoruh Vadisi’nde 18 yeni pansiyon devreye girdi. Bölgede bir yandan “kuş gözleme” turları hareket kazanırken, buna ‘ayı gözleme’ ve ‘kelebek izleme’ turları da eklendi. Ayı gözleme turlarına katılmak isteyen yabancı turistler, kişi başına bin Euro’luk harcamayla yola çıkar oldu. Bölgeye geçtiğimiz günlerde ilk kez ‘kelebek izleme turu’ da gerçekleşti.
HEM KÖYLÜ KAZANIYOR, HEM DE BÖLGE TURİZM CENNETİ OLUYOR
DATUR projesi kapsamında Çoruh Vadisi’ndeki tarihi, kültürel varlıklar ve doğal güzelliklerin tanıtımı için resimli yönlendirme panoları yerleştirildi. DATUR Saha Görevlisi Egemen Çakır, Öşvank Kilisesi’ne giderken, yol ayrımına konulan tabela sayesinde kiliseye yönelen turist sayısında yüzde 30 artış olduğunu bildirdi. Egemen Çakır, Erzurum’un ve bölgenin pansiyon turizmciliği için çok uygun bir durumda olduğunu söyleyerek, “Bugün dünyanın birçok yerinde lüks oteller yerine tamamen doğal ve otantik ortamları tercih ediyorlar. İlimizdeki ve bölgemizdeki köyler, pansiyon turizmciliği için çok müsait durumda” dedi.
PANSİYON TURİZİMCİLİĞİ BAŞLADI
Uygulamasına, Uzundere’den sonra İspir Çamlıyamaç Köyü’nde de resmen başlanan pansiyon turizmciliğinin, kısa bir süre sonra Tortum’da da başlanacağını anlatan Çakır, “Turistler geliyor, bu pansiyonları kiralıyor; yemeklerinden tutun da, içeceklerine varıncaya kadar bulundukları köylerin imkanlarından istifade ediyorlar. Bu yöntemle hem köylü kazanıyor, hem de bölgemiz bir turizm cenneti haline geliyor. Proje kapsamında Türkiye’de ilk kez “Çoruh Vadisi Kuşları” kitabı bastırıldı. 2007’de İspir’de ilk “Kuş Gözlem Festivali” düzenlendi. Üçüncü festival Eylülde Uzundere’de yapılacak.” diye konuştu.