“Erzurum, ekonomik bakımdan iller sıralamasında hep sürekli alt sıralara itilen bir il oldu. Sebebi, pek tabii yatırım yapılmaması, üretim olmaması, dolayısıyla işsiz sayısının sürekli artması
Erzurum’un ekonomik yapısının, ticari canlılığının yüzde 70’i işçi, memur ve emeklilerin gelir harcamalarından, yüzde 30’u ise esnafın gelir harcamalarından oluşmaktadır. Hele bu son küresel krizden esnaf iyiden iyiye etkilendi, emekli vatandaşlarımız ise her kesimden daha fazla sıkıntıya sürüklendi.
Ancak, Erzurum’da yaşayan ileri gelenler, siyasiler, bürokratlar, Erzurum dışındaki Erzurumlu sanayici ve iş adamları Erzurum’un kalkınması için hep güzel nutuklar atar, Erzurum’un geleceği için parlak laflar ederiz. Ama icraata sıra gelince kimse maalesef ne elini taşın altıya koyar, ne de yatırım yapmaya çalışır. Yani icraattan çok laf üretir dururuz.
25. Dünya Üniversite Kış Oyunları’nın (UNIVERSIAD) 2011 yılında Erzurum’da yapılmasına karar verilmesi Erzurum için çok önemli bir dönüm noktasıdır. Çok önemli bir fırsattır. Bir başlangıçtır. Bu fırsatı iyi değerlendirirsek, uykudan uyanıp harekete geçmenin tam zamanıdır. Bu fırsatı iyi değerlendirirsek Erzurum’un ekonomik olarak bugünkünden daha ileri bir seviyeye gelmesini sağlarız.
Bu fırsatı iyi bilen Erzurumluların 2011 ve daha sonrası için kalıcı yatırımlar yapmaları yönünde şimdiden kolları sıvamaları gerekir. Ancak biz kendiliğimizden harekete pek gelmeyiz, birilerinin öncü olması, ya da öne çıkarak başı çekmesi gerekir. Hep önder bekleriz. Erzurum’a 2011 için yatırım yapılmasına başta iktidar milletvekillerinin, valinin, belediye başkanlarının, sivil toplum örgütü başkanlarının, ticaret odasının, esnaf odalarının mutlaka bir araya getirilmeleri ve özellikle Erzurum dışındaki Erzurumluların öncülük edip bir şeyler yapmalarının tam zamanıdır.
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 2011 dolayısıyla Erzurum ve bölgeye yapılmasını planladığı yatırımlara ise biran önce başlanması gerekir. 2011 için bir yatırım yapılacaksa mutlaka bu kış aylarında planlanama yapılması, yazın da temellerinin atılması gerekir.
Aralık ayının son gününde İstanbul Ataşehir’de spordan sorumlu Devlet Bakanı Murat Başeskioğlu başkanlığında 2011’le ilgili yapılan toplantıya ilgili kamu kuruluş yetkilileri dışında 140 kadar Erzurum dernek ve vakıflarının temsilcileri de katıldı. Bakan Başeskioğlu bu toplantıda, Erzurumluları Erzurum’a yatırım yapmağa çağırdı.
Erzurum dışındaki 140 Erzurumlu dernek ve vakıf yöneticileri gerçekten Erzurum’a yatırım yapmak istiyorlarsa mutlaka bu kış döneminde planlamalarını mutlaka yapmaları ve ilkbahar aylarında da bunu icra safhasına koymaları gerekir. Ben inanıyorum ki; Erzurum milletvekilleri, vali ve belediye başkanları İstanbul’da üst üste Erzurumlu hemşehrilerimizle, Erzurumlu sanayici ve işadamlarıyla toplantı yapar, mutlaka yatırım yapma kararı alırlarsa Erzurum’a olan manevi borçlarını öder, Erzurumlular da yatırım yapan hemşehrilerine şükran duyarlar.
İkinci önemli bir konu ise yine 2011’le ilgili olarak şehir merkezinde adına kentsel dönüşüm mü, şehrin eski mahallelerinin yeniden imarı mı ne derseniz deyin, harap vaziyetteki eski mahallelerin mutlaka 2011’den önce yeniden imara açılıp buraların ıslah edilmesi, yeniden blok apartman mı, bahçeli tek katlı evler mi, yoksa yeşil saha mı ne yapılacaksa yapılmasına biran önce karar verilerek uygulanması gerekir ki bu çirkinlikten şehir kurtarılsın ve o zaman hiç olmazsa modern bir şehir olma hüviyetine aday olsun.
Bu münasebetle araya giren mahalli seçimlerden önce belediye başkanlığına aday olan politikacıların şehrin eski mahallelerinin ele alınması için projeler üretip, bunu halka açıklamalı ve hemen ilk baharda icraata başlamaları gerekir.
2011’de Erzurum’a çeşitli ülkelerden gelecek binlerce turistin şehir merkezinde ana caddelerin hemen arkalarındaki bu çirkin görüntü ile karşılaşmaları halinde Erzurum için bir yıkım olur, kötü propaganda ile Erzurum’a yazık olur, her şey 20011 ile biter. Ancak şehir yeniden imar edilir modern bir yapıya kavuşturulursa, Erzurum dünyanın en ünlü kayak ve turizm merkezi haline gelir ki o zaman Erzurum, hiç olmazsa turizm geliriyle ekonomik olarak nefes almaya çalışır.
Erzurum’un kış sporları ve kış turizminde dünyanın sayılı merkezleri arasında olması mümkündür. Bu da bizim elimizdedir. Bizim gayretimize bağladır. Çünkü günümüzde spor bir aktiviteden ziyade tanıtımın en büyük araçlarından birisi olmuştur. Erzurum’un kendisini dünyaya tanıtması için uluslar arası bir spor aktivitesi olan 2011 ciddi anlamda şehre ekonomik katkı sağlayacaktır. Erzurum’un, Erzurumluların ele geçen bu son fırsatı kaçırmamaları gerekir. Bunun için de politikacısından bürokratına, sivil toplum kuruluşlarından oda temsilcilerine kadar herkese milli bir görev düşmektedir.
Bu milli görev sermayenin yatırıma dönüşmesidir.
Dadaşlık, kahramanlık lafla değil bu şehre çivi çakmakla olur.
Bu konuda milletvekillerinin Ankara’daki işlerini bir tarafa bırakıp Erzurum’a gelip günlerce, hatta aylarca çeşitli kurum ve kişilerle temaslar yapıp yapılacak yatırımlara öncülük etmeleri gerekir. Milletvekillerinin asıl görevleri Erzurum’a hizmet değil mi? Ankara’daki işler nasıl olsa yürüyor.
Yeter ki bu son fırsatı kaçırıp makus kaderimizle yine baş başa kalmayalım. Erzurum’un kalkınmasına hizmet, hem manevi görevdir, hem milli görevdir, hem hemşehrilik görevidir, hem de insanlık görevidir.
ETSO Başkanı Sayın Muammer Cindilli’nin bir toplantıda söylediği gibi “İş Kapısı açmak ibadettir”, bana göre de en büyük ibadettir.