Erzurum'da çöken atlama kulesi pistlerinin çökmesi ile ilgili olarak TBMM Başkanlığını verilen Meclis araştırma önergesinin görüşüldüğü TBBM Genel Kurulunda söz alan Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğu “ihale süreçleriyle başlayıp yapımıyla devam eden, teslimiyle devam eden bir problem var mı yok mu, bunu ben de bilmek istiyorum. Gerçekten samimiyetle istiyorum çünkü varsa burada bir kusuru olan, bunun hesabını vermeli.” Dedi.
BU TESİSLER ERZURUM’A ÇOK ŞEY KAZANDIRDI, KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEK, BU ÜZÜCÜ OLAYIN ERZURUM’UN KIŞ TURİZMİNDEKİ İDDİASINDAN VAZGEÇMESİNE FIRSAT VERMEYECEĞİZ.
Erzurum'da 2011 Kış Olimpiyatları nedeniyle çok önemli tesisler yapıldığını dile getiren YAVİLİOĞLU, “Tabii, kış olimpiyatlarının veya olimpiyat tesislerinin mevsimi müsait oyan her bir il için özel önemi vardır; inşa edildiği ilin ekonomik, sosyal, demografik yapısına dahi etki edebilecek derecede önemi bulunmaktadır. Bu tip çalışmaların veya bu tip organizasyonların bölgelere ve ülkelere kazandırmış olduğu imkânları da yine hepimiz biliyoruz.” Şeklinde konuştu.
Olimpiyatlarveya benzeri uluslararası spor organizasyonlarının maliyeti yüksek yatırımlar gerektirdiğini ve yapılan tesislerin olimpiyat sonrasında sürdürülebilirliğinin zor olduğuna işaret eden Dr.YAVİLİOĞLU, “ Böyle bir sorunla bütün dünya yüz yüze. Mesela yanı başımızdaki Yunanistan'ın yapmış olduğu olimpiyatlar nedeniyle çok ciddi krizle, hatta 6 milyar dolarlık bir krizle başlayıp 32 milyar dolara kadar yükselen bir finansman kriziyle yüzleştiğini biliyoruz. Bu bir problem, tesislerin sürdürülebilirliği önemli bir şeydir. Biz de tesislerin etkin bir şekilde kullanımının devamlılığı için çaba gösteriyoruz, çaba sarf ediyoruz.” Dedi.
İşte Dr. Yavilioğlu’nun konuşmasından satır başları:
OLAY BİRKAÇ KOLDAN, İLGİLİ TÜM KURULUŞLARCA BİLİMSEL OLARAK CİDDİYETLE ARAŞTIRILIYOR.
Erzurum'da önemli tesisler var. Müessif çökme olayından sonra süratle başlatılan ilgili araştırmalar var, bununla ilgili çalışmalar var. Mesela hemen olayın akabinde Valilikçe bir ekip oluşturulup bununla ilgili bir çalışma başlatılmış. Valilik bunu başlatmış. Akabinde, yine, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Spor Genel Müdürlüğünün de içerisinde olduğu, Tesisler Daire Başkanlığı, üniversite öğretim üyelerinin içinde olduğu 7 kişilik bir ekip oluşturulmuş.
Yine, tespit davası açılmış, hatta ondan önce olayın hemen sonrasında Gençlik ve Spor Bakanlığı ve AFAD'la birlikte, jeoloji ve harita mühendisleri tarafından incelemeler başlatılmış. Toprak hareketlerinin devam edip etmediğinin tespiti için hassas ölçümlerin yapılması lazım. Bunun yapılabilmesi amacıyla kuyuların açılması ve ileri teknoloji ürünü aletler buraya yerleştirilerek kaymaların devam edip etmeyeceği yönünde çalışmalar yapılmış. Hâlihazırda bir sondaj yapılmak suretiyle kuyular açılarak cihazlar da oraya yerleştirilmiş bundan sonra kaymaların olup olmayacağının tespiti için.
Yine, burada bir tespit davası açılmış. Var mı burayla, olayla ilgili iddiaların gerçekliği, ihale süreçleriyle başlayıp yapımıyla devam eden, teslimiyle devam eden bir problem var mı yok mu, bunu ben de bilmek istiyorum. Gerçekten samimiyetle istiyorum çünkü varsa burada bir kusuru olan, bunun hesabını vermeli.
TESİSLER ERZURUM İÇİN KAZANIMDIR, BUNUN HEBA OLMASINA GÖZ YUMMAYIZ
Yani burada bir tesis yapıldı, Erzurum halkının bir beklentisi yerine getirilmiş oldu, oraya da ciddi kazanımları var, bu kazanımların heba olmaması lazım, bu zemin etüdünün bir kez çıkarılması lazım, bir tespitin yapılması lazım. Bir tespit davası açılmış, bilirkişi aracılığıyla bu tespit davası sonuçlandırılacak.
İkinci olarak, yine burada savcılık tarafından resen adli dava açılmış. Bunun sonucu da önemli ama öncelikli olarak bu tespit davasının sonucu önemli.
Fakat bunlar için ciddi bilirkişi heyetleri de oluşturuldu yani hem Bakanlık tarafından hem mahkemeler tarafından bilirkişi heyetleri de oluşturulmuş durumda.
