ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Çelebi gazetecileri ağırladı
Çelebi gazetecileri ağırladı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Mart 2009 Çarşamba - 04:39

“Çalsın Son Ziller, Açılsın Perdeler...''

Tiyatro sahnesinin, perdenin, ışığın, oyun ve oyuncuların günü, 27 Martta kutlanacak. EDT’de kutlama çerçevesinde Erzurumlu tiyatro severlere ücretsiz oyun sergileyecek.

“Çalsın Son Ziller, Açılsın Perdeler...

İKİ EFENDİ’NİN UŞAĞI
 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde sahneler vatandaşlara ücretsiz açılacak. O gün Devlet Tiyatroları'nın 12 bölgedeki 25 sahnesi ile sürekli turne sahneleri Gaziantep ve Malatya ile Muğla turnesinde 31 değişik oyun sahnelenecek. Buna göre, Erzurum Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ''İki Efendinin Uşağı'' ücretsiz izlenebilecek.
     Devlet Tiyatroları'nın Doğu anadolu’da ücretsiz temsil vereceği diğer bazı mekanları ve oyunlar şöyle: Erzurum Devlet Tiyatrosu'nun DT Sahnesi'nde ''İki Efendinin Uşağı'', Sivas Devlet Tiyatrosu'nun Atatürk Kültür Merkezi Sahnesi'nde ''Kokona Yatıyor/Geveze Berber'', Van Devlet Tiyatrosu'nun Kültür Merkezi Sahnesi'nde ''Gayri Resmi Hürrem'', Malatya Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ''Kış Gelmeden''.
     BU YILIN BİLDİRİSİ NEDRET GÜVENÇ'TEN
    Bu yıl, ''27 Mart Dünya Tiyatro Günü Bildirisi''ni tiyatro oyuncusu Nedret Güvenç hazırladı. Bildiriye, ''Ben bir tiyatro oyuncusuyum. Bütün dünyam tiyatrodur. Gücümü sahne ışıklarından alırım'' sözleriyle başlayan Nedret Güvenç'in Dünya Tiyatro Günü bildirisi şöyle:
     ''Ben bir sahne işçisiyim, bir ağır işçi. İşim gereği gece-gündüz çalışırım, buradan sizlere en güzel, en doğru, en çağdaş ve gerçekçi bir oyunla ulaşmak için... Bir oyun, bir oyun daha, bir oyun daha... Böyle mutlu geçer ömrüm, yeter ki siz burada olun ve birlikte kotaralım oyunumuzu. Birlikte gülelim, birlikte ağlayalım, birlikte coşalım, şaşalım, sevinelim ve birlikte düşünelim. Oyunun sonunda tiyatronun o vazgeçilmez gizemi içinden, alkışlarınızla, birlikte uyanalım. Güzel bir oyun sonrasının tatlı yorgunluğu içinde zevkle göz göze gelelim.
     Şimdi biraz dertleşelim. Son yıllarda Türk tiyatrosu adına olumlu olumsuz pek çok konuşmalar yapılıyor. Kimileri seyircinin giderek düzeysiz komedilere şartlandırıldığını, hele hele özel tiyatroların, gişe kaygısı nedeniyle ucuz prodüksiyonlarla yetinmek zorunda kaldıklarını, bunun da sanatsal bir erozyon olduğunu savunuyor. Kısmen doğru olabilir ama tüm yokluklara karşın sanat heyecanı ile hala perde açabilen özel tiyatro yapımcılarımızın ve sanatçılarımızın verdikleri mücadele göz ardı edilemez.
     Bazılarıysa 'güldürü, güldürü, güldürü' diyor. 'Seyirci artık gülmek istiyor, düşünmek istemiyor' diyerek seyircilerimizi küçümsüyor. Gene bazıları da 'maaşlı memurdan sanatçı olmaz' diye ödenekli tiyatrolarımızı hedef alıyor. Oysa onların ana tiyatro niteliğini ve Türk Tiyatrosu'nun kurucusu olduğunu unutuyor. Oradan yetişen birbirinden değerli büyük sanatçıların varlığını görmüyor.
     Bazı güzel insanlar da başlangıçtan bu yana Türk tiyatro sanatçılarının içinde çok büyük yetenekler olduğunu savunuyor ki aynı kanıdayım. En ilginç olanı da bazı çok bilirler, 'artık hiç kimse tiyatro yazmıyor, tiyatro yazarlarımıza ne oldu?' diye bir yanılgıdan yola çıkıyor. Bu çok önemli, çünkü yazarsız tiyatro olmaz. Bence bunu birlikte çözeceğiz, ama önce yazarlarımızı dinleyerek. Çünkü çok değerli ve büyük tiyatro yazarlarımız var.''
     ''GENÇ TİYATROCULAR İŞ BAŞINDA''
     Bazı tiyatroseverlerin eski tiyatroları aradığını belirten Güvenç, aslında çevrelerine dikkatle baktıklarında gençleri göreceklerini kaydetti. Güvenç, tiyatroda değişimin ve gelişimin yaşandığını ifade ederek, şöyle devam etti:
     ''Genç tiyatrocular iş başında. Hepsi de yetenekli, yürekli ve cesur. Bir araya gelip kendi özgün tiyatrolarını kuruyorlar. Yazıyorlar, oynuyorlar ve devamlı perde açıyorlar. Ben onlara 'safkan tiyatrocular' diyorum.
     Ve gene diyorum ki günümüzün sanal ortamlarına karşın, Türk tiyatrosu tüm gerçekliğiyle dimdik ayakta. Yeni ve çağdaş bir Türk tiyatrosu hızla kendini bütünlerken, taptaze ve kararlı bir jön Türk, tiyatronun müjdesini veriyor. Çoğu tabuları yıkan bu özgür soluklu tiyatronun temelinde insanoğlunun gerçekleri var. Ama her şeyden öte, ülkemizin ve ülkemiz insanının iç güzelliği, kadirbilirliği, kaderciliği ama en umutsuz anlarda bile, o şaşmaz iradesi, kararlılığı ve sağlamlığı var.
     'Sanatçı alnında ışığı hisseden insandır' diyor Büyük Önder. Bizler o ışığı sizlerden alıyoruz. Ve dünya durdukça, kim ne derse desin, her söze verilecek en doğru cevap buradan olacaktır, tiyatro sahnelerinden. Çünkü sizler buradasınız.

