Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, kültürel faaliyetleri çerçevesinde Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen konferansta, Özbek bilim adamı Doç. Dr. Cumali Şabanov, Özbekistan’da Nevruz kutlamalarını anlattı. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştilirlen konferansın takdimini Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek yaptı. Özbek, konuşmasında, Türk dünyasını bir bütün olarak gördüklerini, bilimsel, kültürel ve sanatsal konulardaki işbirliğinin Türk halklarını daha da yakınlaştıracağını ifade etti.
Özbekistan Şark Filolojisi ve Dış Ülkeler Tarihi Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Cumali Şabanov, Türk inançlarının ne kadar güçlü olursa Nevruzların da o kadar güzel olacağını söyledi.
KONFERANS BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
.Konferansa, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbeyli, Özbekistan Şark Filolojisi ve Dış Ülkeler Tarihi Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Cumali Şabanov, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.
A.Ü’NÜN TÜRK DÜNYASI AÇILIMI
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında Özbekistan’la Türkiye arasında fiziki bir uzaklığın söz konusu olmasına karşın, gönül ve ruh dünyasında iki halkın da birbirine çok yakın olduğunu söyledi.
Koçak, Doç. Dr. Cumali Şabanov’a, Atatürk Üniversitesi’nin davetini kabul ederek Erzurum’a gelmesi nedeniyle teşekkür etti. Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin Türk dünyasıyla yakından ilişki kurmak istediğini ifade etti. Rektör Koçak, “Kuruluşunu tamamlamak üzere olduğumuz Kafkas-Ortaasya ve Ortadoğu Merkezimiz bu yönde etkili çalışmalarda bulunacak.” dedi. Mayıs ayı içerisinde bazı Türk cumhuriyetlerini ziyaret edeceklerini, bu ülkelerde üniversite rektörleri ve yöneticilerle görüşeceklerini vurgulayan Prof. Dr. Hikmet Koçak, Türkiye’nin doğusunu batıya açan Erzurum kapısını daha da açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
NEVRUZUNUZ ERKEN GELİR İNŞALLAH, TEMENNİSİ
Konferansta Türk Dünyasında nevruz konusu üzerine konuşan Özbekistan Şark Filolojisi ve Dış Ülkeler Tarihi Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Cumali Şabanov,” Bizim memleketimize bahar geldi, fakat buralara henüz bahar gelmemiş, inşallah sizin de nevruzunuz daha erken gelir” dedi. Nevruzun tarihçesi hakkında bilgi veren Şabanov, Özbekistan’da Nevruz kutlamalarının köyün en yüksek yerinde yapıldığını ve bunun sebebinin ise nevruzu duymayanlara duyurmak ve nevruza ayrı bir hava katmak olduğunu açıkladı.
NEVRUZ’DA TATLI DAĞITMA GELENEĞİ
Nevruz bayramlarında insanlara güç kuvvet versin diye nevruzların resmi yemeği olan Sümelek tatlısı dağıttıklarını belirten Şabanov, şunları söyledi: “Nevruz bayramlarında halka 100 kilogram sümelek dağıtılır. Sümeleğin içine bir adet taş atılır ve kabında taş çıkan kişi o senenin en şanslı kişisi ilan edilir ve ardından yöresel oyunlar oynanır. Köyün en yaşlısı bir eve gider, o evin çayını içer sofraya bir avuç buğday bırakır. Bu o ev için bolluk, bereket anlamına gelir.”
KOÇAK ÇAPA GİYDİ
Özbekistan’da nevruz kutlamalarından önce Ali Şiir Nevai’yi anma töreni düzenlendiğini açıklayan Şabanov, “Sümelek yiyin güçlü olun, Türk inancı ne kadar güçlü olursa, nevruzlar o kadar güzel olacaktır” dedi.Programda daha sonra Cumali Şabanov tarafından Rektör Koçak’a ‘çapa’ adı verilen yöresel kıyafet giydirildi.
Konferans sırasında konuklara Özbekistan’dan getirilen ve Nevruz için özel hazırlanmış ekmek ve çimlendirilmiş buğdaydan yapılan Sümelek ikram edilmesi ilgi çekti.