BAKANLIK TARAFINDAN DA İNCELEME BAŞLATILDI
Yine, aynı şekilde Bakanlık tarafından da başlatılan bir inceleme var. Bakanlık da müfettişleri marifetiyle burada var olan kaymanın neden olduğunu en başından, yapım aşamasından nihai durumuna kadar neler yaşandığını, nasıl geliştiğini araştırıyor. Böyle bir olayın meydana geldiği bir durumdan itibaren valilikçe başlatılıp mahkemelerce devam ettirilen tespit davasının, işte savcılıkta resen, Bakanlıkça oluşturulan müfettişler marifetiyle araştırmanın, incelemenin ve bunların hepsinin bir amacı var. Neden oldu, nasıl oldu bir teknik sorun var mı? Bir.
İkincisi, burada yapım aşamasından itibaren başlayan süreçte bir ihmal var mı? Ancak bunları bu raporlar ortaya çıktıktan sonra öğreneceğiz. Bilirkişi raporları hazırlanıyor. Sayın Bakan da bununla ilgili çalışmalarını iyi niyetle ve incelikli bir şekilde yapıyor.
SONUÇLAR AÇIKLANMADAN HÜKÜM VERMEK HAKKANİYETLİ OLMAZ
Hepimiz bunun sonuçlarını bekleyeceğiz. Bu raporlar çıkacak, raporların sonucunda mahkeme süreci devam edecek. Yine burada idareden kaynaklı bir şey varsa hem Bakanlığın müfettişleri marifetiyle başlatmış olduğu araştırma, incelemeler, soruşturmalar hem de mahkemelerin başlatmış oldukları davalar neticesinde neyse suç ortaya çıkacaktır. Yani ihaleyi alan firma, ihale sürecini götüren kamu görevlileri de dâhil olmak üzere. Bunu da beklemek lazım. Bu sonuçlanmadan, şimdiden bununla alakalı bir kanaat belirtmek hakkaniyetli olmaz. Bunu bekleyip sonucunu görmek lazım.
TESİSLERİN TAMAMINDA PROBLEM VAR ALGISI YANLIŞ
Olayla konu gündeme gelince, sanki Erzurum'da Hükûmetimiz tarafından yapılmış olan bu tesislerin tamamında bir problem varmış algısı oluşturuldu. Hâlbuki, burası Erzurum'a ciddi bir katkı, katma değer yarattı. Buradan şu an Erzurum halkı faydalanıyor, bundan sonra da faydalanacaktır.
Mesela, aslında ilk çalışmaları geçen sene olan, bu sene de devam eden yine bu oluşturulan tesislere, Erzurum bugüne kadar almadığı bir oranda sporcu aldı. Şu an çok ciddi manada antrenman amaçlı sporcular geliyor. Oradaki tesislerin kullanılması için yüksek irtifa kampına giren sporcu kulüp sayısı 16. Mesela, bugüne kadar böyle bir ilgi olmadı Erzurum'da. Şu an otellerin doluluk oranları oldukça yüksek bir durumda. Yine, onlarca branşta yüzlerce sporcu var, Rusya'dan çok ünlü patenciler buraya gelmiş durumda. Şu an, yine burada bu tesisler vasıtasıyla, 2011'deki yaptırılan tesisler vasıtasıyla orada yeni bir organizasyon başlatıldı.
SORUŞTURMA, İNCELEME, BİLİRKİŞİ ÇALIŞMALARI ÇOK AÇIK, ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLÜYOR, HİÇBİR ENDİŞENİZ OLMASIN.
Buradaki çalışmalarla ilgili nihai olarak söyleyeceğim şey şu: Raporlar çıksın -şu an raporlar hazırlanıyor- raporlar çıktıktan sonra hepimiz bakalım buna, sonuçlarını birlikte değerlendirelim. Ama bu şuna da dönüşmemeli: Erzurum'daki bu yatırımların Erzurum'a oluşturmuş olduğu katma değeri de göz ardı etmemeli, ettirmemeli. Bekleyeceğiz, göreceğiz, siz de göreceksiniz, biz de göreceğiz. Soruşturma, inceleme, bilirkişi çalışmaları çok açık, şeffaf bir şekilde yürütülüyor, hiçbir endişeniz olmasın. Eğer ihalelerde bir sorun varsa o da ortaya çıkacaktır, çıkarılacaktır. Hiç merakınız olmasın.
PİSTLER ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDA DEĞİL
Muhabirimizin pistlerin çökmesi ile özelleştirme sürecinin ilgisi olup olmadığına ilişkin sorusuna Dr. Yavilioğlu şöyle cevap verdi. Çökme meydana gelen pistler yürütülen özelleştirme kapsamında değil. Dağdaki bir takım tesislerin özelleştirilmesi çağdaş, şeffaf, verimli bir işletme imkânı sunacak şehre. Tesisler, yerel işletmeler olmaktan çıkacak, küresel çapta iddialı hale gelecek. Palandökene dünya standartları hâkim olacak. Özelleştirme idaresinin bu alandaki tecrübesiyle, birikimiyle; şeffaf, açık bir şekilde tamamlanacak olan özelleştirme çalışmalarıyla çökme olayı arasında irtibat kurmaya çalışmak, şayet kötü niyet değilse tam anlamıyla cehalet eseridir. Özelleştirme tesisleri, dünyadaki benzerleri gibi atıl hale gelmekten kurtarıp verimli işletmelere dönüştürmenin tek yolu ve yöntemidir. Bu çalışmalar