Doğanın dengesi hesaplansaydı, atlama kulelerin sapasağlam kalacağını belirten Yıldız, “Bir toprağın yerinde korunabilmesi onu tutan derinlikle bağlantılıdır. Onu tutan materyalin derinliği ile alakalıdır. Buna en iyi örnek derin köklü ağaçlardır. Aslında doğa insanlara her anlamda teknolojiye örnektir. Sen teknolojiyi doğadan öğren. Doğa diyor ki benim o eğimde toprağı tutabilmem derinliklerle tutmamla mümkündür. Toprağın tutunabilmesi onun üzerinde ki materyallerin derinliği ile ölçülür. Buna en iyi eğitimi doğa veriyor ve derin köklü ağaçların olduğu yerde toprak direnir kayamaz akamaz. Doğa derki eğimin birleştiği taban araziye kadar indir köklerini. Eğer doğa örnek alınsaydı şuan da atlama kulelerinde bayram hazırlığı olacaktı.” dedi.
Doğasal bütünlüğün, gerçek bütünlükten ayrılmaz eşdeğer standartlar olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, “Kaymaya etken yer çekimi ve suyun gücüdür. Geçen günler şehrimize iyi bir yağış yağdı. Anakaya suyu depoladı ve toprak gevşedi, içinde ki en sert tabakalar bile yumuşadı. Ciddi yağıştan sonra ki meyilli bir yığın toprak oluştu ve sonuç kuleler göçtü. Derin köklü ağaçlar ile ciddi bir çevreleme olsaydı o kökler yayılır destek sağlardı. Ağaçların kökleri 2 metre 3 metreyi buluyor. Derinlik kavramı çok önemlidir. Ağaçların yerine teknik bir takım aparatlar konuldu. ‘Bu aparatları en iyi şekilde nasıl yerleştirebiliriz?’ düşünce olmalıydı. Bir toprağın tutunması bulunduğu yerde durabilmesi, en başta o bölgede ki bitki örtüsüne ve ağaçların köklerine bağlıdır. Ağaç 45 derecelik bir meyile karşı toprağı tutabiliyorsa bu kuleleri yapanlarda ağaçları örnek alarak, ne olursa olsun alt zemine inmesi gerekirdi. Bu yapboz değil yıkılıp yıkılıp yeniden yapılmaz. Baştan düşüneceklerdi her şeyi. Resmen malzemeden kısılmış.” diye konuştu.
Yeniden yapılmasına ilişkin konuşan Yıldız, “Kulelerin yeniden yapılmasına ilişkin yanlış yapılması Erzurum’un büyük ölçekte zarar görmesi demektir. Yine milyonlarca masraf harcanacak. İnşallah bu sefer etraflarına bakmayı akıl ederler.” sözlerini kullandı.