     O halde çalsın son ziller, açılsın perdeler...''

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Türk İnancı, Nevruz’un Güzelliğidir”
Özbekistan Şark Filolojisi ve Dış Ülkeler Tarihi Fakültesi Dekanı Doç. ...
Rumlar da Ermenileri Yalanlıyor
GHA/Bazı sözde Ermeni aydınlar ve yazarlarının, Erzurum’un, ‘Garin’ adıyla ...
Aras’dan Tarım Kültürü’ne Katkı
GHA/Erzurum’da kullanılan ve zamanla eskiyen ziraat terimleri, yine bir ...
 
Şabanov Nevruz'u Anlatacak
Özbek bilim adamı Doç. Dr. Cumali Şabanov, Türk dünyasında Nevruz'u anlatacak
“Çanakkale Tarihi”ne Erzurum İmzası…
70 akademisyenin 2 yıllık çalışması sonucu, Çanakkale Savaşı'nı da içeren ...
Bindallı, Ecdat’tan Kültür Mirası
GHA/ Erzurum’da kına gecelerinde gelinler, folklor gösterilerinde ise ...
 
İlahiyat’ta Kültür Sanat Topluluğu
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri daha önce fakülte ...
Erkal, Erzurumluları Coşturdu
Erzurum'un düşman işgalinde kurtuluşunun 91. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ...
Alperenler Örste Demir Dövdüler
Erzurum'da Alperen Ocakları tarafından düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamalarında, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva