BİNDALLILAR, YÜKSEK TÜRK ZEVKİNİ SERGİLİYOR
Yılmaz Saatçioğlu isimli bir esnaf tarafından dikilen Erzurum bindallıları, Türk toplumunun el sanatları ve görselliğe verdiği önemi gözler önüne sererken, bindallılar aynı zamanda, gelecek nesillere kültürel aktarımı sağlayan tarihi miraslar olarak da değerlendiriliyor.
Yıllardır bindallıların hem dikimini, hem de satışını yapan Yavuz Saatçioğlu isimli esnaf, gelinlik olarak kullanılan ve önemli günlerde de özel kıyafetler olarak değerlendirilen bindallının, Türk kültüründe önemli bir yerinin bulunduğunu ifade etti.
BİNDALLI EL EMEĞİ ÜRÜNÜ
Kıyafete verilen ismin, aslında kıyafetin dikildiği kumaşa ait olduğuna dikkati çeken Saatçioğlu, “Bindallı, kartondan hazırlanan motiflerin, kadife, çuha, atlas, keçe, arakiye kumaşlarının üstüne aplike yöntemiyle, altın, gümüş, sim (ipek ipliğin üstü gümüş ince tel sarılmış şekli) veya altın, gümüş kaplamalı bakır tellerin kartonun üzerinden iğne ile sarma usulü ile geçirilmesi yoluyla yapılır” dedi. Erzurum bindallısı gibi, Bursa, Kütahya, Kahramanmaraş ve Rumeli bindallılarının da bulunduğunu belirten Saatçioğlu, bindallıların Erzurum’da daha çok halk oyunları gösterilerinde ön plana çıktığını ifade etti. Erzurum’un kırsal kesimlerinde genellikle kına gecelerinde giyinilen bindallının, şalvarlı model, kepli ve terlikli olmak üzere çeşitli modelleri bulunduğunu anlatan Saatçioğlu, kıyafetlerin, müşteriden gelen talepler doğrultusunda farklı aksesuarlarla da donatıldığını sözlerine ekledi.